29 Haziran 2011 08:03

Sendikalardan internette sansüre tepki

Hükümet tarafından önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan internette filtreleme uygulamasına DİSK ve Türk-İş'e bağlı sendikalardan tepki geldi. Sendikalar, uygulamanın yüzyıllardır bir devlet geleneği haline gelen, "devleti yurttaşlardan üstün gören, düşünce ve ifade özgürlüğ&

Sendikalardan internette sansüre tepki
Paylaş


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nca (BTK) 22 Ağustos'ta uygulamaya konulacak olan "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı"na karşı sendikalar tepkileri yükseltti. DİSK ve Türk-İş'e bağlı Birleşik Metal-İş, Dev-Sağlık-İş, Tek Gıda-İş ve İnternete Sansüre Karşı Platform üyeleri, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Binası'nda bir araya gelerek, internet filtrelemesiyle toplumun farklı kesimlerinin taleplerini dile getiren siteleri engellemek olduğunu söyledi. Orta açıklamayı okuyan İnternete Sansüre Karşı Platform Sözcüsü Dr. Özgür Uçkan, devlet eliyle hazırlanan bu düzenlemenin adının "sansür" olduğunu dile getirdi. Uçkan, "Vatandaşın bilgiye erişme özgürlüğünü elinden alan teknokrat ve bürokratların öngördükleri kara ve beyaz listeleri nasıl oluşturacağı belirsizdir. Buradan anlaşılan BTK'nin hükümetin hassasiyetlerine göre bu listeleri oluşturup, ucu açık bırakılan filtreleme sistemi yoluyla keyfi uygulamalara zemin hazırlayacağı anlaşılmaktadır" dedi. Son zamanlarda Ortadoğu'da internet üzerinden örgütlenen kitlelerin kazanımlarının ortada olduğu bir dönemde internetin ne kadar hayati olduğunun anlaşıldığını söyleyen Uçkan, internetin düşünce ve ifade özgürlüğünü genişletmesinin yanı sıra örgütlü ve yönetime doğrudan etki eden bir toplumu yaratma açısından elzem olduğuna dikkat çekti.

FİLTRELEME DEVLETİN YENİ BASKI ARACI

Toplantıda söz alan Dev-Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, seçim sonrası yaşanan gelişmelerle bir daha ortaya çıkan Türkiye'nin ileri demokrasi anlayışının geldiği seviyeyi gösterdiğini söyledi. İnternette filtrelemeye gidilmesinin de AKP'nin kendi gibi olmayanı dışlama politikasının bir göstergesi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, her alanda olduğu gibi toplumun tüm kesimleriyle olan mücadelelerinin süreceğini aktardı. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da, devletin devlet olduğu günden beri sürekli olarak baskı rejimini egemen kılarak toplumu dizayn etmeye çalıştığını söyleyerek, örgütlenme alanının en önemli ayaklarından olan internetin alanının daraltılmasının da bu baskıcı rejimin yeni boyutu olduğunu dile getirdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Böbrek yetmezliği olan tutuklu tedavi edilmiyor

SONRAKİ HABER

SASA’da anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...