13 Temmuz 2014 21:05

Torba yasa bu hafta genel kurulda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tam 38 gün görüşüldükten sonra kabul edilen torba yasa tasarısı, salı gününden itibaren Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Tasarının içeriği ise hayli geniş. Özelleştirmeler, memurların iş güvencesi, taşeronlaşma ve başbakana yeni danışman kadrosu tahsisi gibi farklı başlıklarda yeni düzenlemeleri içeriyor.

Torba yasa bu hafta genel kurulda
Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tam 38 gün görüşüldükten sonra kabul edilen torba yasa tasarısı, salı gününden itibaren Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.
Tasarının içeriği ise hayli geniş. Özelleştirmeler, memurların iş güvencesi, taşeronlaşma ve başbakana yeni danışman kadrosu tahsisi gibi farklı başlıklarda yeni düzenlemeleri içeriyor.

ALBAYRAK’A KIYAK

Torba tasarıya eklenen özelleştirmelerle ilgili geçici bir madde, Yeni Şafak Gazetesi Sahibi Albayrak grubuna kıyak olarak yorumlanıyor. Madde, yayımı tarihi itibarıyla devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilmiş yargı kararları ile ilgili sözleşmelerinde belirtilen haller dışında bu kuruluşların geri alınmamasını öngörüyor. Böylece, defalarca mahkeme kararı olmasına rağmen değerinin altında özelleştirilen SEKA İşletmesi Albayraklar’da kalacak. Düzenleme, SEKA’nın dışında Seydişehir Eti Alüminyum, TÜPRAŞ (yüzde 14.76), Kuşadası Limanı, Çeşme Limanına ilişkin özelleştirmeleri de kapsıyor.

BELEDİYELER TAŞINMAZ DAĞITABİLECEK

Tasarıdaki bir maddeyle belediyelere elindeki taşınmazları istedikleri kişiye veya kuruma devretme yetkisi veriliyor. Bu düzenlemeden özellikle hükümete yakın dernek ve vakıfların yararlanacağı konuşuluyor.

İSTEDİĞİNİ GÖREVDEN ALMA YETKİSİ

Diğer bir maddeye göre hükümet, gerek gördüğü takdirde daire başkanı ve üstü yöneticiler ile emniyet teşkilatındaki yönetici ve polis memurlarını görevden alabilecek. Mahkeme, göreve iade kararı verse bile karar 2 yıl boyunca uygulanmayacak. 2 yıl sonra uygulanırken de eski görevine değil başka bir göreve verilecekler. Göreve iade ile ilgili mahkeme kararlarını yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında da ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamayacak.

MALİYET ARTIŞINDA FARKI DEVLET ÖDEYECEK

Yer altı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının devam eden sözleşmelerine ilişkin, fazla çalışma ücreti, ücretli izin süreleri, çalışma süresi, ücret miktarı konularında yapılan değişikliklerden oluşan maliyet artışının fiyat farkını devlet ödeyecek. Bu düzenlemenin patronları elini güçlendireceği öngörülüyor.
Diğer yandan yer altı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. İşverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak. Zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında, yer altı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak. Yer altı maden işlerinde çalışanlar için yer altındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düşürülecek.

SOMA’YLA İLGİLİ DÜZENLEMELER

Soma’daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK’ye olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak. Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK’ye olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek.

BAŞBAKANA 402 YENİ DANIŞMAN

2011 yılında ekonomiden tarıma, ulaştırmadan çevreye kadar çeşitli konularda başbakana danışmanlık yapması için kurulan Başbakanlık Sektörel İzleme ve Değerlendirme birimine 402 yeni danışman kadrosu verilecek. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

\'Greenpeace 5.2 milyon doları yok etti\'

SONRAKİ HABER

Performans kriteri ikramiyeyi yedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...