15 Temmuz 2014 15:29

İhsanoğlu: Zalim ile mazlum arasında tarafsız olamazsınız

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze’de ateşkesin sağlanmasının önemli bir adım olduğunu söyledi ve "Biz hiçbir zaman Filistin halkının meşru hakları konusunda tarafız olunmasını söyleyemeyiz" dedi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Gazze’de ateşkesin sağlanmasının önemli bir adım olduğunu söyledi ve "Biz hiçbir zaman Filistin halkının meşru hakları konusunda tarafız olunmasını söyleyemeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf’u ziyaret etti. Son günlerde Filistin’de yaşanan İsrail saldırılarının görüşüldüğü görüşmede, bölgedeki yeni gelişmeler değerlendirildi. Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan İhsanoğlu, Filistinli yetkililerden Gazze’deki son durum hakkında bilgi alarak dün yapılan ateşkes teklifi hakkında Ramallah Hükümeti’nin, İsrail Hükümeti’nin kabul ettiklerine dair bilgileri değerlendirdiklerini söyledi. İhsanoğlu, "Maalesef bu manzara, bu vahşet ve şiddet sarmalı iki üç senede bir tekerrür eden bir durum arz ediyor. Sivillere karşı şiddetli bir şekilde devam ediyor. Son aldığım rakamlar 194 şehir ve bin 500’e yakın yaralandığı, binaların yıkıldığı ve insanların evini terk etmek durumdan kaldığı bilgileri geldi. Gazze ilk defa bu zulme maruz kalmıyor. Böyle orantısız şiddet kullanımına maruz kalmıyor. 2008 ve 2009’da yasaklı silahlar da kullandı. Ben o zaman Genel Sekreterken BM’nin İnsan Hakları Konseyi’nin toplanmasını sağladık. Böylece meşhur Boldiston Raporu ortaya çıktı. Filistin işgali ve yapılan bu saldırılar için BM adına İsrail’in kullandığı silahları ve insanlık dışı ile Cenevre 4 Anlaşması'na aykırı davranıldığının tescil edildiği bir rapordu." diye konuştu.

‘BM, ATEŞKES KARARINI EKSİK ALDI’
Geçtiğimiz günlerde BM’nin almış olduğu ateşkes kararının eksik alındığını belirten İhsanoğlu, "Bu ateşkesi talep ederken bu orantısız şiddet kullanımını kınamamıştır. Bu da büyük bir eksikliktir. Her şeye rağmen dün gece ilan edilen inisiyatif bugün başarıyla başlatılması insanların Gazze’de rahat nefes almalarını ve savaşın acı faturaların bir kısmının yaralarını sarmaya imkan verecektir. Bütün İslam dünyasını yardım etmeye davet ediyorum. Bu konuda büyük yardımların yapıldığını ve hükümetin bu konuda bir takım tedbirler aldığını müşaade ediyorum. Halkımızın bu konuda cömert katkı yapmasını temenni ederim." dedi.

‘KİMSE BANA FİLİSTİN KONUSUNDA TARAFSIZ OLMAMIZ GEREKTİĞİNİ SÖYLETEMEZ’

Kendisinin Filistin konusunda Türkiye’nin tarafsız olması gerektiğine yönelik beyanlarının olduğunun iddia edilmesi üzerine İhsanoğlu, bu ifadelerin doğru olmadığını söyledi. "Ben hiçbir zaman Türkiye’nin Filistin konusunda tarafsız olmasını söylemedim, söyleyemem. Hiç kimse de bana bunu söyletemez." diyen İhsanoğlu, Türkiye’nin geçmişten bugüne Filistin’in her zman yanında olduğunu kaydetti. İhsanoğlu şöyle devam etti: "Benim dediğim Arap kardeşlerimizin arasındaki kavgalarla ilgilidir. Türkiye, Filistin davasında 1948’den önce de tarihi sorumluluğu olmuştur. 48’den itibaren de Filistin’e önemli katkıları olmuştur. Türkiye hükümetleri barış sürecini desteklemelidir. Orta Doğu’da barış demek her kes için barış demektir. Zalim ile mazlum arasında tarafsız olamazsınız. Gaddar ile mağdur arasında tarafsız olamazsınız. Biz hiçbir zaman bu konuda Filistin halkının meşru hakları konusunda tarafız olmasını söyleyemeyiz. Ben 9 sene bu konuda çok hizmetler yaptım. Gazze’ye, Ramallah’a, Kudüs’e çok defa gittim. Allah bana o mübarek yerlerde hizmet etme imkanı verdi. Cumhurbaşkanı’nın da elbette Filistin Devleti ile olan münasebetleri geliştirmesi gerekir. Filistin devletini tanıyan Cumhurbaşkanı ziyaret yapar. Dünyanın bütün devletlere karşılıklı saygı ve sevgi içerisinde olan devletin başı o temasları yapar ve ziyaret eder."
AKP hükümetlerinin Filistin konusunda atmış olduğu adımları olumlu karşıladıklarını kaydeden İhsanoğlu, "Türkiye’nin barışın tesis edilmesi, Filistin halkının özellikle Gazze halkına yaptığı yardımları takdirle karşılıyorum. Dış politika ve milli konularda muhalefet tavrı milli menfaatlere uygun olmalıdır. O siyasetlerin bazılarında hata varsa o hataları söylemek her vatandaş gibi görevidir." diye konuştu.

‘NEDEN SADECE BİZİM GÖREVLİLERİMİZ REHİN TUTULUYOR’

IŞİD’in elinde olan konsolosluk görevlileri ile ilgili de açıklamalarda bulunan İhsanoğlu, sadece Türk yetkililerin rehin olmasının sorgulanması gerektiğini kaydetti. İhsanoğlu şöyle dedi: "Çok hassas bir konu. Memur ve vatandaşlarımızın canları pahasına bir operasyon bu. Bunun sükunetle yürütülmesi lazım. Şunu düşünüyorum. Her şeyden önce neden bunlar kaçırıldı. Bu bölgede diplomatları olan çok ülke var. Bu bölgede tır şoförleri olan başka ülkeler var. Bu ülkede uçan uçakların farklı ülkelerden pilotlar var. Neden bizimkileri rehin tutuluyor. Niye bize bu muamele reva görülüyor?" (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Şampiyon Almanya\'ya Berlin\'de görkemli karşılama

SONRAKİ HABER

Kent Gıda işçileri ‘grev’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...