19 Temmuz 2014 00:05

‘Hangi 76 milyonun cumhurbaşkanı olacaksın’

Avrupa programı kapsamında Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Republique meydanında düzenlenen mitingde konuştu.

‘Hangi 76 milyonun cumhurbaşkanı olacaksın’
Paylaş

Avrupa programı kapsamında Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Republique meydanında düzenlenen mitingde konuştu.

İlk kez Avrupa'daki Türkiyelilerin bulundukları ülkelerde oy kullanacağını hatırlatan Demirtaş, "İlk defa oy kullanacaksınız. İlk defa Türkiye'de bir cumhurbaşkanlığı seçimi yaşanacak, sizler o kadar antidemokratik, ayrıcı uygulamalara rağmen gerçek iradenizi orta koymak için elinizden geleni yapacaksınız." dedi.

Türkiye'de adaletsiz bir yarış yaşandığını belirten Demirtaş, Avrupa'da bulunan vatandaşların sadece Avrupa'daki yaşamı değil Türkiye'deki yaşamı da belirleyen bir güç olarak yüksek katılımla sandığa giderek Türkiye cumhurbaşkanını belirleyeceğini vurguladı.

Mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sert sözlerle yüklenen HDP Eş Genel Başkanı, "Şimdi bu, 76 milyonun cumhurbaşkanı olacakmış. HDP'liler senin için vatandaş değil, parlamentoda yeri yok, hatta mümkünse ülkeyi terk etmeleri lazım. Aleviler zaten sana göre düşman, Alevilerin Türkiye'de yeri yok. Senin dışındaki partilere oy vermiş olanlar düşman. Parlamento gereksiz zaten. Kapatsalar, direkt sana bağlasalar keyfin yerine gelir. Peki sen Ermeniyi, Aleviyi, Süryaniyi, Ezidiyi, Kürdü kabul etmiyorsun, Türklük zaten senin umurunda değil. Türk halkının çektiği eza, cefa, açlık, yoksulluk umurunda değil. Peki sen hangi 76 milyonun cumhurbaşkanı olacaksın?" sorusunu yöneltti. Erdoğan'ın Türkiye'nin yarısından fazlasına hakaret ettiğini, tehditler savurduğunu dile getiren Demirtaş, "Bir yandan biz 76 milyonu kucaklayacağız, hepsi bizim canımız, ciğerimiz, kardeşimiz diyorsun. 76 milyonun 50 milyonuna her gün hakaretler yağdırıyorsun." diye devam etti.

‘İSRAİL İLE İLİŞKİLER ALT SEVİYEYE DÜŞÜRÜLMELİ’

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İsrail'in Gazze'ye dönük kara ve hava saldırısını da kınadığını söyledi. Mazlum Filistin halkının yanında olduklarını belirten Selahattin Demirtaş, İsrail'in bir an önce operasyonları durdurması gerektiğini vurguladı. Hükümete de çağrı yapan Demirtaş, "İsrail Türkiye'de diplomatik temsiliyetini en alt seviyeye çekmiş durumda. Şimdi hükümet de İsrail'i kınayıp bağırıp çağıracağına, İsrail'le şu anda yürürlükte olan bütün askeri sözleşmelerin, bütün tatbikat anlaşmalarının tamamıyla iptal edilmesi, hepsinin askıya alınması lazım." dedi.

Başbakanın yapması gereken şeyin İsrail'i protesto etmek, kınamak olmadığını belirten cumhurbaşkanı adayı, Türkiye'nin ne gücü varsa İsrail üzerinde kullanması gerektiğini söyledi. Demirtaş, "Bir yandan kınayıp, bir yandan büyük askeri ihalelerle Türkiye'deki askeri üsleri, radar üssünü İsrail'e kullandırmakla büyük bir çelişkiye düşüyorsunuz." diye konuştu. Hükümetin, 'Filistin halkının, Gazze'nin yanındayız' demesinin resmi karşılığı olması gerektiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, İsrail'le ilişkilerin alt seviyeye düşürülmesi gerektiğini kaydetti.

‘IŞİD'İ ANKARA'DA AĞIRLAYIN’

Selahattin Demirtaş, hükümetin Gazze ile ilgili bir hassasiyet ortaya koyarken Rojava ve Kobani'ye karşı sessizliğinin de çelişki olduğunu belirtti. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerinin Kobani'de yapmış oldukları kuşatmaya dair ne dışişleri bakanının ne de başbakanın tek bir açıklamasının olmadığını söyledi. Demirtaş, "IŞİD eğer sizin için bu kadar sevimli bir örgütse buyurun davet edin Ankara'da ağırlayın.dedi.

Fransa'daki Türklere de kampanyasına yardım çağrısında bulunan Demirtaş, "1 TL de olsa 10 TL de olsa maddi katkılarınızı kampanyaya bekliyorum." dedi. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Bağırma, çağırma somut adım at

SONRAKİ HABER

‘Filistin’deki güçler birlikte hareket etmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...