10 Temmuz 2014 21:01

‘Bakan Yazıcı istifa etsin’

CHP, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı istifaya çağırdı. Gerekçe olarak ise, Gana’dan gelen bir uçakta İranlı işadamı Reza Zarrab ve Babek Zencani’ye ait 1,5 ton altının kaçak olarak 1 Ocak 2013’te Türkiye’ye gelmesi ve hiçbir işlem yapılmadan 17 Ocak’ta Dubai’ye gitmesini gösterdi.

‘Bakan Yazıcı istifa etsin’
Paylaş

CHP, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı istifaya çağırdı. Gerekçe olarak ise, Gana’dan gelen bir uçakta İranlı işadamı Reza Zarrab ve Babek Zencani’ye ait 1,5 ton altının kaçak olarak 1 Ocak 2013’te Türkiye’ye gelmesi ve hiçbir işlem yapılmadan 17 Ocak’ta Dubai’ye gitmesini gösterdi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen ve yazılı bir açıklama dağıtan Umut Oran, ilk önce olayı özetledi. Gana’nın başkenti Akra’dan havalanan ULS Havayolları’na ait TC-ABK KZU755 sefer sayılı kargo uçağının 1 Ocak 2013’te İstanbul Atatürk Havalimanı’na indiğini ve bugüne dek süren bir yolsuzluk silsilesinin başladığını söyledi. Oran, uçağın herkesin tatil rehavetinde olduğu bir günde hem de Sabiha Gökçen’e inmesi gerekirken Atatürk’e indiğinin altını çizdi.

Babek Zencani’nin uçağın yükünün doğal taş olarak bildirilmesine rağmen gümrükçülerin şüphelenmesiyle uçakta yapılan kontrolde 1,5 ton altın olduğunun ortaya çıktığını anlatan Oran, bunun üzerine uçağın mühürlendiğini ve uçak personelinin yükle ilgili ne bir fatura ne de bir konşimento hiçbir belge sunamadıklarını dile getirdi.

NEDEN BİR AY BEKLEDİ?

Devreye bakanların da girmesiyle uçağın 17 Ocak’ta Türkiye’den Dubai’ye gittiğini kaydeden Oran, ancak Gümrük Bakanı Yazıcı’nın bu olaydan bir ay sonra 15 Şubat’ta altın kaçakçılığı ile ilgili soruşturma talimatı verebildiğini dile getirdi. Oran, “Olay basına yansımasa bu talimatı da mı veremeyecekti acaba? Neden bir ay bekledi?​” diye sordu.

Oran, ayrıca Bakan Yazıcı’nın soruşturma talimat yazısında, “uçağın taşıdığı eşyanın transit eşyası olduğunu, Dubai’ye gittiğini, akaryakıt ikmali için Türkiye’ye iniş yaptığını” savunduğunu hatırlatarak, şu soruları yöneltti: "Sayın Bakan, nereden biliyorsun uçağın Dubai’ye gittiğini ve ikmal için İstanbul’a indiğini? Uçağın rotasını sen mi çizdin?​”

Oran ayrıca gazetecilere bir harita göstererek, Gana’dan Dubai’ye giden bir uçağın İstanbul’da yakıt ikmali yapmasının ne kadar mantıksız olduğunu anlattı.

Oran ayrıca Gümrük Başmüfettişi’nin bu konuda hazırladığı raporu da eleştirdi. Raporda, külçe altınların kaçak olarak Gana’dan yurtdışına kaçırıldığının belirtildiğini; ama sonuç bölümünde Kaçakçılık Yasasına muhalefetten işlem yapılmasına gerek görülmediğinin belirtildiğini anlatan Umut Oran, başmüfettişin ayrıca Gana ile hiçbir resmi yazışma yapmadan raporu yazdığının altını çizdi. Oran ayrıca, yasaya göre bu uçağa devletin el koyma hakkının bile olduğunu ancak konunun geçiştirildiğini vurguladı.

Oran, gümrükte beklediği sırada altının miktarında yaşanan azalmaya da dikkat çekti. 1 Ocak’ta 1500 kilogram olan altının 16 Ocak’taki incelemesinde 1208 kilograma düştüğünü dile getirdi. 292 kilogram altının 15 günde kaybolduğunu kaydetti. Oran, ardından uçağın kalktığını belirteren, “Asıl rotası İran olan ve bir şekilde İstanbul’a inen bu uçaktaki altınların Dubai’den sonra Tahran’a ulaştırıldığını da biliyoruz” ifadelerini kullandı. Oran, konuşmasının sonunda da bu konunun takipçisi olacaklarını belirterek, Meclis’te haklarında soruşturma komisyonu kurulan dört bakana Hayati Yazıcı’nın da eklenmesi gerektiğini söyledi ve “Temiz siyaset için, Hayati Yazıcı istifa diyorum” ifadelerini kullandı. (ANKARA)

 

ÖNCEKİ HABER

Roboskî Müzesi için ilk 5 proje

SONRAKİ HABER

Fransa’da Demirtaş’a destek açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...