18 Temmuz 2014 14:09

Bolivya’da çalışma yaşı 10’a düştü

Bolivya’nın ‘yoksullukla mücadeleye katkı sağlayacağı’ düşünülen, çalışma yaşının 10’a düşürülmesi yasası Bolivya Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera tarafından imzalanarak resmileşti.

Paylaş

'Yoksullukla mücadeleye katkı sağlayacağı’ iddia edilen 'çalışma yaşının 10’a düşürülmesi yasası' Bolivya Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Böylece dünyadaki en küçük çalışma yaşı resmileşti. Büyük tepki çeken yasa, parlamento tarafından ay başında kabul edilmişti.  
DW’in haberine göre, çocuk haklarına ilişkin uluslararası anlaşmalara rağmen, çalışma yaşının 14'ten 10'a düşürülmesinin gerekli olduğunu kaydeden Garcia Linera, Bolivya'nın gerçekleri ve uluslararası anlaşmalar arasında bir denge bulmak için yasanın önemli olduğunu savundu.
Yasa metninde 10 ila 14 yaşlarındaki çocukların, eğitimleri etkilenmediği takdirde, ailelerinin denetiminde tek başlarına çalışabileceklerini belirtiyor.
12-14 yaşları arasındaki çocukların ise aileleri dışındaki kişiler için de çalışabileceği belirtiliyor, ancak günde 8 saat yerine 6 saat çalışmalarına izin veriliyor.
Yasayı savunanlar, çalışma yaşının düşürülmesinin Bolivya'daki yoksul ailelerin çocuklarını işe göndermekten başka şansları olmadığı gerçeğini ortaya koyduğunu kaydetti.
Yasayı destekleyenlerden Adolfo Mendoza, "Çocuk işçilik Bolivya'da zaten mevcut ve bununla mücadele etmek zor. Baskı yapmak yerine, çocukların haklarını korumak ve iş güvenliğini garantilemek istiyoruz” dedi.

850 BİN ÇOCUK İŞÇİ VAR

2008 yılında Bolivya hükümeti, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkede 5 ila 17 yaşlarında çalışan sayısı 850 bin civarında.
Çocuklar daha çok tekstil fabrikaları, şeker kamışı hasadı ve madenlerde çalışıyor ya da sokakta satıcılık yapıyor.
Son tahminlere göre, çocuklar Bolivya iş piyasasının yüzde 15'ini oluşturuyor. Her üç çocuktan biri okula gitmiyor.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü yasayı kınadı. Örgütün çocuk hakları uzmanı Jo Becker, “Bunun korkunç bir hareket olduğunu düşünüyoruz. Tüm araştırmalar çocuk işçiliğin yoksulluk sorununu çözmediğini, onu devam ettirdiğini gösteriyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
 
 

ÖNCEKİ HABER

Bonzai nedeniyle 300 kişinin öldüğü doğru mu?

SONRAKİ HABER

Mültecileri taşıyan bot battı: 4 kişi öldü, 1 kişi kayboldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa