13 Temmuz 2014 07:57

Oruç: Dikkat bozulur

İslam’ın diğer 4 şartını fena halde kıskandıran ibadettir oruç. Sen 11 ay namaz kıl, oruç tutulan ramazan gelsin sultan olsun. Yalnız Müslümanlıkta yok elbette Yahudiyseniz de Janistseniz de tutuyorsunuz ama format farkı var.

Oruç: Dikkat bozulur
Paylaş

Özge KURU

İslam’ın diğer 4 şartını fena halde kıskandıran ibadettir oruç. Sen 11 ay namaz kıl, oruç tutulan ramazan gelsin sultan olsun. Yalnız Müslümanlıkta yok elbette Yahudiyseniz de Janistseniz de tutuyorsunuz ama format farkı var. Oruç var- oruç var yani. Bizim memlekette ise oruçtan çok orucum bozulur mu kaygısı var. Bu kadar az tutulup bu kadar çok bozulan, obsesif bir endişe haliyle üzerine “dikkat, bozulur” yazasımız gelen oruçtan çok elimizden kayıp gideceği anları düşünüyoruz. İçimizde hep bir “ya kaybedersem” korkusu. Oruç dediğin çiğ bir yumurta, ağzımızdaki kaşığa koymuşuz imsaktan iftara koşturuyoruz. Bana kalırsa hükümetin İmam Hatip fışkırtmasının sebebi de sırf “şu şu şu oldu orucum bozulur mu” sorularına cevap verecek, hatmetmiş imamlar yetiştirmek. Hatta oldu değil, olsa. Artık sırf yaratıcı meraktan, fantastik sorular sorulmaya başlanıyor zira. İmamın yerine geçip, “o dediğin olsun cehennemde ben yanacağım yerine diyesi” geliyor insanın, o derece.

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

2014 bütçesinden Diyanet’in 8 bakanlığın toplamından fazla pay almasına tepkiler gelmişti ama bakın ihtiyaçlara yetişmek mümkün değil. Kutuplarda nasıl oruç tutulacak diye ağızlara sakız olmuş (bu arada sakız çiğnemek orucu bozar mı da ailecek sevilen başka bir oruç klişesidir, ah siz olmasanız Ramazan mı çekilir) sorunsalının hakikaten vuku bulduğu ülkeler yok değil. Sırf oruç zor geldiği için bahane üretmek üzere coğrafyaya merak salan bu arkadaşların samimiyetsizlikleri bir tarafa İsveç Kasabası Kiruna’da ramazanın büyük bölümünde güneş hiç batmıyormuş. Hadi bakalım 100 puanlık soru: Orucumu hiç açmasam orucum bozulur mu? 16 Temmuz’a kadar da güneş batmayacakmış. Durup dururken zaten kabarık listemi daha da şişirmek istemem günah alıp alma, naçizane tavsiyem 16 Temmuz’dan sonrasına kazaya bırakmaları oruçlarını, en azından güneş batacakmış.  Beş sene önce akşam namazını sabahın üçünde kılan kasaba sakinlerinin kimisi 20 saat oruç tutuyor kimi kendisine göre bir saat belirliyormuş. İşte burada o dev bütçeli Diyanetimize bağlı Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün devreye girmesi lazım. Üstelik biz burada, kanallarda sorulara cevap yetiştirecek hoca bulamazken Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi bu dönemde oruç ve namaz takvimine dair hiç soru almadıklarından yakınıyor. Ah işte olan var olmayan var.

ORUCUN BOZUĞU

Kısacası kafanın bozuğu çekilir, yemeğin bozuğu yenir de orucun bozuğu tutulmaz. Biz de Evrensel Pazar gazetesi olarak –vallahi tirajla bir alakası yok, yalanım varsa orucum bozulsun- siz sevgili okurlarımızın oruçla ilgili sorularını aldık, derledik. Sorular burada, cevaplar “içinizde”.
Ben bi halt yedim, orucum bozulur mu?
Orucumu bozmayan şey, orucumu güçlendirir mi?
Bakarayla makara yaptım, orucum bozulur mu?
TV kanalı yayın yönetmeniyim, bu yıl Çağrı’yı yayınlamadık, orucum bozulur mu?
Instagram’dan hurmamı, Facebook’tan oruçlu hissediyor durumumu, Foursquare’den iftar lokantamı paylaşmadım. Orucum yine de geçerli olur mu?
İftarda cocacola mı daha caiz, colaturka mı? Oruç tuttuğumuz memleketin saatine göre orucu açıyoruz ya o memleketin kolasını içmezsek orucumuz kabul olur mu?
Bizim patronun iftar sofrası benim aylık maaşım kadarmış, duyunca sağlam bir sövdüm. Adam hem paramı hem sevabımı mı aldı şimdi? Böyle oruç tutulur mu?
Hanım geceleri “başım ağrıyor” yerine “orucum” demeye başladı. Oruç baş ağrısını tedavi eder mi?
Şirketin iftarında genel müdürü etkilemek için top patlamak yerine havai fişekle bozduk, bozulur mu?
Bizim imam ezanı erken okumuş sonra da fark edince “oyy anasını” dedi mikrofonda. Mahallecek orucumuz bozuldu mu?
Bu oruç bozuk çıktı, yenisini tutsam olmaz mı?
Fena biber gazı yedik, orucumuz bozulmuş mudur? Toma’nın suyuyla açtım orucumu, caiz mi?
Taharet musluğundan içimize kaçan suyla oruç bozulur mu?
Sevmediğimiz yemekleri yiyince oruç bozulmasa gerek, ne de olsa zevk almıyoruz. Bozulur mu?
Orucu hiç tutmadım bi’ tutsam bozulur mu? Tacize girer mi? Gerçi rızası vardı. Zaten televizyonlarda sürekli ondan bahsediliyor, hafifletici sebep sayılır mı?
Şiir okursam orucum bozulur mu? Can Yücel ya da Cemal Süreya’dan okusam kesin bozulur ama di mi? Dokunmadan okusam da mı?
Bizim bey, orucunu anlamayız nasılsa diye su yerine sek rakıyla açmış, dolmaları da meze yapmış gözü kör olasıca benim orucum bozulur mu?
Berkin bu ramazanda pide almaya gidemedi. Orucumuz kabul olur mu?

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR işçileri AKP binasının önünde eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Kadınların gözüyle yazmak ve yaşamak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa