12 Temmuz 2014 20:09

Madende katil yine aynı: Taşeron

Balikesir İvrindi’de 2 işçinin yaşamını yitirdiği madende inceleme yapan CHP’li milletvekilleri Soma’daki kati taşeron sisteminin, Balıkesir'de de işçilerin ölümüne neden olduğunu belirtti.

Madende katil yine aynı: Taşeron
Paylaş

Balikesir İvrindi’de 2 işçinin yaşamını yitirdiği madende inceleme yapan CHP’li milletvekilleri Soma’daki katilin, taşeron sistemin işçilerin ölümüne neden olduğunu belirtti.

TBMM Soma Maden Araştırma Komisyonu üyesi CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Balıkesir'in İvrindi ilçesinde toprak kayması nedeniyle iki işçinin öldüğü maden ocağında incelemelerde bulundu.

Balıkesir'in İvrindi ilçesine bağlı Gözcüçayır köyü yakınlarında üç ay önce faaliyete geçen ve antimuan maddesi çıkartılan madende dün meydana gelen ve iki işçinin hayatını kaybettiği göçüğün ardından TBMM Soma Maden Araştırma Komisyonu üyesi iki CHP milletvekili bölgede incelemelerde bulundu. Ayrıca Bursa'dan gelen Çalışma Bakanlığı'na bağlı iş müfettişleri de maden ocağında incelemelerde bulundu.

Olayın ardından bölgeye gelen CHP Balıkesir Milletvekili Havutça ve Manisa Milletvekili Özel, maden ocağı yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kazanın yaşandığı maden ocağına giden iki milletvekili burada cep telefonlarıyla fotoğraf çekip, not aldı. Olay yerinde bulunan ve işçilerden geriye kalan kan izleri, battaniye, ayakkabı ve su bidonlarını fotoğraflayan milletvekilleri konu hakkında komisyona bilgi vereceklerini ifade etti. Milletvekilleri, maden ocağına ait olan kurtarma esnasında kullanıldığı belirtilen bir iş makinesini de yakından inceledi.

Bu arada Bursa'dan gelen Çalışma Bakanlığı iş müfettişi basın mensuplarına tepki gösterince milletvekili Namık Havutça ve müfettiş arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Milletvekilleri iki işçiye mezar olan maden ocağında yapılan incelemenin ardından yaptıkları açıklamada, iş güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınmamasına tepki gösterdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Çalışma Bakanlığı'nın Soma'da yaşananlardan ders almadığını belirterek, "Böyle giderse iş ve işçi sağlı konusunda gerekli tedbirleri almazsanız insanlarımız ölmeye devam edecek. Soma kazasından sonra yüzlerce insanımız böyle kazalarda hayatını kaybetti. Biz bunu komisyonlarda bağıra bağıra söylüyoruz. Orada geldiniz, 'Şunu yapacağız bunu yapacağız, bir daha olmayacak' dediniz. Ancak insanlar ölmeye devam ediyor. Ne zaman kadar bu devam edecek? Bizim insanımız şu madenden daha değerli değil mi? Niye gereken tedbirleri sağlamıyorsunuz? Büyük üzüntü içerisindeyiz. Buradan Enerji ve Çalışma Bakanlığı'na bir kez daha sesleniyorum. Eğer gerekli tedbirleri almazsanız insanlarımız karınca gibi ölmeye devam edecekler." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise taşeron sistemine dikkat çekerek, "Bugün burada Soma'da olduğu gibi aynı katil burada da can almış. Alanı bir başkası kiralamış, rödevans usulü bir şirkete vermiş. O şirket de bir taşerona işi vermiş. Son derece güvenliksiz bir yerde orman sınırına dayanmış bir yerde iş makineleriyle kazı yapıyorlar. Gördüğümüz yerde ilk akla gelen pisipisine bir ölüm. Yine katil taşeron. Dört kişinin kanını gördük. Kişisel eşyalarını gördük. Çok ilkel şartlar. Güney Afrika'da 30 yıl önce kölelerin çalıştırıldığı madenlerde ki şartlarla bunun arasında bir fark görmedim. Suçlular cezalandırılmalı. Esas suçlu Türkiye'de ki sistem. Madenler devlet eliyle ve sıkı devlet kontrolüyle işletilmeden böyle birilerine peşkeş çekildiği sürece böyle kazalar yaşanır. Burada hiç bir iş güvenlik ve tedbir görünmüyor. İnsanlar böyle ilkel şartlarda ekmeklerini aramışlar ve ölmüşler. Meclis Araştırma Komisyonu'na bu konuda bilgi vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Köy muhtarı Sefer Kahraman, maden ocağının daha önce çalışıp kapandığını belirterek, "Bu işçiler 3 ay önce burada işe başladılar. Ben, olay yerine geldiğimde olay bitmişti. Cenazeler göçükten çıkarılmıştı. Yukarıdan toprak göçmüş. O esnada madende 5 kişi varmış." dedi. (CİHAN)
 

ÖNCEKİ HABER

Yapay sisteme Tema(s)sız sergi

SONRAKİ HABER

Bir mühendislik harikası: Alman Köprüsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa