15 Temmuz 2014 22:12

Diyarbakır’da iftar çadırına saldırı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Dağkapı meydanında kurduğu iftar çadırında ABD Adana Başkonsolosluğunun iftar yemeği düzenlemek istemesi üzerine bir grup iftar çadırına saldırdı. Saldırıda iftar için çadıra gelen yurttaşlardan 5 kişi yaralandı. İkisinin durumu ağır

Diyarbakır’da iftar çadırına saldırı
Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Dağkapı meydanında kurduğu iftar çadırında ABD Adana Başkonsolosluğunun iftar yemeği düzenlemek istemesi üzerine bir grup iftar çadırına saldırdı. Saldırıda iftar için çadıra gelen yurttaşlardan en az 6 kişi yaralandı. Yaralılar çeşitli hastanelere kaldırılırken bazılarının durumunun ağır olduğu öğrenildi. Saldırıda Kendilerini İslami grup olarak tanıtan saldırganlar iftar çadırındaki masa ve sandalyeleri de dağıtarak iftar için hazırlanan yemekleri döktü.

İki gündür Diyarbakır’da bulunan ABD Adana Başkonsolosu John Espinoza'nınDağkapı meydanında kurulu bulunan iftar çadırında iftar yemeği vereceğinin duyurulmasının ardından İslami gruplar Dağkapı meydanında toplanarak iftar çadırına saldırdı. Dağkapı meydanında toplanan grup tekbir getirerek iftar çadırına saldırdı. İftar çadırında toplanan yurttaşlara saldıran ve çadırı tahrip eden gruba ise polis müdahale etmedi. Saldırı sonucu en az 6 kişinin yaralandığı ve sayının 8-9 olabileceği bildirildi. Durumu ağır olan iki yaralının bıçakla yaralandığı, birinin gözünü kaybetme riski taşıdığı bildirildi. Polis yaşanan saldırı sonucu 4 kişiyi gözaltına aldı.

Olayın ardından yaralılar çeşitli hastanelere kaldırırken ABD Adana Başkonsolosu John Espinoza Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetine geçerek kısa bir açıklamada bulundu. Yaşanan saldırıyı kınadıklarını ifade eden Espinoza, “Bu tutumun Diyarbakır halkının duygularını yansıtmadığını biliyoruz. Biz protesto hakkını desteklediğimiz gibi bu saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez.  ABD ile Türkiye arasında süren köklü ilişkilerin bir grup çapulcunun zedelemesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Espinoza, ABD’nin İsrail’in Filistin saldırılarına sesiz kalmasından dolayı mı böyle bir saldırının yaşandığına ilişkin gelen soruya, “Bu iftar yemeğiyle Diyarbakır halkıyla buluşmak istemiştik. Bazı çevrelerin kendi çıkarları için bunu kullanması kabul edilemez.  Protesto hakkı çok önemlidir. Ama böyle bir saldırganlık asla kabul edilemez” yanıtını verdi. Espinoza, tekrar Diyarbakır’da iftar yemeği vermek istediklerini sözlerine ekledi. 

POLİS'TEN YARALI YAKINLARINA GAZLI MÜDAHALE

Dağkapı Meydanı'ndaki iftar çadırına yönelik saldırıda yaralananların kaldırıldığı Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi önünde toplanan yurttaşlara polis gaz bombalarıyla saldırdı. Polisin müdahalesi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışınak ve Fırat Anlı'nın açıklama yapacağı sırada oldu. Polis müdahale sırasında havaya da çok sayıda gerçek mermi sıktı. Polisin müdahalede bulunduğu sırada hastane önünde elinde döner bıçakları ve pala olduğu görülen kişilerin gezdiği belirtildi. Yapılan müdahale sırasında güvenlik şube müdürü kafasına isabet eden taş ile yaralandı. Hastane önündeki gerginlik sürüyor.  (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Twitter silmiyor, sildiriyor

SONRAKİ HABER

TRT\'nin ayrımcı tutuma tepki sürüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...