13 Temmuz 2014 06:00

Maracana’da nefesler tutuldu

20. Dünya Kupası’nın sahibi bugün belli oluyor. Almanya ile Arjantin tarihi Maracana Stadı’nda şampiyonluk için sahaya çıkacak. Saat 22.00’da başlayacak maçı İtalya Futbol Federasyonu’ndan Nicola Rizzoli yönetecek. Daha önce 1986 ve 1990 finallerinde karşılaşan iki takımın mücadelesinde, 86’da Arjantin, 90’da ise Almanya gülmüştü.

Maracana’da nefesler tutuldu
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

20. Dünya Kupası’nın sahibi bugün belli oluyor. Almanya ile Arjantin tarihi Maracana Stadı’nda şampiyonluk için sahaya çıkacak. Saat 22.00’da başlayacak maçı İtalya Futbol Federasyonu’ndan Nicola Rizzoli yönetecek. Daha önce 1986 ve 1990 finallerinde karşılaşan iki takımın mücadelesinde, 86’da Arjantin, 90’da ise Almanya gülmüştü. İki takım arasındaki son önemli karşılaşma ise 2010’daydı. Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda Almanya, Arjantin’i 4-0’la geçerek adını yarı finale yazdırmıştı. Turnuvanın en güçlü takımı olarak gözüken Almanya, son olarak Brezilya karşısındaki tarihi 7-1’lik galibiyetiyle bu kanıyı perçinledi. 2006 ve 2010 Dünya Kupası’ndaki sonuçlarla Arjantin’e karşı bir moral avantaj da elde eden Almanya’nın maça favori çıktığını söylemek hayalcilik olmaz.

ARJANTİN, BREZİLYA’NIN HATASINA DÜŞMEZ
Ancak Almanya’nın işinin Brezilya karşısındaki kadar kolay olmayacağı da kesin. Her şeyden önce Alejandro Sabella’nın öğrencileri Scolari’nin Brezilya’sı gibi altından kalkamayacağı bir hücum prese girişmeyecektir. Sabella’nın 5-3-2 olarak başlayan, Messi’nin uyarısıyla 4-3-3’e evrilen taktiği bugün 4-4-1-1 olarak sahada yerini alıyor. Almanya’nın aksine savunmasını geride kuran ve daha temkinli bir futbolu tercih eden Sabella, 4’lü savunma önünde Mascherano ve Biglia ile güçlü bir defans hattı oluşturdu. Sabella, bu tercihiyle çok da üst düzey olmayan savunmasının da açıklarını kapatıyor.  Angel Di Maria’nın yokluğu sonrası Enzo Perez’i orta 4’lüye dahil eden Arjantin’in bugün de solda Lavezzi, sağda Perez, önlerinde Messi ve en uçta Higuain’le oynaması bekleniyor. Sabella hücumda daha çok Messi’nin bireysel yeteneklerine bel bağlamış gözüküyor. Arjantinli yıldızın 120 dakikalık Hollanda maçı sonrası fizik olarak ne durumda olduğu ise soru işareti.

Almanya’nın bu turnuvadaki en önemli özellikleri, savunmayı ileride kurması ve kaleci Neuer’i liber-kaleci formatında kullanması, 3.bölgede etkili bir pres uygulaması, pas oyununu çok iyi oynaması ve hızlı hücuma etkili çıkması. Fransa maçıyla birlikte Lahm’ın sağbekte, Klose’nin santrforda olduğu daha klasik bir 4-2-3-1’e geçen Almanya, Brezilya maçında yukarıda sayılan olumlu özelliklerini başarıyla sahaya yansıttı. Almanya’nın bu kez karşısında Brezilya’nın aksine oyunu seve seve geride kabul edebilecek bir takım var. Arjantin, Brezilya’nın düştüğü tuzağa düşmeyecektir bu da Almanya’nın işinin o kadar da kolay olmayacağını gösteriyor. Üstelik topa hükmeden ve açık oynayan taraf Almanya olacağı için Lionel Messi de kendisine daha çok alan bulabilecek. Joachim Löw’ün Schweinsteiger’i Messi’nin başına dikmesi bekleniyor ancak süperstarı durdurmak için daha kalabalık bir personel istihdam etmesi, en azından bu yönde bir uyarıda bulunması kesin gibi duruyor.

Almanya turnuvanın tartışmasız en iyi takımı ancak sahadaki en iyi futbolcu –eğer fizik açıdan söylendiği kadar kötü durumda değilse- Lionel Messi  ve böylesi büyük maçlar, büyük futbolculara tarih yazdırmayı sever. Almanya’nın favori olduğunu söylerken bu gerçeği de unutmamakta fayda var.

İKİ TAKIMIN KUPA TARİHİ

Bugüne kadar Almanya  3, Arjantin ise 2 kez Dünya Kupası şampiyonluğuna erişti.  Uruguay’da düzenlenen ilk Dünya Kupası’nda finalde ev sahibine kaybeden Arjantin daha sonra  1978’e kadar yarı finale dahi yükselemedi. 78’de Cunta sponsorluğunda evinde düzenlenen şampiyonayı kazanan mavi-beyazlılar, 1986’da Maradona ile bir kez daha kupayı kazandı. Tangocular, 1990’da ise Almanya’ya finalde kaybetti. Almanya ise 1954 finalinde dönemin en güçlü takımı Macaristan’ı 2-0’dan geri gelerek 3-2 yendi ve ilk kupasını kazandı.  1966 finalinde ev sahibi İngiltere’ye uzatmada 4-2 kaybeden Almanya, 1974’te bu kez kendi evinde Hollanda’yı yenerek kupayı 2. kez müzesine götürdü. 1982 ve 1986’da finalde kaybeden Almanlar, 1990’da bu kez şampiyon olmayı başardı. Almanya 2002’de bir kez daha finalde Brezilya’ya yenildi. 2006 ve 2010’da üçüncü olan Almanya, 4.kez kupayı almak istiyor.

ÖNCEKİ HABER

Bir mühendislik harikası: Alman Köprüsü

SONRAKİ HABER

Bu metal paslanmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...