17 Temmuz 2014 20:19

Roboskili aileler yarın AYM'ye başvuruyor

Roboski katliamının 133'üncü haftasında çocuklarının mezarı başında bir araya gelen Roboskili aileler, yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Roboskili aileler yarın AYM\'ye başvuruyor
Paylaş

Roboski katliamının 133'üncü haftasında çocuklarının mezarı başında bir araya gelen Roboskili aileler, yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011'de TSK'ya ait savaş uçaklarınca yapılan bombardıman sonucu çoğu çocuk katledilen 34 sivil yurttaşın aileleri, katledilen yakınlarının mezarının başında her hafta olduğu gibi bu hafta da bir araya gelerek katliamın 133'üncü haftasında adalet taleplerini yineledi.

Burada açıklama yapan Roboski-Der Başkanı Veli Encü, Rojava'nın Kabanê Kantonu'na dönük Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri tarafından yapılan saldırılara dikkat çekerek, yapılan saldırıları kınadı. "Ortadoğu'da İslam savunucuları olarak savaştıklarını iddia eden IŞİD çetesi, genç, çocuk, yaşlı demeden insanları katledenler karşısında sessiz kalan Türkiye Başbakanı pişkinlik içinde zulüm yapanın karşısında olduğunu ifade etmektedir" diyen Encü, İsrail'in Filistin halkına karşı yaptığı zulüm ile IŞİD'in Rojava'da Kürt halkına yaptığı zulüm arasında hiçbir fark olmadığını söyledi. Encü, "Türkiye Başbakanı kamuoyu ve medyasıyla IŞİD'e destek çıktığını gözler önüne sermektedir" dedi.

'YARGI VE HUKUK SİSTEMİ AKP'NİN VESAYETİNE GEÇMİŞTİR'

Encü, Roboski katliamını gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkarılmadığı sürece mücadelelerinin ve kararlıklarının devam edeceğini söyledi. Encü, "Roboski katliamına ilişkin Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın verdiği 'takipsizlik' kararına yapılan itirazın reddedilmesinden başlayıp önceki tüm süreç ve gelişmeler, Roboski katliamı için oluşturulan Meclis Uludere Alt Komisyonu'nun kamuoyuna sunmuş oldukları utanç raporunun sonuç göstergesidir" dedi. Yine bu raporun sonraki tüm hukuki süreçleri etkilediğini ve bugüne kadar alınan tüm kararlarınız AKP ve Başbakan Erdoğan'ın kontrolünün altına alındığı söyleyen Encü, Roboski katliam soruşturmasının yargıyı ve hukuku bağımsız olmaktan kopardığını ve tamamen AKP'nin vesayetine geçirdiğini dile getirdi.

'AYM'NİN ÖNÜNDE BULUŞALIM'

Roboski katliamına ilişkin verilen takipsizlik kararı ve yapılan itirazın reddedilme sürecini de değerlendiren Encü, konuşmasına şöyle devam etti: "Roboskili aileler olarak bizim için adalet ve hak arama kanalı olarak Türkiye yargısı mekanizması, yarın Anayasa Mahkemesi'ne yapacağımız başvuruyla sona ermiş olacaktır. Bundan sonraki mücadelemiz AİHM, adalet mekanizmaları ve Lahey'de bulunan savaş suçları mahkemesinde katliam suçlularını yargılanması için mücadelemizi sürdürmek olacaktır. Yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Ardından Anayasa Mahkemesi'nin Roboski için vereceği karar ile tarafsızlığını ve bağımsızlığını kanıtlayacak. Hukukun ve vicdanların 931 gündür içinde bulunmuş olduğu imtihanda umuyoruz ki, Anayasa Mahkemesi bu imtihanın altında kalmayacaktır. Anayasa Mahkemesi'ni 28 Aralık 2011'de Roboski'de işlenen insanlık suçuna ortak olmamasına davet ediyoruz."

Encü, yarın saat 14.00'de Roboski katliamı için Anayasa Mahkemesi'ne yapacakları başvuru için tüm halklara, siyasi partilere ve tüm sivil toplum örgütlerine AYM önünde buluşma çağrısında bulundu.

HDP’DEN ROBOSKİ ÇAĞRISI

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Roboskî katliamına ilişkin verilen kararlardan dolayı bin avukat imzası ile yarın Anayasa Mahkemesine başvurulacağını hatırlatarak, tüm yurttaşları “Unutursak Kalbimiz Kurusun” şiarıyla Roboskîli ailelerin yanında olmaya davet etti.

HDP Merkez Yürütme Kurulu başvuruya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Roboskî için 1000 avukat kampanyasını selamlıyoruz” dedi. Açıklamada, Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiği ve cezasızlık durumuyla karşı karşıya kalındığı vurgulandı.Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapılması kapsamında, Türkiye’nin hemen her barosuna mensup 1000 avukat, bu katliam dosyasının Anayasa Mahkemesinde takipçisi olacak, katliamın askeri ve sivil faillerinin cezalandırılması için hukuki mücadeleyi yürütecektir. Bu kapsamda, tüm demokrasi güçlerini, hukuk ve adalet arayışı için, 18 Temmuz Cuma günü saat 14:00’te Anayasa Mahkemesinde yapılacak olan bireysel başvuruda, ‘Unutursak Kalbimiz Kurusun’ şiarıyla Roboskîli ailelerin yanında olmaya davet ediyoruz.”(HABER MERKEZİİ)

ÖNCEKİ HABER

Kardemir\'de iş kazası: 1 ölü

SONRAKİ HABER

Bursa Şişecam işçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...