17 Temmuz 2014 06:00

Kamu emekçisine AYM’lik kazık

Kamu emekçilerinin ek ödemelerini ortadan kaldırılan düzenlemelerle ilgili HDP Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine, Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından skandal yanıt geldi. İki bakanlık da, kamu emekçilerine 'Ek ödemeleri unutun' dedi.

Kamu emekçisine AYM’lik kazık
Paylaş

Kamu emekçilerinin ek ödemelerini ortadan kaldırılan düzenlemelerle ilgili HDP Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine, Adalet Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından skandal yanıt geldi. Yanıtlarda, Anayasa Mahkemesinin söz konusu düzenlemeyi iptal etmesinin, eski düzenlemenin işleme konmasını gerektirmediği savunuldu. Yani iki bakanlık da, kamu emekçilerine “Ek ödemeleri unutun” dedi. Mahkemenin gerekli düzenlemenin yapılması için Bakanlıklara verdiği sürenin dolduğunu hatırlatan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan, “Kendi yapmadığı düzenlemeyi gerekçe gösterip, hakkımızı gasbediyorlar. Bunun adı hukuksuzluktur” dedi.
Kamu emekçilerinin fazla mesai ücreti ve ek ödemelerini ortadan kaldıran 2011 tarihli 666 Sayılı KHK’nin ilgili hükümleri, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. “Kanunla verilen hak KHK ile geri alınamaz” diyen Anayasa Mahkemesi, 9 Temmuz’a kadar düzenleme yapmaları için kamu kurumlarına süre vermişti. Ancak geçen sürede herhangi bir düzenleme yapılmadığı gibi, herhangi bir ödemede yapılmadı.
Bunun üzerine HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması hakkında soru önergesi verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in önergeye verdiği yanıtta, mahkeme kararının gereği olan düzenlemelerin neden yapılmadığına ilişkin açıklama yapılmadı. Ancak ödemelerin yapılmamasına bu düzenlemelerin yapılmaması gerekçe gösterildi. Ayrıca yanıtta, ek ödemelere ilişkin hükümetin tutumu savunuldu.

‘HAKKIMIZI GASBEDİYORLAR’
Verilen yanıtı Evrensel'e değerlendiren BES Genel Başkanı Fikret Aslan, henüz önceki gün büro emekçilerinin ikramiye hakları için yarım gün iş bıraktığını hatırlattı. “Hükümetin iddiasının aksine ek ödemelerin eşitlenmesi adı altında çıkarılan kararname, alt kademedeki memurla üst unvanlarda bulunan memur arasında uçurumu arttırdı” diyen Aslan, Anayasa Mahkemesinin de “Yasayla tanınan hakkı KHK ile kaldıramazsın” diyerek iptal kararı verdiğini aktardı. Aradan geçen sürede, Çalışma Bakanlığına bağlı SGK ve İŞKUR’da çalışanların ikramiyelerinin ödenmediğini ifade eden Aslan, “Anayasa Mahkemesi, düzenleme yapılması için süre verdi. Bu süre içerisinde kendi yapmadığı düzenlemeyi gerekçe gösterip, hakkımızı gasbediyorlar. Bunun adı hukuksuzluktur” dedi.

YASA BAHANE GASP ŞAHANE
Fikret Aslan, ikramiyelerin ödenmesi için yasa değişikliğine de gerek olmadığını belirterek, bu yönde mahkeme kararları olduğunu hatırlattı. SGK ve İŞKUR’un özerk yönetim kuruluna sahip kurumlar olduğuna dikkat çeken Aslan, “Yasal düzenlemeye bile gerek yok. Yönetim kurulu sorunu çözmek istiyorsa, karar alıp yetkisini kullanabilir. Verdikleri cevap hukuki değil. Ama ‘İlla yasa lazım’ diyorlarsa, buyursunlar teşkilat yasasında düzenleme hazırlayıp sunsunlar. Anayasa Mahkemesi bunun için süre bile verdi. Gereken yapılmadı. 15 Temmuz’da yaptığımız iş bırakma bir uyarıydı. Bu hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

ADALET BAKANLIĞI DA MALİYEYE BAĞLANMIŞ
HDP Milletvekili Levent Tüzel, Adalet Bakanlığı’na da söz konusu AYM kararının neden uygulanmadığına ilişkin önergesine verilen yanıt da, tıpkı Çalışma Bakanlığı’nın yanıtı gibi, kamu emekçilerine saç-baş yolduracak türden. Adalet Bakanlığı “Yürütme açısından Anayasa Mahkemesi kararı mı yoksa kararnameler mi daha geçerlidir?​” sorusuna Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazısıyla yanıt verdi. Adalet Bakanlığı’nın bu yanıtı, “Yürütme açısından Anayasa Mahkemesi kararı değil, Maliyenin fikri geçerlidir” yorumuna neden oldu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınırdaki anneler: Toprağımızı ve çocuklarımızı savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Performans kriteri: AKP’ye yakınlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa