29 Haziran 2011 10:47

'48 saat grevdeyiz'

Yunanistan’da hükümetin parlamentodan geçirmeye hazırlandığı son tasarruf tedbirlerini protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları 48 saatlik genel grevi bu sabah itibariyle başlattı. Çalışanlar hükümetin 12 milyar dolarlık yardım paketi için 28.5 milyar avroluk tasarruf ve 50 milyar avroluk özelleştirme hedefi

'48 saat grevdeyiz'
Paylaş

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Memur Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY) bugün ve yarını kapsayan protesto gösterileri ve grevlerle hükümet milletvekillerini baskı altına almayı hedefliyor. Atina’nın iflastan kurtarılması için Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonundan (IMF) oluşan üçlünün şart koştuğu “Orta Vadeli Mali Çerçeve Stratejisi 2012-2015” programı mecliste görüşülürken Yunanistan işçi ve emekçileri bu sene 4.kez genel greve çıktı.

Meclis AB-AMB-IMF programını görüşmeye başladı. Plan, Yunanistan için ölüm kalım mücadelesi anlamına gelirken, 300 üyeli Yunan parlamentosunun yarın öğlen saatlerinde tasarruf paketinin taslağını görüşeceği perşembe günü ise programın uygulanmasına yönelik yasa tasarısını oylayacağı belirtildi. Her iki oylamanın da mecliste kabul edilmesi için 151 kabul oyu alması gerekiyor. İktidar partisi PASOK’un 155 milletvekili bulunuyor. Bugün PASOK’tan bir milletvekili ağır şartlar içerdiği gerekçesiyle programa “hayır” oyu vereceğini açıklarken, daha önce “hayır” oyu vereceğini açıklayan bir diğer milletvekili ise Maliye Bakanı Venizelos ile görüştükten sonra geri adım attı

MUHALEFET ‘HAYIR’ DİYECEK

Yapılan yorumlarda oylamaların ve hükümetin geleceğinin pamuk ipliğine bağlı olduğu değerlendirmesi yapılırken, ağırlık kazanan görüşe göre ise hükümetin her iki oylamadan da başarı ile çıkacağı şeklinde. Muhalefet partilerinin tamamı, “hayır” oyu vereceklerini açıklarken, ana muhalefet partisi olan Yeni Demokrasi Partisinden 1 ya da 2 milletvekilinin programa destek verecekleri ifade ediliyor.

Atina’ya verilecek 110 milyar avroluk kurtarma paketinin beşinci dilimi olan 12 milyar kredi için bu oylamaların kabul edilmesi isteniyor. Programın uygulamaya geçirilmesi durumunda ise AB, 2014 yılına kadar Yunanistan’a ikinci bir 100 milyar avroluk kurtarma kredisi ile destek vereceğini açıklamıştı.

BÜTÜN SEKTÖRLER İŞ BIRAKIYOR

Atina’da gösterilere yolcu taşınabilmesi için toplu taşıma araçlarından metro dışında tramvay, otobüs, troley ve tren seferleri gerçekleştirilecek. Grev sebebiyle Pire limanından adalara yolcu taşıyan gemiler hizmet vermeyecek. Atina havaalanı kontrolörleri de greve destek amacıyla 4 saat boyunca iş bırakacak. Doktor ve hemşireler 48 saatlik greve katılacak. Hastanelerde sadece acil vakalara müdahale edecek personel görev yapacak. Eczaneler ise belli saatlerde kapalı olacak. Atina’daki Sintagma Meydanı’nda 33 gündür akşam üzeri protesto gösterileri için toplanan gençlik örgütleri İnternet üzerinden halkı gösterilere katılmaya davet etti. Vatandaşlar, parlamentoya çıkan çok geniş bir bölgedeki yolları kapatarak abluka altına alacaklarını duyurdu. Sabah saatlerinde meclis etrafındaki 3 ana cadde trafiğe kapatıldı. Bunun zaman zaman çevre yollarına genişlemesi bekleniyor.

Bu  eylemlerle milletvekillerinin meclisteki çalışmalarının engellenmesi ve üzerlerinde baskı kurulması hedefleniyor. Bu arada Selanik, Girit ve diğer şehirlerden vatandaşların Atina’ya gelerek gösterilere destek vermeleri bekleniyor. (DIŞ HABERLER)


GREV ON BİNLERİN PROTESTOSUYLA BAŞLADI

Binlerce kişi bu sabah bir kez daha parlamento önüne doğru yürüyüşe geçerken, güvenliği sağlamaları için 5 bini aşkın polis memuru görevlendirildi.   Atina'nın bir kaç noktasında düzenlenen protesto gösterilerine yaklaşık 20 bin kişi katılıyor. Selanik'teki eylemlere ise beş bin kişinin katıldığı bildiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

İkiyüzlü politikalar !..

SONRAKİ HABER

Afganistan Merkez Bankası Başkanı kaçtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...