15 Temmuz 2014 06:00

Akün ve Şinasi Sahnesi için davulla yürüyecekler

Ankara’nın iki önemli sahnesi, Akün ve Şinasi Sahnelerinin satışına karşı bugün davullu yürüyüş var. İtirazlara rağmen 5. kez satış ihalesi yapılacak sahnelere sahip çıkan sanatseverler, sanatçı örgütleri ve meslek örgütleri yürüyüşe Konur Sokak'tan başlayacak...

Akün ve Şinasi Sahnesi için davulla yürüyecekler
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara


Ankara’nın iki önemli sahnesi, Akün ve Şinasi Sahnelerinin satışına karşı bugün davullu yürüyüş var. İtirazlara rağmen 5. kez satış ihalesi yapılacak sahnelere sahip çıkan sanatseverler, sanatçı örgütleri ve meslek örgütleri Konur Sokak’tan başlatacakları yürüyüşte, “Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az” diyerek, ihalenin iptalini talep edecekler.
Sahnelerin kamu ortağı Emek İnşaat, daha önce satış için 4 kez ihale açmış, yapılan eylemler nedeniyle ihaleler iptal edilmişti. Başkent Dayanışması, Kültür Sanat-Sen ve sanatçı örgütleri, beşinci ihaleyi de iptal ettirmekte kararlı.
Gazetemize konuşan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, “Bu bizim yabancı olduğumuz bir durum değil. Sadece Akün ve Şinasi Sahneleri de değil, bütün mekanlar özelleştirilerek gözden çıkartılmak isteniyor. İktidar bu mekanları özelleştirerek, satarak sanatı özel şirketler eliyle yönetmek istiyor” dedi.

‘SAHNELER KAMULAŞTIRILMALI’
Akün ve Şinasi Sahnelerinin yüzde 51’lik hissesinin daha önce özelleştirildiğini ve bunun ortaya çıktığını söyleyen Demirkaya, bu hisselerin bir an önce kamulaştırılması çağrısını yapacaklarını söyledi. Demirkaya, devlet tiyatro ve bale salonlarına ilişkin de dikkat çekici bilgiler sundu. Hiçbir mekanının mülkiyetinin sanat kurumlarına ait olmadığını, bu yapıların ya kiralık ya da tahsisli olduğunu anlatan Demirkaya, istenildiği zaman milli emlak üzerinden sahnelerin satışının kimseye danışılmadan yapılabildiğine vurgu yaptı.
Sanat mekanlarına ilişkin kararların bu şekilde verilemeyeceğini ifade eden Demirkaya, tüm mekanların ve sahnelerin kira ve tahsis yönteminden vazgeçilerek, kamulaştırılması çağrısı yaptı.

‘İNSANLAR EVE HAPSEDİLMEK İSTENİYOR’
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sahnelerin satışının hem sanata da, hem de yaşam alanlarına ilişkin bir saldırı olduğunu vurguladı. Ankara’nın en önemli ve merkezi sahnelerinin yok edilmesiyle insanların evlere hapsedileceğini belirten Candan, sahnelerin gerçek sahiplerinin sözlerine kulak verilmesi gerektiğini söyledi.
Candan, bugün saat 12.00’de Konur Sokak’ta bir araya geleceklerini ve ihalecilere seslerini duyurmak için tiyatro önünde davul çalacaklarını söyledi. 21 Temmuz günü de saat 11.00’de tiyatroların önünde eylemde olacaklarını belirten Candan, tüm sanatseverleri eylemlere destek vermeye çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Roboski Müze Projesi yarışında kazanan belli oldu

SONRAKİ HABER

‘Zenne’nin yönetmenlerinden ikinci film geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...