17 Temmuz 2014 13:43

Facianın yaşandığı gün Soma'da denetim yapılmış!

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in Soma'daki maden faciasına ilişkin verdiği soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın cevabına göre, olayın yaşandığı gün ocağın denetlendiği ortaya çıktı. Öte yandan Torba Yasa'ya eklenen madde nedeniyle devlet, Soma Holding'e 86 milyon TL ek ödeme yapacak.

Facianın yaşandığı gün Soma\'da denetim yapılmış!
Paylaş

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’in Soma'daki maden faciasına ilişkin verdiği soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın cevabına göre, olayın yaşandığı gün ocağın denetlendiği ortaya çıktı. Şeker, “Demek ki denetim; şirketin ofisinde, masa başında yapıldı. Denetimlerde sorun görülmemiş ki, maden kapatılmamış ve insanlar ölüme gönderilmiş.” dedi.

CHP’li Şeker, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)'nin yeterli personel sayısına ve personelin bazılarının denetim için yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadıkları yönündeki iddiaları, verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşımıştı. Şeker’in 'Türkiye’de ruhsatlı maden sahası kaçtır? Bu sahaları denetleyen MİGEM personelinin sayısı nedir? İçlerinde maden ya da jeoloji mühendisi olmayan kişi sayısı kaçtır? Soma’da facianın yaşandığı ocak son yıllarda kaç kez ve kimler tarafından denetlenmiştir?' şeklindeki sorularını Enerji Bakanı Yıldız yanıtladı. Bakanlıktan gönderilen yanıta göre; Türkiye’de 21 bin 659 ruhsat sahasının bulunduğu ancak, MİGEM’in bir yılda bunların ancak 5 bine yakınını denetleyebildiği ortaya çıktı. Soma faciasının olduğu gün madende denetimde olduğu da bildirilirken, bu denetimde söz konusu madende belirlenen mevzuata aykırılıklar için sadece idari para cezası uygulandığı kaydedildi. Bakan Yıldız'ın verdiği cevapta, facianın yaşandığı yeraltı kömür ocağının son iki yılda MİGEM tarafından 4 kez denetlendiğini belirtti.

Facianın yaşandığı madenin denetim tarihlerine dikkat çeken CHP’li Şeker, "Patlamanın olduğu gün sözkonusu maden denetim geçirmiş ve patlamadan 15 gün sonra yani maden kapalıyken denetlenmiş. Demek ki o denetimler masa başında, şirketin ofisinde oldu. Masa başında yaptıkları için içeride güvenlik tedbirleri alınmamış. Eğer denetimler yerinde ve ciddiyetle yapılsaydı 301 madenci can vermezdi.” diye konuştu.

YARALI KURTULAN MADENCİLER: DEVLET ÖLMEYE ÖZENDİRİYOR
Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine devlet tarafından yapılan 154 bin 450 lira ve 2 konut verileceğini duyan yaralı maden işçileri, kendilerinin de fazlasıyla mağdur olduğunu dile getirdi.

Evli ve 2 çocuk babası, 11 yıllık maden işçisi, 45 yaşındaki Erdal Cücü, faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerine yardımlar yapılmasına karşı olmadığını ancak, bunun 'Ölüme özendirme' gibi bir hale getirilmemesini istedi. Cücü, "Bizler de mağduruz" dedi.

Maden faciası ardından yardımların sadece yaşamını yitiren maden işçilerine değil yaralı kurtulan maden işçilerine de verilmesini isteyen Cücü, şöyle devam etti: "Devletimiz bizlere sahip çıktı ve ilgilendi. Bizlerin de maddi olarak desteğe ihtiyacımız var. Ölen arkadaşlarımız için biz de çok üzgünüz. 8 senedir beraber çalıştığımız arkadaşlarımız vefat etti. Ama devletin tutumu bizi ölmeye özendiriyor. Keşke o vardiyada ben de ölseydim de aileme çift maaş ve iki konut, çocuklarıma devlet işi verilseydi diye düşünüyorum. Kazadan yaralı kurtulanlar olarak biz de yardım bekliyoruz."

DEVLET, SOMA HOLDİNG'E 86 MİLYON TL EK ÖDEME YAPACAK

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda AKP tarafından verilen bir önergeyle rödovansçı ya da hizmet alımıyla çalışan dokuz firmaya bir yıllık tutarı yaklaşık 250 milyon lira olan fiyat farkı ödenmesi için Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini söyledi. Bu yetkinin, Meclis’te görüşmeleri 38 gün süren torba kanun tasarısında firmaların, madenlerle ilgili düzenlemelerden kaynaklanan zararlarının devlet tarafından ödenmesi için kullanılacağını ifade eden Özel, “AK Parti'lilerin, yaşam odası önergemizi reddederken yüzleri dahi kızarmadı ama işverene bir kalemde 250 milyon lira aktarırken elleri hiç titremiyor” dedi.

Rödovansçı ya da hizmet alımıyla çalışan şirketlerin, kanundan kaynaklanan maliyet artışının karşılanması için Bakanlar Kurulu’na verilen yetki büyük tartışmaya sebep oldu. Muhalefet partileri, Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) doğacak bu maliyet artışına ilişkin bir etki analizi istedi ve dokuz maden şirketine ödenecek rakamın 250 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Bu analize göre Soma’nın en büyük rödovansçısı İmbat A.Ş.’nin 91 milyon TL daha fazla para almasına karar verilirken onu 86 milyon TL ile bir ocağında facia yaşanan Soma Kömürleri A.Ş. izledi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ arazisi imara açılıyor

SONRAKİ HABER

Rusya, Ukrayna uçağını düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...