29 Haziran 2011 06:15

Çocuk parkına baz istasyonu!

Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı Yeşiltepe Mahallesi bugünlerde hareketli günler yaşıyor. Yeşiltepeliler, çocuklarının tek keyifli vakit geçirebildiği alan olan Dede Korkut Parkı’nın içine baz istasyonu yapılmasını istemiyor. Dede Korkut Parkı’nın Cep telefonu operatörlerine (GSM) tahsis edilmesine tepki

Çocuk parkına baz istasyonu!
Paylaş
Mahir Sivri / Şiar Can Şener

Ankara’nın yoğun nüfusa sahip merkez ilçelerden Keçiören’in Yeşiltepe Mahallesi, son günlerde baz istasyonu kurma girişimleri nedeniyle gergin günler geçiriyor. Yeşiltepe Mahallesi’nin merkezinde bulunan Dede Korkut Parkı’nın hemen yanında Yeşiltepe Pazaryeri, 20 metre uzağında ise Yeşiltepe İlköğretim Okulu ve etrafında dershaneler bulunuyor. Mahallelinin en sık kullandığı bu alanda, özellikle de çocukların saatlerce oyunlar oynadığı Dede Korkut Parkı’na baz istasyonu kurulmak istenmesini hiç kimse kabul etmiyor. Tepkilere rağmen temeli atılan baz istasyonu inşası ise kısa bir süre için durmuş görünüyor.  

‘TEPKİMİZ ÜZERİNE DURDULAR’

Yeşiltepe’de oturan ve çocuğunu parka getirenlerden biri de Veli Çetintaş. Parkın içine alelacele temel atıldığını belirten Çetintaş, Yeşiltepelilerin tepkileri ve başlattıkları imza kampanyası sonrası baz istasyonunun kurulmak istendiği yerden vazgeçildiğini belirtiyor. “İnsanların gözü önünde olduğu için oradan vazgeçtiler. Şimdi daha az kişinin dikkatini çekecek olan parkın diğer köşesini kazdılar. Şu an baz istasyonu çalışması durdu” diyen Çetintaş, baz istasyonunun en çok gelişim çağındaki çocukları etkileyeceği görüşünde. Kendisinin de fotokopi teknisyeni olduğunu bildiren Çetintaş, radyasyonun zararlarının engellenmediği takdirde kansere yol açacağına işaret ediyor.

‘NÜKLEER SANTRAL İSTEYENLER BUNU DA YAPAR’

İki çocuğuyla birlikte Dede Korkut Parkı’na gelen vatandaşlardan birisi de Hanım Hakalmaz. Baz istasyonunu parkta istemediklerini vurgulayan Hakalmaz, “bizim ihtiyacımız baz istasyonu değil, bu yakınlarda baz istasyonu zaten var. Bunu yapacaklarına okul yapsınlar, çocuklarımız 50 kişilik sınıflarda okuyorlar. Nükleer santral kurmak isteyenler bunu da yaparlar ama biz istemiyoruz” diyor.

‘KIRSAL ALANA KURULSUN’

Dede Korkut Parkı’nın hemen yakınında bulunan bir bakkal önünde ise imza kampanyası için masa kurulmuş. Kampanyaya halkın yoğun ilgisi olduğunu ifade eden Erol Elitok, 1 haftada yüzlerce kişinin baz istasyonuna karşı imza attığını söylüyor. İmza kampanyasının başlamasından sonra baz istasyonunun yerinin değiştirilmek istendiğine de dikkat çeken Elitok, “Biz baz istasyonunun çocuk parkında, halkın yoğun olduğu bir yerde değil, kırsal bir alana kurulmasını istiyoruz” diyor.

BELEDİYEYE 5 MİLYONA HİBE Mİ ETTİ?

Bu arada Keçiören Belediyesinin 5 milyon TL karşılığında cep telefonu operatörlerine 100 tane alan tahsis ettiği konuşuluyor. Bu 100 baz istasyonunun 70’e yakınının da hali hazırda kurulduğu diğerlerinin de kurulma aşamasında olduğu kaydediliyor. Halkın yaşam alanına baz istasyonu kurulmasına ise Keçiören’de daha önceden beri tepkiler var. Baz istasyonlarına karşı daha önce kurulan platformun yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Emek Partisi Keçiören İlçe Başkanı Celal Aygün, baz istasyonlarının insan sağlığına ciddi zarar verebileceğine dikkat çekti. Aygün, Yeşiltepe halkının baz istasyonunu kırsal alana taşıma talebini desteklediklerini de dile getiriyor. (Ankara/EVRENSEL)


BAZ İSTASYONLARININ SAĞLIĞA ZARARLARI

Cep telefonları ve baz istasyonları ile TV ve radyo verici antenleri, uydu iletişim istasyonları, mikrodalga fırınlar, radarlar yüksek frekanslı elektromanyetik mikrodalga (MD) yayarlar. Mikrodalgalar (MD) dokuları ısıtır ve doku hücrelerinin kimyasını bozar. Gelişmiş batı ülkelerinde elektromanyetik mikrodalgaların sağlık üzerinde yarattığı tehlike ve risk konusunda 30-40 yıldan beri yüzden çok araştırma yapılarak yayınlanmıştır.

DİKKAT EDİLMESİ VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER

Cep telefonları baz istasyonlarının bina, apartman, site, mahalle gibi yerleşim yerleri, okul bahçeleri, kreşler, hastaneler, çeşitli iş yerleri, parklar gibi toplu yaşama ve kullanma alanları ile çalışma alanlarına kurulması kesinlikle önlenmelidir. 16 yaşından küçüklere cep telefonu kullandırılmamalıdır. Cep telefonu kullananlar telefonu vücudunda bulundurmamalı, çantasına koymalıdır. Cep telefonu ile başkalarının yanında konuşmamaya dikkat edilmelidir. Yatak odasında uyurken açık durumda cep telefonu bulundurulmamalıdır. Sar değeri 0.1 W/kg ve daha düşük cep telefonları tercih edilmelidir. Elektromanyetik sistemlerle etkileşimin önlenmesi için otobüs gibi toplu taşım araçlarında cep telefonu kullanmamalı, kullananlar uyarılmalıdır. Bununla birlikte, kaza riskini arttırdığından sürücülerin seyir sırasında cep telefonlarını kapalı tutmaları gerekmektedir.

Hastanelerde, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri gibi yaşamsal önem taşıyan elektronik cihazların bulunduğu yerlerde cep telefonlarının kullanılması, yaratabileceği etkiler nedeniyle, kesinlikle yasaklanmalıdır.

Çocukların ve yetişkinlerin konuyla ilgili olarak bilgilendirilmesi için okullarda, iş yerlerinde konferanslar düzenlenmeli; TV ve radyolarda programlar yapılmalı; gazete ve dergilerde yazılar yazılmalı; broşür ve afişler hazırlanarak dağıtılmalı ve asılmalıdır.

TÜKETİCİLERİN YAPABİLECEKLERİ YASAL GİRİŞİMLER

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 2003/16434 Esas - 2004/971 Karar sayılı kararı ve 2004/2954 Esas - 2004/10516 Karar sayılı kararları ile binalara ve iş yerlerine kurulan baz istasyonlarının uzun sürede kişi ve çevreye zarar verdiği, yerleşim çevrelerinden uzakta kurulması gerektiği için buralara kurulan baz istasyonlarının sökülmelerine karar vermiştir. Buna göre, tüketiciler yaşadıkları ya da çevresinde bulunan binalar ile çalıştıkları binalara veya çocukların gittiği okul, kreş, park gibi yerlere kurulan baz istasyonlarının sökülmesi için Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin kararlarını emsal göstererek dava açabilirler.

ÖNCEKİ HABER

İkinci Balyoz iddianamesi kabul edildi

SONRAKİ HABER

Hopa’da HES zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa