10 Temmuz 2014 22:38

Sınıfın ihmalinin maliyeti

Evrensel Kültür dergisinin temmuz sayısı çıktı. Kapağına Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış uykusu” filmini taşıyan derginin son sayısında, “Sınıfın ihmal edilmesinin maliyeti” başlığında, toplumsal gelişmeleri analiz ederken sınıfın ihmal edilmesinin, geleceğe ilişkin stratejik tespitlerde bulunurken sınıf kavramının devre dışı bırakılmasının sonuçları ve maliyeti tartışılıyor.

Sınıfın ihmalinin maliyeti
Paylaş

Evrensel Kültür dergisinin temmuz sayısı çıktı. Kapağına Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış uykusu” filmini taşıyan derginin son sayısında, “Sınıfın ihmal edilmesinin maliyeti” başlığında, toplumsal gelişmeleri analiz ederken sınıfın ihmal edilmesinin, geleceğe ilişkin stratejik tespitlerde bulunurken sınıf kavramının devre dışı bırakılmasının sonuçları ve maliyeti tartışılıyor. Aziz Çelik, Oya Baydar, Ö. Furkan Özdemir, Özgür Müftüoğlu, Sinan Alçın, Nilgün T. Ongan ve Atakan Büke’nin yazılarıyla oluşturduğu dosyada, iş düzeninin zaman ve mekan boyutlarında önemli değişiklikler var olduğu, bu değişimin, işçi sınıfının toplumsal dönüşümünün sürecindeki rolünün tamamen değişip değişmediği sorgulanıyor.

İŞÇİ DİRENİŞTE YALNIZ KALDI

“TEKEL direnişi işçi sınıfını yeniden gündeme getirmişti. Ve nihayet Soma katliamı ile birlikte yeniden hatırlandı. Oysa sendikaların iyice sarardığı, çok sayıda işçinin sendika dışı kaldığı günümüzde işçiler yaptıkları direnişlerde genellikle yalnız kaldılar. Bunda sınıfın analizden çıkarılmasının büyük rolü oldu. Böylece yüzlerce yıllık kazanım da artık hatırlanmayacak kadar hafızanın gerisine itilebildi.” ifadelerine yer verilen dergi bu sayısında, daha iyi bir dünyada yaşayabilmenin koşullarının, sınıfın bir özne olarak yeniden ortaya çıkmadığı koşullarda oluşturulamayacağı dile getiriliyor.

TONGUÇ OK İLE SÖYLEŞİ

Dergide öne çıkan yazılar arasında; “Kış uykusu:  Karanlık dünyanın sıvaları” yazısıyla Göksel Aymaz, Burhan Kum’un imzasını taşıyan “Entelijasyon Kolonizasyonu”, “12 Mart ve Kırk Yedi’liler” yazısıyla Nilüfer Altınkaya, Namık Sinan Turan’ın elinden “Napoleon Mısır’da”, “Dünya Kupası Finalleri ve Beyaz Filler” ile Mithat Fabian Sözmen, Kadir Şahin’den “Narziss ve Goldmund”, “Işık, Ateş, Madımak” yazısıyla Ensar İlyasoğlu yer almakta.

Evrensel Kültür dergisi temmuz sayısında, önceki günlerde Evrensel Basım Yayın tarafından kendisi için özgürlük kampanyası başlatılan Çevirmen Tonguç Ok ile yapılmış bir söyleşi olan “Dört Duvar Arasında Sözcükler” adlı, C. Hakkı Zariç imzalı yazı da bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suudi avukata hapis cezası

SONRAKİ HABER

Soma’yı kapağına taşıyan Üç Nokta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa