12 Temmuz 2014 11:29

İstanbul’un suyu azalıyor, su tüketimi artıyor

İSKİ, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 21.68'de olduğunu belirterek, ek su kaynakları ve mevcut potansiyel ile İstanbul'da suyun kesintisiz olarak akacağını savundu.

İstanbul’un suyu azalıyor, su tüketimi artıyor
Paylaş

İSKİ, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 21.68'de olduğunu belirterek, ek su kaynakları ve mevcut potansiyel ile İstanbul'da suyun kesintisiz olarak akacağını savundu.

Sıcak yaz günleri ile birlikte İstanbul’da su kullanımı artmaya başladı. Kurak bir dönemden geçen Türkiye’de su kaynaklarına yönelik genel olarak azalma eğilimi, İstanbul’daki şebeke suyu kullanım oranlarında da kendisini gösteriyor. Sıcak hava su tüketimini de ciddi şekilde artırıyor. Buna karşın kente su sağlayan kaynaklardaki su miktarı da gerilemeye devam ediyor.

Medyada bu konuyla ilgili haberlerin gündeme gelmesi üzerine İSKİ, yazılı açıklama yaparak su miktarı ve kullanım ile ilgili güncel bilgiler paylaştı. İdare, dün itibariyle İstanbul’u şebeke suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 21.68 olduğunu, bunun ya toplamda 188 milyon 290 bin metreküp suya tekabül ettiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, su kuyuları, Melen Projesi, Istrancalar ve Yeşilçay Regülatörleri’nden alınan suyun da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

İSKİ, Yeni su kaynakları arasında olan Melen Sistemi’nin 2. Kademesi’nin de tamamlandığını, 3 metrelik çelik isale hattından oluşan 135 km uzunluğundaki Melen 2. Kademe Hattının, Sakarya Nehri Mevkii’nde Sakarya Terfi İstasyonu inşa edildiğini ve Melen Hattı’na bağlantısının yapıldığını belirtti. Açıklamada, Melen’de yeterli su olmadığı dönemlerde Sakarya Nehri’nden günlük 800 bin metreküpe kadar su alma imkanı bulunduğu hatırlatılarak Melen Projesinin 2. Kademesi’nden su alma kapasitesinin günlük toplam 1 milyon 100 bin metreküp olarak hesaplandığı ifade edildi.

Sıcak hava şartları ile İstanbul’daki su tüketiminin 3 milyon metreküp sınırına dayandığını hatırlatan İSKİ, su yönetiminde tasarruf amaçlı kesintiler yapılmayacağını iddia etti. Öte yandan idare, su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması için bütün İstanbullulara görev düştüğünü de hatırlatarak tüketim sırasında uygulanacak pratik tedbirlerle tasarruf yapılması çağrısında bulundu.

İSKİ'nin sosyal medya hesabında günlük olarak paylaşılan su tüketim verilerinde de İstanbul’da rakamlar paylaşıldı. Buna göre 10 Temmuz Perşembe günü İstanbul’da 2 milyon 906 bin 169 metreküp su tüketildiği, bu rakamın bir önceki güne göre 90 bin 662 metreküp daha fazla tüketim yapıldığını anlamına geldiği kaydedildi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Metrobüse ‘saat ayarlı zam’ geliyor

SONRAKİ HABER

Eşini öldüren kocanın ceza almamak için söylediği yalan ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa