16 Temmuz 2014 15:57

Türk Telekom suç işliyor

Türk Telekom MA-0051-03-2014 numaralı sözleşmeyi imzalayarak gözetim donanımlarını satın aldı. Sözleşmede belirtilen hedefler, yurttaşların anayasal hakları, temel hak ve özgürlükleri, hukukun evrensel ilkelerini çiğniyor.

Paylaş

Türk Telekom MA-0051-03-2014 numaralı sözleşmeyi imzalayarak gözetim donanımlarını satın aldı. Sözleşmede belirtilen hedefler, yurttaşların anayasal hakları, temel hak ve özgürlükleri, hukukun evrensel ilkelerini çiğniyor.

Alternatif Bilişim Derneği, Ankara Barosu Bilişim Kurulu, Demokrat Bilgisayar Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri Odası, İnternet Teknolojileri Derneği, İnternet Yayıncıları Derneği, Korsan Parti Türkiye Hareketi, Linux Kullanıcıları Derneği, Pardus Kullanıcıları Derneği konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Kurumlar, Türk Telekom’un sözleşmede satın alınacak donanımın amacını, şebeke üzerinden taşınan trafiğin paket bazında detaylı olarak analiz edilmesi, yatırım plan ve önceliklerinin belirlenmesi, taşınan trafiğin uygulama bazında analiz edilmesi olarak açıkladı

İHALE NE GETİRİYOR?
Bilişim alanın da çalışan çeşitli dernek ve kurumlar Türk Telekom’un imzaladığı sözleşmenin gerçek amacının bu olmadığını söylüyor. Peki derneklerin, kurumların açıklamasına göre ne olacak?

-Sistem aynı İnternet sitesine ait HTTP ve HTTPS protokollerinin ayrımını yapabilecek, ayrım bazlı politika uygulayabilecektir.

-Sistem; WhatsApp, Lime, Telegram, Skype, Messenger (MSN, Yahoo v.b) gibi mesaj uygulamalarını destekleyecek, analizi, sınıflandırması ve kontrolünü yapacaktır.

-Sistem, VPN Tünel Protokollerini analiz edebilecek ve yönetebilecek kabiliyette olacaktır.

-Sistem, müşteri DNS sorgusundaki hedef DNS IP adresini farklı bir IP adresi ile değiştirebilecektir

-Sistem erişim engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyici tedbirleri alacaktır.

-Sistem erişim engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak URL bazlı HTTPS trafiğini engelleyecektir.

-Sistemin tüm Multimedya, mesaj sistemleri, P2P, tüm servis ve uygulamaları analiz, izleme Whatup, Gtalk, MSN, VPN, Tor, Hotspot Shild gibi uygulamalar var.

BU NE ANLAMA GELİYOR?
Kurumların yaptığı açıklamaya göre adı geçen servisleri kullanırken izleneceksiniz. Yani sistem yukarıda adı geçen tüm bu servisleri izleyebilecek, dilediği gibi manipüle edebilecek ve engelleyebilecek yeteneğe sahip olacak.
Bilişim kurumları yaptığı ortak açıklama ile bu uygulamaya tepki gösterdi. Açıklamada şöyle denildi: Normal posta hizmetlerinde, mektubun içeriğine bakmak nasıl suçsa, e-postanın içeriğine bakılması, pek çok e-posta Web üzerinden gittiği için HTTP ve HTTPS’nin izlenmesi de suçtur. Bilişim/Bilgi/İletişim alanında faaliyet gösteren demokratik kitle örgütleri olarak, BTK ve TT’yi açıklama yapmaya ve bu suçtan vazgeçmeye davet ediyoruz. Bu konularda suç duyurusunda bulunmaktan, AİHM’ye gitmeye kadar her türlü mücadele yöntemini uygulayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

TRT dolandırılma iddialarına yanıt verdi

SONRAKİ HABER

Okmeydanı Hastanesi\'nde direniş 55. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...