16 Temmuz 2014 06:00

Yeryüzü cennetiydi termik cehennemine döndü

Tam bir termik santral cehennemine dönen Çanakkale Karabiga’ya yeni bir termik santral daha yapılıyor. Ağan Termik Santraliyle birlikte Çanakkale’de yapılan ya da yapılması planlanan termik santral sayısı 20’yi buldu.

Yeryüzü cennetiydi termik cehennemine döndü
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


Tamamı ormanlık alanın denize inen dik yamaçlarının ucunda bakir koylar, sapsarı kumsallar. Marmara’nın kirlenmemiş bir kıyısı, denizin dibindeki çakıl taşları sayılıyor suların duruluğundan. Orman gülleri, makiler, çamlar, kır çiçekleri süslüyor tüm araziyi. Rüzgar bazen poyraz, bazen deniz meltemi, mis gibi bir hava...

“Tam termik santral yapılacak yer” düşüncesi doğurdu mu bu cümleler sizde de? Bazı şirketlerde doğurmuş olacak ki, Çanakkale’nin Marmara Denizi kıyısındaki şirin beldesi Karabiga’nın birbirinden güzel iki farklı yerinde birden termik santral kurmak için ÇED süreçlerine başladılar.

Aylardır Cengiz Holding tarafından beldenin mahallesine, evlerin bitişiğine yapılmak istenen termik santrale karşı direnen, hukuki süreci de termik santrali mühürleterek kazanan Karabigalılar sevinmekte çok da acele etmesinler.

SANTRAL ALANININ TAMAMI ORMAN

Halihazırda kurulması planlanan ya da kurulan tam 19 termik santralin olduğu Çanakkale’ye 20. termik santral geliyor. Karabiga’nın 3.8 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Ağan Termik Santrali de diğer termik santrallerle aynı bölgede ve deniz kıyısında. Yeni proje, aynı zamanda Bigalı olan ülkenin önde gelen mobilya üreticilerinden Doğanlar Holdingin kendi yöresine bir armağanı!

Karabiga’dan toprak bir yolla gidilebilen proje alanı İnce Burun’dan Sarıburun Feneri’ne kadar olan deniz kıyısını kapsıyor. Bu santralde de ithal kömür ve yıllık 3 milyon 920 bin ton ithal kömürü deniz yolu ile taşıyacak gemilerin yanaşabileceği liman yapımı söz konusu. ÇED başvuru dosyasında proje alanının “tamamına yakınının orman” olduğu belirtiliyor. Proje alanının batısında, ancak proje alanının 60 metre dışında da arkeolojik sit alanı bulunuyor.

Adı 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalına karışan Mehmet Cengiz’in ortağı olduğu Karabiga Termik Santrali de geçtiğimiz günlerde mühürlenmişti. Ayrıca Cengiz İnşaata ve İÇDAŞ’a bağlı termik santrallerin arasında kalan Sarıkaya Karaburun Elektrik Şirketine ait projenin aldığı “ÇED olumlu” kararının yürütmesi durdurulmuştu.

TERMİK ZİNCİRİ

1. İÇDAŞ Bekirli Termik Santralı
2.İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali
3.İÇDAŞ Değirmencik Termik Santralı
4.İDAŞ 1000 MW gücünde doğal gaz Kombine çevrim santralı
5. Alarko Holding ve Cengiz İnşaat ortak Karabiga Alcen Enerji Santrali Cengiz Enerji A.Ş. Alarko Karabiga Termik Santralı 1200 Mw
6. Alarka Karabiga doğal gaz santrali
7. Lapseki Kirazlıdere Termik Santrali.
8.Sabancı Ezine doğal gaz yakıtlı 500 Mwe kombine çevrim santralı
9. Lapseki Kirazlıdere-2 Termik Santrali
10.Karabiga Sarıkaya Enerji Karaburun Termik Santrali
11. Çan Termik Santrali - ÇAN
12.Akçansa/Enerjisa Termik Santrali- EZİNE
13.Çanakkale Seramik termik santrali- ÇAN
14.Lapseki Termik Santrali
15. CVBN Elektrik Üretim Anonim Şirketi, doğal gaz yakıtlı, termik santral
16. Lapseki/Biga BEC Danışmanlık Ltd. Şti. Termik Santrali
17.Yenice Çırpılar Termik Santrali
    18.Babadere Termik Santrali Nurol Holding
19. Çan 2 termik santrali
20. Karabiga Ağan Termik Santrali

ÖNCEKİ HABER

Hükümet susuyor kadınlar isyanda

SONRAKİ HABER

Neıl Young, İstanbul\'da hayranlarıyla buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...