10 Temmuz 2014 14:28

Demirtaş: Yeni bir ana muhalefet doğacak

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “ekmek için Ekmeleddin” temalı toplantısıyla aynı saatlerde, Demirtaş da muhalif basın kuruluşlarıyla toplantıdaydı. Demirtaş, ‘Erdoğan’a karşı tek demokrasi gücüyüz. Bana verilen oylar, Erdoğan’ı güçlendirmez. RTE’nin elini güçlendirmek için aday olmadık' dedi.

Demirtaş: Yeni bir ana muhalefet doğacak
Paylaş

Mustafa KARA
İstanbul


Cumhurbaşkanlığı seçimi için üç aday kesinleşti. Sloganlar, vizyon belgeleri, temel vurgular öne çıkmaya başlıyor. “Kimin aday olacağı” yönlü isimler üzerinde sürdürülen tartışmalar yerini “kim ne diyor”a bırakırken, üç aday da “bildiği yol”dan mesajlarını veriyor.
Selahattin Demirtaş’ın gazeteci, yazarlarla yaptığı ilk toplantının ardından pek çok köşe yazarı “yeni bir siyaset dili”nden söz etmeye başladı. CHP-MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “ekmek için Ekmeleddin” temalı toplantısıyla aynı saatlerde, Demirtaş da muhalif basın kuruluşlarıyla toplantıdaydı.
Toplantıya giderken göz attığım köşe yazılarında, önceki günkü toplantının izleri yoğundu. Pek çok isim “Demirtaş’ı keşfetme” heyecanında olumlu yazılar kaleme almıştı. Bu yazılar aslında bir süredir Demirtaş’ın kişiliğinde esen olumlu rüzgarın devamı gibiydi. Oysa Demirtaş, dünkü toplantıda “isimler”den çok daha çok “ilkeler”den söz etti. Önerdiği ilkeler bütününün özünde de bu var. “Ben daha iyiyim” demiyor; “devletin sahibi benim”, “devletin bekçisi benim” zihniyetlerine karşı; “halkın cumhurbaşkanı” kavramını kullanıyor. Bu anlayışı araçları, yöntemleriyle temellendiriyor.
Üç aday içinde Cumhurbaşkanlığı seçim sistemini eleştiren tek aday da o. “Cumhuriyet tarihinde adil tek bir seçim yoktur. Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci de öyle. Bir lider kendini aday olarak ilan etti, diğer adayı iki genel başkan belirledi” diyor. Demirtaş, kendi adaylığı ile ilgili de özeleştirel ve kendi adaylığı için de “kısmen demokratik” nitelemesi yapıyor. Şimdiden iktidar olanaklarının kullanımı, medyanın hali zaten ortada. Demirtaş, kampanya boyunca seçimin demokratik olmadığını vurgulayacaklarını da söylüyor.

DEMİRTAŞ’IN SİYASETİ
Demirtaş’ın “yeni siyaset dili” olarak övgüyle söz edilen tutumuyla ilgili bazılarının “vizyon belgesi” dediği “tutum belgesi” 15 Temmuz’da açıklanacak. Ama şimdiden, bu belgenin ana eksenini tahmin etmek güç değil. Sıklıkla “radikal demokrasi” kavramını kullanıyor Demirtaş ve bunun altını özgürlükler, barış, emek, insan hakları halkın temel özlemleriyle dolduruyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimini de bu temel ilkelerin geniş yığınlara anlatılması, özellikle Batı illerinin bu ilkelerle buluşması açısından bir fırsat olarak görüyor.
Elbette, bu ilkeler bütününün siyasetin bu denli kutuplaştığı bir ülkede nasıl karşılık bulacağı ayrı bir muamma. Şimdiden sözlerinin cımbızlanarak aktarılmasından, çarpıtılmasından, söylemediği yerlere çekilmesinden fazlasıyla kaygılı... Ortaya konan ilkeler bütünü, işte bu yüzden de çok önemli.

‘ADAY OLMASAYDIK...’
Selahattin Demirtaş, HDP’nin en sık maruz kaldığı “İkinci turda oylar AKP’ye gidecek” ya da “AKP’yi rahatlatmak için aday oldular” söylemine net yanıtlar veriyor. “İkinci tur şimdiden öne çıkarılarak, ilk turda bize oy vereceklerin kafası karıştırılıyor. İkinci turda iki aday lehine de bir tavrımız olmayacak. Mesele ilkeler” diyor açıklıkla. Demirtaş, ikinci tura kalmayı hedeflediklerini, aksi durumda ise vakti geldiğinde boykot dahil seçenekleri değerlendireceklerini belirtiyor.
Recep Tayyip Erdoğan konusunda da net: “Bana verilen oylar, Erdoğan’ı güçlendirmez. RTE’nin elini güçlendirmek için aday olmadık. Hatta, aday olmasaydık, ikinci tur olmayabilirdi. Şimdi ikinci tur fırsatı doğdu. Ekmeleddin İhsanoğlu için de aday olmadık”. CHP ile süren ortaklık çabaları artık zaten herkesin malumu. Bu çabalara rağmen “otoriterleşmeden rahatsız herkese zarar veren bir tartışma zemini” yaratılmasını da eleştiriyor Demirtaş. Gelinen noktada “üçüncü yol” olmadıklarını da vurguluyor: “Biz üçüncü hat da değiliz. Diğer iki aday tek hat. Biz Erdoğan’a karşı tek demokrasi gücüyüz”.
Demirtaş, alacağı oy oranının da bu açıdan oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor. Üstelik, alacağı oyların HDP oyları olarak yorumlanamayacağının da farkında: “Bu tek başına HDP başarısı olarak algılanamaz. Zaten başka partiler, gruplar, oluşumların katıldığı bir kampanya yürütüyoruz. Asla HDP oyudur demiyoruz”.

YENİ BİR DÖNEM
Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” vurgusunu “Kimse eski tarzda siyaset yapamayacak. Yeni bir dönem başlayacak” sözleriyle özetliyor. “Mücadele birliğini nasıl geliştiririz” sorusunun ülke gündemine yoğun biçimde geleceğini, seçimin ardından “yeni bir ana muhalefet” doğacağını söylüyor. Elbette, bu yeni “ana muhalefet”in genel seçimlerde parlamentoya taşınması için şimdiden hazırlıklarının şimdiden başladığını da ekliyor.

ÖNCEKİ HABER

İşten çıkarılan muhasebeci intihar etti

SONRAKİ HABER

Adli Tıp: Çarkın\'ın akli dengesi yerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...