20 Temmuz 2014 09:13

Direniş çadırına sabah baskını: Çok sayıda yaralı var

Dün Suruç'un Çengelli (Alizeran) köyünde asker ve polisler tarafından çadırda bulunan yurttaşlara yapılan müdahalenin ardından bugün sabahın erken saatlerinde Birecik'e bağlı Ziyaret ve Aşme köyünde direniş çadırına müdahale edildi. Gazeteciler ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan polis ve askerler tarafından darp edildi.

Direniş çadırına sabah baskını: Çok sayıda yaralı var
Paylaş

Dün Suruç'un Çengelli (Alizeran) köyünde asker ve polisler tarafından çadırda bulunan yurttaşlara yapılan müdahalenin ardından bugün sabahın erken saatlerinde Birecik'e bağlı Ziyaret (Zarêta Serxetê) köyünde direniş çadırına müdahale edildi. Polis, asker ve çevik kuvvet tarafından yapılan sert müdahale, yurttaşların karşılık vermesiyle geri püskürtüldü.

Rojava'nın Kabanê Kantonu'na karşı çeteler tarafından yapılan saldırılara karşı Rojava halkıyla dayanışmak ve devrimin 2'nci yıl dönümü kutlamak için Birecik'in Ziyaret (Zarêta Serxetê) köyünde açılan direniş çadırındakilere polis, asker ve çevik kuvvet tarafından sabah saatlerinde yapılan sert müdahaleyi yurttaşlar geri püskürttü. Çok sayıda asker, çevik kuvvet ve TOMA'lar ile düzenlenen baskında çadırlarda bulunan yurttaşlara karşı yoğun gaz bombası kullanıldı.

Çadırlara yönelen polis ve asker ile çevik kuvvet çadırları yerlerinden sökmeye çalıştı. 2 çadırın demirleri söken ve brandalarını yırtan polis ve askerler çadırları kullanılamaz hale getirdi. Çadırda bulunan sandalye, masa ve kullanım eşyalarını yerlere atarak kırdı. Çevredeki sivil halka ait araçlara asker ve polisler tarafından cop ve silah dipçikleri ile vurarak hasar verdi. Çok yoğun gaz bombasının kullanıldığı müdahalede 3-4 kez karakoldan gaz bombası takviyesinin yapıldığı görüldü. Polis ve asker saldırısına gençler taş ve havai fişekler ile karşılık verirken, yurttaşlar ise durumu protesto etmek için Kobanê sınırına doğru yürüyüşe geçti. Yurttaşların direnişi karşısında polis ve asker geri çekilmek zorunda kaldı.

Aralarında ağır yaralılarında olduğu müdahale sonrası çok sayıda yurttaş çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralananlar direnişteki diğer yurttaşlar tarafından hastaneye kaldırıldı. Yaşanan çatışmaların ardından çadırlara geri dönen yurttaşlar ise "Bijî berxwedana YPG" ve "Bijî berxwadana Rojava" sloganları eşliğinde halay çekmeye başladı.

Öte yandan müdahale sırasında kafasına isabet eden bir cisimle ağır yaralanan JINHA Muhabiri Şehriban Aslan kaldırıldığı Birecik Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalesinin ardından kafatasında kırık olma şüphesiyle Urfa'ya sevk edildi.

AŞME'DE DE ÇADIRA MÜDAHALE EDİLDİ
Birecik'in sınırda bulunan Aşme köyünde Rojava halkıyla dayanışmak için açılan direniş çadırına da yüzlerce polis ve asker zırhlı araçlar eşliğinde saldırdı. Çadırın bulunduğu alana giden gazeteciler ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan polis ve askerler tarafından darp edildi.

Rojava devrimini boğmaya dönük IŞİD tarafından yapılan saldırılara karşı Rojava halkıyla dayanışmak amacıyla Urfa'nın Birecik ilçesine bağlı sınırda bulunan Aşme köyünde kurulan direniş çadırına yüzlerce polis, asker ve zırhlı araçlar ile müdahale edildi. Yoğun gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli su kullanan polis ve askerler çadırda bulunan yurttaşlar taş ve havai fişekler ile karşılık verdi. Müdahalenin yapıldığı direniş çadırının kurulduğu alana giden basın mensupları ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, alana alınmadı. Polis ve asker Aydoğan ve gazetecilere kalkan ve coplar ile saldırdı.

Direniş çadırına müdahale devam ederken asker, polis ve yurttaşlar arasındaki çatışmalar da devam ediyor. Birecik'in tüm giriş ve çıkışlarının asker tarafından kapatıldığı bildirildi.

HDP: SALDIRILAR ROJAVA'YA DESTEĞİ ENGELLEYEMEZ
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, Suruç'ta direnişi çadırlarına yapılan polis saldırısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Oluç, Suruç'ta Kobanê'ye yürüyen halka asker ve polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdığını belirterek, yapılan saldırının Rojava halkıyla dayanışmayı engelleyemeyeceğine işaret etti. Oluç, 20'ye yakın kişinin yaralandığını ve aralarında Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğunu vurgulayarak, "IŞİD çetelerine karşı iki haftadan fazladır direnişin sürdüğü Kobanê'ye doğru harekete geçen ve sınırdaki birinci telleri kaldıran halka saldırıyla yetinmeyen asker ve polis, günlerdir Rojava için nöbet tutulan çadırları da ateşe verdi. Bugüne kadar Kobanê'de, IŞİD çetelerinin acımasız saldırılarına boyun eğmeyenlerle dayanışma gösteren halka neden saldırılıyor? IŞİD çeteleri, Musul'da yeni ve ağır bir katliam planlarken, Rojava'da IŞİD'e direnenlere yönelik bu düşmanlık neden? Siyasi iktidar, IŞİD'in karşısında duranları neden içine sindiremiyor?" ifadesini kullandı.

HDP VE  HDK HEYETİ SURUÇ'A GİDİYOR
Demokrasi güçlerinin yapması gerekenin IŞİD çetelerine karşı Rojava halkının yanında olmak olduğunu vurgulayan açıklamasının devamında şunları kaydetti: "AKP Hükümeti, Rojava'yla dayanışma içinde olan halka yönelik saldırılarını durdurmalı; Rojava'ya uygulanan abluka ve ambargoyu bir an önce kaldırmalı, sınır kapılarını ticarete açmalıdır. Rojava'da oluşan, Afrin, Cizre ve Kobanê'de ilan edilen kantonlar ve Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Ermeni, Şii, Sünni halkları bir arada tutan ve farklılıkları anayasal güvence altına alan yönetim modeli, tüm Ortadoğu barışı için önemli bir örnektir. Direnişle dayanışmamızı büyüteceğiz. HDK Eşsözcüsü Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP Eş Genel Baskanı Figen Yüksekdağ, HDK bileşen yöneticilerinin ve HDP MYK üyelerinin içinde yer aldıkları bir heyet, saldırıları kınamak ve halkla dayanışma göstermek üzere Urfa Suruç'a gidiyor.
Biz biliyoruz ki, IŞİD değil, Rojava halkları demokratik bir Ortadoğu'yu yaratmaya adaydır:" (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en güzel yeri: Su altı

SONRAKİ HABER

Sevişirken de yalnızız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...