10 Temmuz 2014 14:42

Adli Tıp: Çarkın'ın akli dengesi yerinde

Adli Tıp, 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin yargılamanın sürdügü Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sanık Ayhan Çarkın'ın akli dengesinin yerinde olduğu yönündeki raporunu iletti.

Adli Tıp: Çarkın\'ın akli dengesi yerinde
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara


Adli Tıp, 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin yargılamanın sürdügü Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sanık Ayhan Çarkın'ın akli dengesinin yerinde olduğu yönündeki raporunu iletti. Devlet içindeki yapılanmaya ilişkin önemli itiraflarda bulunan Çarkın'ın sağlık durumuna ilişkin bu rapor, yarın görülecek duruşmayı yakından ilgilendiriyor.

1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetler hakkında 2011 yılında başlatılan soruşturma kapsamında, devlet içerisindeki yapılanmaları ve cinayetleri itiraf ederek teşhir eden eski MİT'çi Ayhan Çarkın hakkında Adli Tıp Kurumu raporu mahkemeye ulaştı. Adli Tıp Kurumu, Çarkın'ın akli dengesinin yerinde olduğuna karar verdi. Bu karar yarın Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşma için kilit bir rol taşıyor.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nın 1990’larda işlenen faili meçhul cinayetler ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, Çarkın, Avukatlar Faik Candan ve Yusuf Ekinci ile Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Sağlık Bakanlığı Müfettişi Namık Erdoğan’ın öldürülmelerine ilişkin itiraflarda bulunmuş, detaylı açıklamalarda bulunmuştu. Çarkın ifadesinde, devlet içerisindeki yapılanmayı ve cinayetleri tek tek anlatmıştı.

'CEZAİ SORUMLULUĞU TAM'

Çarkın'ın ifadeleri "akli dengesi yerinde değil" denilerek itibar edilmemişti. Bu nedenle de yargılama kapsamında Çarkın'ın akli dengesinin yerinde olup olmadığına ilişkin Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istenmişti. Açıklanan raporda Çarkın'ın ifadelerine itibar edilmesine engel olacak mahiyette herhangi bir sağlık sorunu olmadığına dikkat çekildi. Ayrca Çarkın'ın cezai sorumluluğun tam olduğu da raporda vurgulandı.

Raporda şunlar ifade edildi:  "Adı geçen Ayhan ÇARKIN'ın 24/02/2014 giriş ve 07/03/2014 çıkış tarihleri arasında yapılan muayenesi, müşahedesi, tetkikleri ve adli dosyanın incelenmesi neticesinde; Kendisinde ceza sorumluluğunu etkileyecek veya ortadan kaldıracak ve 26/03/2011, 03/06/2011, 05/06/2011, 13/05/2013, 27/11/2013 tarihlerinde verdiği ifadelerine itibar edilmesine engel olacak mahiyet ve derecede herhangi bir akıl hastalığı veya akıl zayıflığı tespit edilmediği. Dava dosyasının tetkikinden de suç tarihinde suçunu takip eden günlerde de herhangi bir akli arıza içinde olduğuna delalet edecek tıbbi bulgu ve belgeye rastlanmadığı; Bu duruma göre Halil İbrahim oğlu, 1962 doğumlu Ayhan ÇARKIN'ın 03/10/1993 tarihinde sanığı bulunduğu, cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek, adam öldürmeye iştirak etmek suçuna karşı CEZA SORUMLULUĞUNUN TAM OLDUĞU, ifadelerine itibar edilebileceği kanaat ve mütalaamızı bildirir gözlem raporudur" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Yeni bir ana muhalefet doğacak

SONRAKİ HABER

Bayık: Kürtlere \'silah bırakın\' diyenler Rojava\'ya baksın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa