19 Temmuz 2014 06:00

Umarım bu karar şiddetin önüne geçer

İstanbul’da 2008 yılında polis tarafından dövülen M.B. davasında Yargıtay emsal denilecek bir karara imza atarak, “Polisin sokakta adam dövmesi işkencedir” dedi.

Umarım bu karar şiddetin önüne geçer
Paylaş

İstanbul’da 2008 yılında polis tarafından dövülen M.B. davasında Yargıtay emsal denilecek bir karara imza atarak, “Polisin sokakta adam dövmesi işkencedir” dedi.

Kararla ilgili gazetemize konuşan M.B, “Umarım Yargıtayın verdiği karar insan hakları bağlamında demokratikleşmenin önünü açabilir” dedi.

2008 yılında yaşanan olayda M.B, kendisine “Gel lan buraya” diyen polise “Bana böyle hitap edemezsiniz” dediği için 3 polis tarafından önce sokakta sonra da polis aracında cop, tekme ve yumruklarla darp edilmişti. Olay sonrası açılan davada, polisler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 94. maddesi gereğince işkenceden İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmış, 2011’de sonuçlanan davada 3 polise birer yıl onar ay 15’er gün, ‘hürriyeti tahdit’ suçundan ise birer yıl sekizer ay hapis cezası vermişti. Yapılan itiraz üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dosyayı tekrar inceledi ve 6 Mart 2014’te verdiği kararında olayın işkence suçu kapsamında kaldığına hükmederek, kararı bozdu. Yargıtayın kararıyla davanın gerçekten hukuk mücadelesine dönüştüğünü vurgulayan M.B, “Yargıtayın kararı bireysel olmaktan çıkıp toplumsal nitelik kazanıyor” diye konuştu.

İLK DURUŞMA 4 EYLÜL’DE
Yargıtay kararının geçmişte ve gelecekte polis şiddetinin yargılandığı tüm davalarda emsal olması gerektiğini vurgulayan M.B, “Yargıtay bu davayı bu hale getirmekle demokratikleşme anlamında ülkenin önünü açmış oluyor. Umarım polis eğitim merkezlerinde de Yargıtayın bu kararı ders olarak okutulur” yorumunu yaptı. Bundan sonraki süreçte davayı Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını da dile getiren M.B, “Benim açımdan bu olay hiçbir biçimde üstü örtülemeyecek bir mesele. Bu yüzden Yargıtaya tecil etmişti. Bundan sonra bu dava devam edecek. 4 Eylül 2014 tarihinde duruşma var. Uzun süreli bir yargılama olacak” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Gelenekten geleceğe’ Altın Portakal

SONRAKİ HABER

Hükümet ‘pis işte’ ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...