25 Şubat 2011 23:14

AB’den Türkiye’ye vize yok

AVRUPA Birliği içişleri bakanları, Türkiye ile mutabakata varılan geri kabul anlaşmasını kabul ederken, Türkiye’nin buna karşılık istediği vize kolaylığı ya da muafiyeti konusunda komisyona yetki vermedi.Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında 8 yıl boyunca süren müzakereler neticesinde üzerinde mutabakata varılan geri kabul anlaşmas

AB’den Türkiye’ye vize yok
Paylaş

AVRUPA Birliği içişleri bakanları, Türkiye ile mutabakata varılan geri kabul anlaşmasını kabul ederken, Türkiye’nin buna karşılık istediği vize kolaylığı ya da muafiyeti konusunda komisyona yetki vermedi.
Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında 8 yıl boyunca süren müzakereler neticesinde üzerinde mutabakata varılan geri kabul anlaşması, Avrupa Birliği içişleri bakanları tarafından da kabul edildi. Türkiye geri kabul anlaşması karşılığında AB’den vize muafiyeti müzakerelerinin başlaması için komisyona yetki verilmesini bekliyordu. Ancak, komisyon yetkilileri, kolaylaştırılmış vize uygulaması konusunda AB içişleri bakanlarından yetki alamadıklarını söylüyorlar.
Türkiye’yle 8 yıldan bu yana müzakere edilen geri kabul anlaşması AB’ye üye içişleri bakanları tarafından onaylandı. Hayata geçirilmesi beklenen anlaşma, AB topraklarına yasa dışı yollarla giren Türkiyelilerin kolayca iade edilmesini, yürürlüğe giriş tarihinden 3 yıl sonra, üçüncü ülke vatandaşlarının da Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor.
AB içişleri bakanları, Ankara’nın anlaşmayı hayata geçirmek için şart koştuğu vize kolaylığı ya da muafiyeti konusunda, Avrupa Komisyonuna yetki vermedi. AB yetkilileri, bakanlardan müzakere yetkisi alınmadığını ama vize diyaloğu konusunda Türkiye ile görüşmeye hazır olduklarını belirtiyorlar.
AB Adalet ve İçişleri Konseyinin aldığı karar, Birleşik Arap Emirlikleri yolculuğu öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na soruldu.
“Türkiye hiçbir şartta herhangi bir ülkeden farklı bir muameleye tabi tutulmayı kabul edemez” diyen Davutoğlu, “Çok net ve açık bir şekilde ifade ediyorum, ilkesel bir pozisyonumuzdur, diğer ülkeler için uygulanan kurallar Türkiye için uygulanmadıkça, hiçbir şekilde geri kabul anlaşmasını hayata geçirmek mümkün olmaz” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Cihaner Davası’nda başa dönüldü

SONRAKİ HABER

Muharrem İnce’ye ‘erken öten horoz’ benzetmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...