14 Temmuz 2014 06:00

İşte angarya cepte yok para

Kamuda büro hizmet kolunda çalışan kamu emekçilerine bir soran bin ah işitiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İŞKUR, maliye ve adliye emekçileri enflasyonla eriyen maaşlarından, gasbedilen ikramiyelerinden şikayetçi.

İşte angarya cepte yok para
Paylaş

Kamuda büro hizmet kolunda çalışan kamu emekçilerine bir soran bin ah işitiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İŞKUR, maliye ve adliye emekçileri enflasyonla eriyen maaşlarından, gasbedilen ikramiyelerinden şikayetçi.

“Geçen yıl 9 liraya aldığım peyniri bu yıl 16 liraya alıyorum” diyorlar. Dünyada yasaklanan angarya çalışma maalesef büro emekçilerinin bir gerçeği. Büro Emekçileri Sendikası (BES) tüm bu koşullara karşı 15 Temmuz Salı günü greve çıkıyor.

SGK İşyeri Temsilcisi Rahmi Tuncay Türkdoğan, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) nedeniyle 5 bin ile 7 bin lira arasında kayba uğradıklarını dile getirdi. Ek ücretlerinin de gasbedildiğini belirten Türkdoğan, enflasyonun günlük hayatına nasıl yansıdığını da anlattı. “Geçen yıl 9 liraya aldığım peyniri bu yıl 16 liraya alıyorum. Ulaşım geçen yıl 1.75 TL, bu yıl 2.40 TL oldu” diyen Türkdoğan, maaşlarının her yıl ceplerinde eridiğini söyledi. Türkdoğan’ın geçim sıkıntısına ilişkin verdiği başka bir örnek ise şöyle; “Geçen yıl gıda, eğitim, sağlık harcamasından sonra kalan paramızla planlar yapardık. Şimdi böyle bir planlamamız yok. Önümüzdeki ayı nasıl getiririz çabasına düştük” diye konuştu.

Eskiden kamu emekçilerinin sınavlarla görevde yükselebildiğini söyleyen Türkdoğan, bugün ise SGK’da bunun bittiğini söyledi. Kadrolaşmanın ve hülle yollarının yaygınlaştığını dile getiren Türkdoğan, buna karşı örgütlü bir mücadele verilmesi gerektiğini ifade etti.

İMD’LERİN MAAŞI 3’TE BİRE DÜŞTÜ

Bir iş meslek danışmanı (İMD) ise kurumlarda çeşitli uzmanlaşmalarla idarecilerin daire başkanlığı seviyesinde maaş aldıklarını söyledi. 3 yıldır devam eden İMD istihdamıyla 4 bin İMD çalışanının sözleşmeli olarak 2 bin 500 TL maaşla işe başladıklarını, ancak şimdiki ücretlerinin 800 TL’ye kadar düştüğünü aktardı ve devam etti: “Evlenen, ev alan, borçlananlar bir anda 800 TL ile karşılaştı. Aynı durum maliyede, SGK’de her iş yerinde var ve bu çalışma barışını bozuyor. Buna karşı ortak mücadele edilmeli.”

‘KAYBIMIZ BÜYÜK’

BES Ankara 1 No’lu Şube Başkanı İsmet Meydan, vergi dairesi başkanlığında çalışıyor. Meydan, maaş zammı ve enflasyon farkından önce ek ödemelerin olduğunu söyledi. Ancak 666 sayılı KHK iee ikramiyelerinin kaldırıldığını belirten Meydan, bu nedenle kaygılarının çok büyük olduğunu dile getirdi. Son toplusözleşmede verilen 123 TL zammın enflasyon nedeniyle eridiğini ifade eden Meydan, daha önceki maaş artışlarının da enflasyona kurban gittiğini hatırlatarak kayıplarının büyük olduğunu söyledi. Meydan, “Biz enflasyon sepetinde ne olduğunu biliyoruz. TÜİK, işsizlik oranı gibi birçok veriyi hükümetin istediği gibi üreterek topluma yanlış bir algı dayatıyor. Ancak kaybımız söylenenin de üstünde. Eğer mücadele etmezsek belki de gelecekte bize sadece nefes aldıracak kadar maaş artışı yapacaklarını düşünüyorum” dedi.
İlk defa temmuzda zam alamadıklarını söyleyen Meydan, seyyanen yapılan 123 liralık maaş zammının enflasyon nedeniyle şimdiden eridiğini ifade etti. Bu durumun işyerlerinde de ciddi kaygılara yol açtığını dile getiren Meydan, Memur-Sen üyelerinin de artık konfederasyonlarının imzaladığı toplusözleşme kararlarına tepkili olduğunu kaydetti.

VERGİ YÜKÜ EMEKÇİNİN SIRTINDA

Meydan, AKP hükümetinin sıkça uyguladığı, son torba yasada da yer alan vergi affı ve borç taksitlendirmelerinin maliye emekçilerini angaryayla karşı karşıya bıraktığını söyledi. Vergi aflarında yapılan matrah artırımlarında büyük mükelleflere 5 yıl geriye dönük inceleme yapmama sözü verildiğini ifade eden Meydan, vergi kaçıran şirketlerin vergilerden yırtacağını söyledi. Vergi yükünün dürüstçe emeğiyle geçinen asgari ücretli ve küçük esnafların üzerinde olduğunu ifade edeni Meydan, bu nedenle yarın yapacakları greve bu kesimlerin de destek vermesi gerektiğini söyledi. 

ADLİYEDE ADALETSİZ MESAİLER

Meydan, iş yükünün en çok da adliyelerde olduğunu belirterek, “Oradaki arkadaşlarımız maddi bir karşılığı olmadan çok uzun saatler çalışıyorlar. Ulaşım bedelleri kesildiğinde yaptığımız eylemlerle yerine konuldu ama şu an yine sorun çıkarılıyor. Yemekleri daha pahalıya yiyorlar. Adalet Bakanlığı çalışanlarının yükü çok büyük. Eksik personelle çalıştıkları için biriken işleri yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu fedakarlığı ise ne idareciler, ne de iktidar görüyor. Adalet Bakanlığı çalışanlarının maaşları diğer kurumlardan daha da düşük” diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendika farkı gözetmeden birlik olunmalı

SONRAKİ HABER

Gezi direnişinde çocuklarını kaybeden aileler Kayseri’de buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...