14 Temmuz 2014 06:00

Performans kriteri ikramiyeyi yedi

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Termikel fabrikası, Çelik-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesinin (TİS) hükümlerini yerine getirmiyor. Son olarak haziran ücretleri ile birlikte ödenmesi gereken ikramiyelerin “performans düştü” bahanesiyle ödenmemesi işçileri öfkelendirdi. Sendika patrona, işçiler ise sözleşmeye “performans kriteri” eklenmesine ses çıkarmayan sendikacılara tepkili.

Performans kriteri  ikramiyeyi yedi
Paylaş

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Termikel fabrikası, Çelik-İş Sendikası ile imzaladığı toplu iş sözleşmesinin (TİS) hükümlerini yerine getirmiyor. Son olarak haziran ücretleri ile birlikte ödenmesi gereken ikramiyelerin “performans düştü” bahanesiyle ödenmemesi işçileri öfkelendirdi. Sendika patrona, işçiler ise sözleşmeye “performans kriteri” eklenmesine ses çıkarmayan sendikacılara tepkili. Çelik-İş Sendikası, bir süre önce Termikel fırın, ocak ve davlumbaz fabrikasında örgütlendi. Geçtiğimiz aylarda sendika ile Termikel arasında TİS imzalandı. Ancak fabrika sözleşmede yer alan hükümleri uygulamamakta ısrar ediyor. Özellikle sözleşmede yer alan ve ikramiye ödemelerini “performansa bağlayan” hüküm, işçilerin fabrika yönetimi kadar sendikacılara da öfkelenmesine neden oldu.

BİZ 23 LİRA ALDIK SENDİKA 27

Çelik-İş’i fabrikaya patronun davet ettiğini iddia eden işçiler üye oldukları andan itibaren sendikanın kendilerine verdiği sözlerin hiç birini tutmadığını söyledi. İddiaya göre, toplusözleşme ile her üye için 50 TL seyyanen ve ayrıca sendika aidatları tutarında zam alınacağı duyuruldu. Ancak işçiler ilk ücretlerin yatırılması ile sadece 50 TL zam aldıklarını ve bunun içinden de sendika aidatı kesildiğini gördüler. “Zaten aldığımız 50 TL zam. Onun da 27 TL’ si aidat diye kesilmiş. Yani biz 23 TL aldık sendika 27 TL” diyen işçiler patronun kendileri ile alay ettiği görüşünde. Ücretleri daha yüksek olan işçilerin sendika aidatları da daha yüksek olduğu için, aldıkları zam ancak aidatlarını karşılıyor.

UYARDIK, DİNLETEMEDİK

Haziran ücretleri ile birlikte yatırılması gereken ikramiyelerin sözleşmedeki “performans” ibaresi nedeniyle ödenmemesine tepki gösteren işçiler, sözleşme imzalanırken sendikacıları uyardıklarını söylüyorlar. “Patron performans lafı ediyorsa para ödemez dedik, dinletemedik” diyen işçiler, sendikaya tepkilerini “O tarihte sendika bize güvence verdi. ‘Merak etmeyin, biz bu parayı alırız’ dediler. Biz onları uyarmıştık. Bizi dinlemek yerine patron ne söylüyorsa ona güvendiler. Sonra da haftalarca fabrikaya gelemediler. İşçilerin içine çıkacak yüzleri kalmadı” sözleriyle dile getirdiler. Sözleşmenin fabrikada hiçbir şey değiştirmediğini belirten bir kadın işçi, “Müdürler, şefler işçilere hakaret ediyorlar. Küfürlü konuşuyorlar. Sorsan, hepsi Müslüman. Patrona yaranmak için hepsi cumaya gider ama kadınlara küfür etmekte bir sakınca görmüyorlar. Temsilciler de bu konuda bir şey yapmıyor” diye konuştu.

NE SENDİKASI?

Bir başka işçi ise “Ne sendikası, sendika yok. Biz getirmedik ki, patron getirdi. Şimdi de patron ne derse onu yapıyor sendika. Ben Ak Parti’liyim ama Ak Parti’nin sendikası resmen işçileri satışa getiriyor” dedi. “İkramiyelerin yatmayacağını zaten tahmin ediyorduk ama yine de herkes çok sinirlendi” diyen bir başka işçi de, Çelik-İş İşyeri Baştemsilcisinin sordukları sorulara “patronun ağzından” yanıt verdiğini, bu nedenle birçok mesai arkadaşının sendikadan istifa etmeyi düşündüğünü söyledi.  
İşçilerin birlik olmasının çok önemli olduğunu belirten bir diğer işçi ise “Ne yapacaksak beraber yapmalıyız. Tek tek istifa edeceğiz de ne olacak? Patron, sendika olsa da olmasa da bizi parmağında oynatır. Birlik olamadık, patronun sendikası geldi. Bari şimdi birlik olalım, kendi sendikamızı kendimiz getirelim. Birlik olmadığımız sürece asgari ücretli sendikalı işçiler olmaya devam ederiz” diye konuştu.

‘ELLERİM KIRILAYDI DA İMZA ATMAYAYDIM’

Gazetemize konuşan Çelik-İş Ankara Bölge Başkanı Cemalettin Köse, Termikel’de yaptıkları ilk sözleşme olduğunu belirterek, “Fabrikada daha önce performans sistemi ile işçilere prim verildiği söylendi. Biz de bunu  garantiye almak için ikramiye adı altında rakama bağlamak istedik. Patron, performansa bağlı olmasında ısrar etti. Biz de ilk toplusözleşme olduğu için sözleşmeye yazdık. Ama bunu bahane ederek 9 yevmiye ikramiyeyi vermedi” dedi. Yaşanan teknik arızalar, malzeme temin edilememesi, Ramazan ayı olması gibi nedenlerle sözleşmede yer alan günlük üretime geçtiğimiz ay ulaşılamadığını söyleyen Köse, “Malzeme temin edilemiyorsa işçinin suçu ne?​” diye sordu. “Ellerim kırılaydı da performansa imza atmayaydım” diyen Köse, bir sonraki sözleşmede asla böyle bir şartı kabul etmeyeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

 
 

ÖNCEKİ HABER

Torba yasa bu hafta genel kurulda

SONRAKİ HABER

Milyarlık ‘Piyango’ kime vuracak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...