16 Temmuz 2014 10:13

70 bin kadına tek doktor!

Diyarbakır Silvan Devlet Hastanesi'nde başta kadın doğum uzmanı doktor olmak üzere cildiye, psikiyatri, fizik ve tedavi, çocuk ve nörolog alanlarında yaşanan doktor eksikliğinden dolayı yurttaşlar mağdur oluyor. 3 ilçenin hastalarının kabul edildiği hastanede 70 bin kadına tek bir doktor düşüyor.

70 bin kadına tek doktor!
Paylaş

Serhat YÜCE

Diyarbakır Silvan Devlet Hastanesi'nde başta kadın doğum uzmanı doktor olmak üzere cildiye, psikiyatri, fizik ve tedavi, çocuk ve nörolog alanlarında yaşanan doktor eksikliğinden dolayı yurttaşlar mağdur oluyor. 3 ilçenin hastalarının kabul edildiği hastanede 70 bin kadına tek bir doktor düşüyor.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde bulunan Devlet Hastanesi'nde kadın doğum uzmanı alanında bulunması gereken 3 doktor yerine sadece bir doktor olmasından kaynaklı ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Silvan ile beraber Kulp ve Hazro ilçelerinin de bu alandaki ihtiyaçlarına cevap olması gereken hastanede bir kadın doğum uzmanın olması nedeniyle ilçede doğum sürecinde olan kadınlar büyük sıkıntılar çekiyor. Toplam nüfusun 140 bin olduğu 3 ilçede, 25 bini evli olmak üzere yaklaşık 70 bin kadın yaşıyor. Yer sıkıntısından kaynaklı doğum zamanı yaklaşan hastaların hastanenin acil girişinde, hastane koridorlarında, hastanenin acil bölümündeki her hangi bir odasında veya doğum için hastaneye getirildikleri araçların içerisinde risk teşkil edecek bir şekilde doğum yapmak zorunda kalıyor.

BAŞTABİP: TEK KADIN DOĞUM UZMANI YETERLİ DEĞİL

Konuya ilişkin görüştüğümüz Silvan Devlet Hastanesi Baştabibi Eşref Araç, daha önce Silvan Devlet Hastanesi'nde 3 kadın doğum uzmanının görev yaptığını, ancak bu sayının farklı gerekçeler ile bire düşmesinden ötürü bu alanda sıkıntıların yaşandığını doğruladı. Şu an hastanede görev yapan tek kadın doğum uzmanı doktorun da gebelik sürecinde olması nedeniyle nöbete gidemediğini ve icap nöbeti tutamadığını belirten Araç, "Silvan ve çevre ilçelere de hizmet veren hastanemizde tek kadın doğum uzmanının yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Her 40 günde veya ayda bir devlet hizmet hükümlülüğün mecburi hizmet kuralları var. Her mecburi hizmet kurullarında doktor eksikliklerimizi talep ediyoruz" diye konuştu.

'GECE DOĞUMLARINDA SIKINTILAR YAŞIYORUZ'

Gündüz herhangi bir poliklinik hizmeti aksaması yaşamadıklarını iddia eden Araç, sadece gece yaşanan doğum vakalarında sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Gece doğumlarında kadın doğum uzmanımız icabete gelemediğinden riskli olabilecek doğumları, sezaryen gerekebilecek doğumları ya da doğum eylemi halen gerçekleşmeyenleri ve zamanı olanları kabul etmiyor veya başka bir hastaneye gönderiyoruz. Şu anda yeterli sayıda ebemiz var. Hekimimiz olmadığı için ebe sayımızı nöbet usulü şeklinde azalttık. Doğum eylemi başlamış hastalarımıza müdahale edebilecek ortamımız var. Fakat doğum eylemi gerçekleştiği sırada herhangi bir risk olabileceği ve kadın uzman doktoruna ihtiyaç olabileceğinden dolayı bu durumdaki hastaları genellikle Diyarbakır'a ya da Batman'a gönderiyoruz" dedi.

Öte yandan Silvan Devlet Hastanesi'nde kadın doğum uzmanı eksikliğin yanında cildiye, psikiyatri, fizik ve tedavi uzmanı ve çocuk uzmanının eksikliği de bulunuyor. Hastaneye nörolog atandığı halde doğum izninde olmasından dolayı daha göreve başlamış değil. Hastanenin birçok alanında yaşanan doktor eksikliğinden yurttaşlar mağdur olmakta. (Diyarbakır/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Bodrum Gezi Parkı davasında 22 kişi beraat etti

SONRAKİ HABER

Yargıtay\'dan Hasan Polat\'ın cezasına onama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...