‘Ucuz kurtulduk’ derken suçlu olduk
Eda YILDIRIM
İstanbul
İstanbul Üniversitesinin (İÜ) tuvaletinde yaşanan patlamadan kısa bir süre önce, çantasından çıkardığı bir peçeteyle tuvalete gittiği için patlamanın faili ilan edilmişti. İki yılı aşkın bir süre tutuklu kaldı. Geçtiğimiz günlerde görülen duruşmanın ardından serbest bırakılan İÜ İktisat Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Emel Çetin, “Patlama sırasında arkadaşlarla okulun bahçesinde oturuyorduk. Önce çok az bir ses duyduk. Daha sonra arkadaşlarla gidip baktığımız zaman bir patlama yaşandığını öğrendik. Hatta ‘Kısa bir süre önce biz de o tuvaleti kullandık. Ucuz kurtulduk’ gibi şeyler düşündük.” diye konuştu.
8 Şubat 2012’de İÜ Hukuk Fakültesi tuvaletinde patlama meydana gelmiş, rektörlük patlamanın kaynağını ‘gaz sıkışması’ olarak açıklamasına rağmen polis olayın bomba eylemi olduğunu ileri sürmüş; İÜ Öğrencileri Raziye Ay ve Emel Çetin fail ilan edilmiş ve tutuklanmışlardı. Bir ay sonra başka bir operasyon sonrası gözaltına alınan Kürt öğrencilerin dosyası da patlama dosyasına eklenmişti. Son olarak Ay ve Çetin’in de aralarında olduğu 5’i tutuklu 13 kişinin yargılandığı davanın 7 Temmuz 2014 tarihinde görülen beşinci duruşmasında tutuklu bulunan beş öğrenci de iki yılı aşan tutukluluğun ardından serbest bırakılmışlardı.
‘BİZ SEÇİLDİK, OLAY DA ONA GÖRE KURGULANDI’
Çetin “Patlama esnasında tuvalette pek çok kişi var. Ama onlar ne gözaltına alınıyor ne de ifadeleri alınıyor. Ancak biz patlamadan çok önce tuvaleti kullandığımız için, polisler, ‘Neden tuvaleti kullandınız’ gibi sorular soruyor. Zaten gözaltına alındığımızda polis de, savcı da, bizi tutuklayan mahkeme de bize olayın failiymişiz gibi davrandı” diye anlatıyor yaşadıklarını.
Gözaltına alındığı gün tutuklanacağını da hiç düşünmemiş. “Çünkü orada anlattığımız zaman her şeyin açığa kavuşacağını düşündüğüm için içim rahattı. Ama öyle olmadı.” Patlama dosyasına ülkücü öğrencilerin Kürt öğrencilere yönelik satırlı saldırısının da eklenmesini ‘örgüt’ algısı yaratmak amacı taşıdığını belirten Çetin, “Aslında biz seçildik, ardından olay da ona göre kurgulandı” yorumunu yapıyor.
HALA TUTUKLU ÖĞRENCİLER VAR
Patlamaya delil sayılan ‘peçete’yi soruyoruz. Çetin, “Onların ifadesiyle çantamdan çıkarttığım peçete ‘Tam tespit edilemiyor’. Çünkü yakından çekilmiş kamera kayıtları olmasına rağmen özellikle uzak çekimleri koymuşlar dosyaya. Mesela bahçede arkadaşlarımızla oturmamız eylem planı, benim saatime bakmam ki bunu her insan yapıyor ‘Eylem saatine bakmak’ olarak yorumlanmış. Bugün okul kayıtlarına bakıp birini seçseniz yaptığı tüm hareketleri bu şekilde yorumlayabilirsiniz” diyor. İki yıl süren yargılama boyunca özel yetkili mahkemelerin polisin tavrını devam ettirerek, her taleplerini reddettiğini kaydediyor Çetin; “Bugün ise bu mahkemelerin kime, neye hizmet ettiği herkes tarafından biliniyor. Biz çıktık ama tutuklu öğrenciler de dahil bir sürü insan bıraktık ardımızda. Çok yüksek cezalarla hüküm giymiş bir sürü öğrenci arkadaşımız var içeride. Önce TMK değişmeli.” diyor.
HER GÜN YAPIYORDUK!
İÜ İktisat Fakültesi 2. Sınıf Öğrencisi Emel Çetin, “Okulda bir daha tuvalete gider misin?” soruma karşılık gülerek, “Hakikaten çok komik bir durum bu. Yani çok ilginç bu tuvalet mevzusu. Bize, ‘Neden tuvalete gittiniz’ diye sordular. Mahkemede de dile getirildiğinde gülüyorduk. Onlara söyledik zaten tuvalete gitmek, her gün yaptığımız bir eylemdi” diyor.
Çetin’i özgürlüğünden mahrum eden bu dava eğitim hakkını da gasbetti. Çetin, tutuklanmamış olsaydı bu yıl okulunu bitirecekti.
Evrensel'i Takip Et