12 Temmuz 2014 06:00

Antep'te çarpıcı uyuşturucu gerçeği; 'Eli torba tutmayan yok'

Uyuşturucu madde kullanımının yaygın olduğu Gaziantep’in Düztepe Mahallesi’nde, uyuşturucu kullananlarla ve ailelerle görüştük.

Antep\'te çarpıcı uyuşturucu gerçeği; \'Eli torba tutmayan yok\'
Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
İnanç YILDIZ
Gaziantep


Uyuşturucu madde kullanımının yaygın olduğu Gaziantep’in Düztepe Mahallesi’nde, uyuşturucu kullananlarla ve ailelerle görüştük.

Son zamanlarda birçok ilden gelen ölüm haberleriyle gündeme gelen “bonzai” adlı uyuşturucu, mahallede gençler arasında en yaygın kullanılan madde. Uyuşturucu kullananlar ise bir müddet sonra para bulabilmek için satıcılığını da yapmaya başlıyor. Mahalleli bir genç “Düztepe’de eli torba tutmayan yok” diyerek ifade ediyor bu durumu. Bir anne ise, “Parası olunca daha mı kolay uyuşturucu alır acaba?​” diye çocuğumuza harçlık vermeye korkuyoruz” diyor.

‘BUNU KULLANAN, SATICILIĞINI DA YAPIYOR’

İlk görüşmemiz esrar kullanıcısı bir gençle oluyor. “Ben sadece esrar kullanırım daha ileri gitmem” diye başlıyor söze. 25 yaşlarında, genç bir işçi kendisi. Ancak şuanda işsiz. Esrara nasıl başladığını anlatıyor önce, “Askerde içtim ilk, sonra dönünce de devam ettim.”

Uyuşturucu kullanan diğer gençleri soruyoruz, gençlerin durumunu onun gözünden dinliyoruz: “Son 4-5 yılda daha da arttı uyuşturucu kullanımı. Burada hemen herkes kullanıyor zaten. Son bir yıldır da Jamaika ve Bonzai içiliyor en çok, ben bir kez denedim, devam etmedim. Esrar içimi zaten çok yaygın. 13-14 yaşlarında çocukların bile ellerinde görürsün. Kimisine torbacılık yaptırılır, ama sonra çocuk kendisi de alışır içmeye. Zaten uyuşturucu kullanımı 16’lı yaşlara kadar indi. Bunu kullanan, satıcılığını da yapıyor bir süre sonra. Çünkü para da bulmak zorunda alabilmek için. Düztepe’de eli torba tutmayan yok diyebilirim.”

Gençlerin para bulabilmek için hırsızlık da yaptıklarını anlatıyor: “Bu işin bir sonu yok. Çoğu da özentiyle başlıyor aslında. Etraflarında içenleri görüp kendileri de heves ediyor, sonra da kopamıyorlar ortamdan. Polisin falan da bir şey yaptığı yok aslında.”

YAŞAYAMAYACAĞI HER ŞEYİ KAFA YAPIP YAŞIYOR

38 yaşındaki bir başka uyuşturucu kullanıcısı, 25 yıl eroin hariç çeşitli maddeler kullandığını anlatıyor. Çocukken başlamış ve bırakalı birkaç yıl olmuş. “İnsan isterse bırakır” diye başlıyor söze. “Bir bakayım hayat nasıl yaşanıyor dedim ve bıraktım” diyor. Onun da ilk bahsettiği maddeler “Bonzai ve Jamaika”. Parklarda günün her saatinde kullanan birilerinin olduğunu söylüyor.

Durumun en vahim yönünü ise gençlerin umutsuzluğu oluşturuyor. Bir gencin söyledikleri genel ruh halini özetler nitelikte: “Devlet memnun, gençler memnun, niye değişsin ki.”
Devlet deyince çok bir şey demiyor ama, “Gençler neden memnun?​” sorumuza verdiği yanıt ise çarpıcı: “Parası yok, umudu yok, yaşayamayacağı her şeyi kafa yapıp yaşıyor.”


HER SINIFTA 5-10 KİŞİ

Lise öğrencisi genç bir kız ise, mahallenin tek lisesi olan ve meslek lisesine çevrilmesi nedeniyle de tepki toplayan Şehit Şahin Lisesi’ndeki durumu anlatıyor: “Her sınıfta ortalama 5-10 kişi herhangi bir uyuşturucu madde kullanıyor. Öğrenciler daha çok hap türü uyuşturucular kullanıyor ve kızlarda da kullanım en az erkekler kadar yaygın.”

Öğrencilerin bu maddeleri nasıl bu kadar rahat temin edebildiklerini sorduğumuzda ise gülüyor; “Okulun kapısında, köşe başlarında, karşı parkta ve hatta bazen okula getiren diğer öğrencilerden kolayca alınabilir” diyor. Verdiği bilgilere göre ise, 15-20 liraya bu hapları almak mümkün. Bahsi geçen lisenin, semt karakolu ile karşı karşıya olması ve sayılan park ve diğer satış noktalarının tamamının karakol etrafında olması da dikkat çeken bir başka ayrıntı.

‘ÇOCUĞUMA HARÇLIK VERMEYE KORKUYORUM’

Düztepe’de oturan bir annenin söyledikleri ise durumun geldiği boyutu gösterir nitelikte: “Kızım kullanmıyor ama oğlumdan endişeliyim. Dışarı hayatına meyilli ve nasıl baş edeceğimi bilmiyorum. Çevresinde birçok genç uyuşturucu kullanıyor. Kimden nasıl sakınabilirim ki? Oturduğumuz yer bile torbacılarla dolu. ‘Parasız kalmasın, bir şeylere heves eder, hırsızlık yapar’ korkusuyla harçlıksız koymak istemiyorum. Şimdi de,‘Parası olunca daha mı kolay uyuşturucu alır acaba?​’ diye endişeleniyorum. Ne yapacağımızı şaşırdık.”

ÖNCEKİ HABER

Sanat eğitimine YÖK darbesi

SONRAKİ HABER

Sütaş işçisine çay da yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa