10 Temmuz 2014 16:10

'Gazeteciler yeniden yargılansın'

KCK basın davasının, ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından ilk duruşması bugün görüldü. 46 gazetecinin avukatlatı yeniden yargılama talep etti.

\'Gazeteciler yeniden yargılansın\'
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

KCK Basın Komitesi adı altında yürütülen ve birçoğu 2 yılı aşkın süre tutuklu kalmalarının ardından tahliye olan 46 gazetecinin yargılandığı davanın, ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından ilk duruşması bugün görüldü.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada avukatlar yargılamanın kaldığı yerden devam etmesine itiraz etti.

Avukat Ercan Kanar, bu dosyaların ÖYM yargılamasından arındırılması gerektiğini söyledi. ÖYM’lerin kapatılmasını sağlayan 6526 sayılı yasada, hem ÖYM hem de TMK 10. maddeyle yetkili cumhuriyet savcıları tarafından yürüttülen dava ve soruşturmaların güvenilir olmadığını dile getiren Kanar, buna karşı aynı yasada yargılamaya kaldığı yerden devam edilecek ibaresinin ÖYM zihniyetini devam ettirdiğini aktardı.

ÖYM’lerde yapılan duruşmalarda dürüst yargılama hakkının ihlal edildiğini ifade eden Kanar, bu açıdan tüm yargılamanın en baştan yapılması gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Avukat Nazan Yaman ise, 6526 sayılı yasanın özel kovuşturma ve soruşturma tekniklerine son verilmesini esas aldıklarını söyleyerek, davanın kaldığı yerden devam etmesinin çok ciddi bir tehdit olduğunu, Anayasaya aykırı olduğunu ifade etti. Yeni yasada somut verilerin ancak delil olarak kabul edilebileceğini hatırlatan Nazan Yaman, KCK davalarında pek çok soyut, gerçeğe dayanmayan verilerin olduğunu söyledi. Yargılanan gazetecilerin tahliye olmasına rağmen halen yurt dışına giriş çıkış yasağı olduğunu da söyleyen Yaman, yasağın bir an evvel kaldırılmasını talep etti.

ÖYM hakim ve savcılarının bir merkezden talimat aldığını söyleyen Avukat Sinan Zincir, “ÖYM yargılaması yok hükmündedir” dedi.

MAHKEME TALEPLERİ DEĞERLENDİRECEK

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların “yargılamalarının kaldığı yerden devam etmesine yönelik itirazlarına dair tüm belge ve iddiaların yazılı bir metin olarak iki ay içinde mahkemeye sunulmasına, ardından mahkemenin avukatların talepleri ile ilgili değerlendirme yapacağına” karar verdi. Ayrıca mahkeme 37 gazetecinin hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Gazeteci Çağdaş Ulus da duruşmalardan vareste tutuldu. 5 Kasım 2014 tarihine ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

Jandarma dayağı hastanelik etti

SONRAKİ HABER

TGS 62’nci yaşını kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...