29 Haziran 2011 08:34

‘Köye dönüş’ çağrısıyla döndükleri köyde yol ve su yok

ŞIRNAK’ta çatışmalı ortam yüzünden göç ettikten sonra ‘Köye dönüş projesi’ ile köylerine dönen Atbaşı köyü sakinleri, yetkililerden yardım bekliyor. içme suyunu kilometrelerce öteden eşeklerle taşıyarak getiren vatandaşlar, her gün bir kilometrelik yolsuz mesafeden bidonlarla su taşı

‘Köye dönüş’ çağrısıyla döndükleri köyde yol ve su yok
Paylaş

Şırnak’a 30 kilometre uzaklıkta bulunan 50 nüfuslu Atbaşı köyü sakinleri, içme suyu ihtiyaçlarını köye bir kilometre uzaklıktaki arazide bulunan kaynak suyundan karşılıyor. Her gün eşek sırtında su taşıma çilesi yaşadıklarını anlatan köylüler, yetkililerin sondaj çalışması ile su bularak sorunlarını çözmesini bekliyor. Köy sakinleri, 3 ay önce Şırnak Valiliği Özel İdare Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yapılan sondaj çalışması ile köy merkezinde su kuyusu kazılmıştı ancak kazılan kuyu kuru çıkınca su çıkmadığını ifade etti. Kazılan kuyuda suyun olmaması ile birlikte bir yıldır eşek sırtında su taşıdıklarını anlatan köy sakinleri, yağmurlu ve çamurlu havalarda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Atbaşı Köyü Muhtarı Osman Yiğit, “‘Köye dönüş projesi’ kapsamında geri döndük. Biz de dilekçelerimizi gerekli yerlere verdik ve buraya yerleştik. Biz elektrik, su ve yol istedik tamam dediler. Ondan sonra biz yerleştik artık kimse bize bakmıyor. Biz su istiyoruz, yol istiyoruz” dedi.

Köy sakinlerinden Üzeyir Yiğit de içinde yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Üzeyir Yiğit, “Buraya yerleşmemizden Vali ve diğer bütün devletin kurumlarının haberleri var. Bize dilekçe geldi yerleşebilirsiniz diye. Size elektrik, su ve yolunuz yapılacak. Şimdi sadece elektrik geldi su ve yolumuz yapılmadı. Yaklaşık bir senedir buradayız ve susuz geçiriyoruz. Sadece köy yakınında bulunan küçük küçük su birikintileri var ve oradan bidonlara koyup merkeple su taşıyoruz. Ayda veya 15 günde bir bize Özel İdareden bir tanker su gönderiliyor. Evlerde bulunan su depolarına aktarıyor o şekilde de zaten yetmiyor.” diye konuştu.

Her gün eşek sırtında köye su taşıyan kadınlar ise susuzluğun acısını kendilerinin çektiğini söyledi. Köylüler, “Yaz, kış, yağmur, çamur demeden her gün bidonlarımızı alıp bu küçük su birikintilere gidiyor, suları eşeklerle köye taşıyoruz. Bazen temizlik gibi ihtiyaçlarımız için günde birkaç kez buradan köye su taşıyoruz. Kötü havalarda bir kilometrelik yolculuk çok zor oluyor. Yetkililerden isteğimiz yaşadığımız su çilesini sona erdirmesidir.” (ŞIRNAK)

ÖNCEKİ HABER

Doğmamış bebek ihmal yüzünden öldü

SONRAKİ HABER

Muradiye ve Erciş’te YSK protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...