20 Temmuz 2014 11:41

Birçok ülkede yüz binlerce kişi, İsrail’e tepki gösterdi

Avrupa'daki birçok ülkede sokağa çıkan yüz binlerce kişi, İsrail’in Gazze'ye yönelik saldırılarının derhal durdurulmasını ve hükümetlerinin İsrail'e destek vermekten vazgeçmesini istedi.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları iki haftayı doldururken, tepkiler de artmaya devam ediyor. İsrail’in karadan da saldırması ve yüzlerce insanı katletmesi İngiltere’de yoğun tepki ve öfkeye neden oldu.

Londra’da Başbakanlık önünde toplanan yüz binlerce kişi, İsrail’in saldırılarının derhal durdurulmasını ve İngiltere’nin destekten vazgeçmesini istendi. Sık sık “Katil İsrail”, “Gazze’den elinizi çekin”, “Gazze halkı yanlız değil”, “Özgür Filistin” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Başbakanlıkta başlayıp, İsrail Elçiliği önünde son buldu. Gerek Başbakanlık önünde ve gerekse de İsrail Elçiliği önünde yoğun güvenlik önlemleri alan polis, öfkeli kalabalık arasında çıkan bir grubun Başbakanlığa ve elçiliğe girmesini engelledi.

Aşırı sıcağın altında toplanan kalabalık içinde 20’den fazla kişi bayılırken, ülkenin dört bir tarafından katılımcıların olması dikkat çekti. Filistin Dayanışma Komitesi tarafından düzenlenen yürüyüşün hem başlangıç ve hem de bitiş noktalarında yapılan konuşmalarda, İsrail’in saldırılarına derhal son vermesi istendi. Bir çok milletvekilinin yanı sıra, sendikacılar, sanatçılar ve başta Türk Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) olmak üzere onlarca göçmen örgütü, üyeleriyle yürüyüşe katılarak İsrail katliamlarını protesto etti.

Yürüyüşte konuşan milletvekili George Galloway, “Ukranya’daki kan neden Filistin’deki kandan daha değerlidir, bu çifte sıtandart neden yaşanıyor?​” diye sordu. Milletvekili Diana Abbett da bir konuşma yaparak Gazze halkının yanında olduğunu söylerken, bir çok sendikacı ve kitle örgütü temsilcisi, İngiltere’nin politikalarını eleştirdi.

Yürüyüş boyunca İsrail ve İngiltere aleytarı ve Gazze yanlısı sloganların atılmasının yanı sıra, basına da yoğun tepkili sloganlar atılıyordu. Özellikle halkın ödediği vergilerle yayın yapan BBC’ye tepki gösterek halk, BBC’nin İsrail yanlısı yayınına son vermesi istendi.


LYON'DA FİLİSTİN İÇİN GÖSTERİ YAPILDI

Fransa'nın ikinci büyük şehri Lyon'da Filistin için gösteri düzenlendi. Lyon'un büyük meydanlarından Place Des Terreaux'da sıkı emniyet önlemleri ile başlayan gösteri yürüyüşü 2 kilometre ileride bulunan Lyon'un bir diğer büyük meydanı Place Bellecour'da sona erdi.

Yürüyüşe yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Çeşitli Türkiyeli derneklerinin de katıldığı gösteri yürüyüşü Filistin ile dayanışma derneği, insan hakları derneği, Fransa komünist partisi tarafından ortaklaşa düzenlendi. İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinden Amar Ayad, Gazze şehrine yapılan bombardımanın derhal durdurulması gerektiğini, bu bombardımanda çoğunlukla kadın, çocuk ve ihtiyarların öldürüldüğünü, aynı zamanda Gazze'ye yapılan ambargonun derhal kaldırılması gerektiğini, Filistin topraklarının işgaline son verecek barış görüşmelerinin derhal başlatılmasını ve Fransa hükümetinden İsrail'e, barış masasına oturması için, baskı yapmasını istediklerini söyledi. Yürüyüşe katılanlar Katil İsrail, Filistin yaşayacaktır sloganları atarken İsrail mallarının boykot edilmesini isteyen bildiri dağıttı.

KOSOVA

Kosova'nın güney bölgesinde yer alan ve Kosovalı Türkler'in yoğun yaşadığı Prizren'de İsrail protesto edildi. Ellerinde Filistin bayrakları ve İsrail'e karşı pankartların açıldığı protestoda, İsrail'in Gazze halkına yönelik gerçekleştirdiği operasyonlar kınandı. Prizren'in tarihi Şadırvan merkezinde gerçekleşen protestoya çok sayıda Türk, Arnavut ve Boşnak asıllı Kosovalı katıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği protestonun bir benzeri Cuma günü gerçekleşmişti.

ALMANYA

Almanya'nın Augsburg şehrinde yaklaşık 1500 kişinin katıldığı İsrail protestosu düzenlendi. Ellerinde Filistin ve Türkiye bayrakları bulunan gruplar 'Filistin’e Özgürlük' ve 'Kahrolsun İsrail' sloganları attı ve tekbir getirdi. 35 derece sıcağın altına düzenlenen eylemde bazı eylemciler baygınlık geçirdi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazze\'de kanlı pazar: 87 Filistili, 13 İsrail askeri öldü

SONRAKİ HABER

Tunus hükümeti, bazı camileri kapatttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...