10 Temmuz 2014 08:28

Kılıçdaroğlu: Erdoğan hakkında fezleke düzenlenmesi lazım

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık sürecine ilişkin, "Erdoğan hakkında fezleke düzenlemesi lazım. 'Oğlum paraları sıfırla demek' kolay değil. Yürekli ve namuslu bir savcı bekliyorum" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Erdoğan hakkında fezleke düzenlenmesi lazım
Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık sürecine ilişkin, "Erdoğan hakkında fezleke düzenlemesi lazım. 'Oğlum paraları sıfırla demek' kolay değil. Yürekli ve namuslu bir savcı bekliyorum" diye konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de yayınlanan 'Teke tek' programında Fatih Altaylı'nın gündeme dair sorularını yanıtladı. 17 Aralık sürecine değinen Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan hakkında fezleke düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi. "Belge, delil vardı. Yeri zamanı geldiğinde doğruları savunduk. Şimdi ben yürekli ve namuslu bir savcı bekliyorum'' diyen CHP lideri, ''Oğlum paraları sıfırla demek' kolay değil. 17 Aralık günü yapılan tespitler... Mahkemenin dinleme kararının süresi nedir onu bilmiyoruz. Erdoğan orada bir şey yaptı. TİB kayıtlarının 17 Aralık'tan sonraki bölümlerinin tümüyle silinmesini istedi. Niye korkuyor? O konuşmalar yapılmışsa ve suç unsuruysa yasadışı yapılıp yapılmaması hiç önemli değil" ifadelerini kullandı.

'BİZ PARTİ BAŞKANI DEĞİL, CUMHURBAŞKANI SEÇECEĞİZ'

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Biz, bir siyasi partiye genel başkan seçmeyeceğiz, başbakan da seçmeyeceğiz. Biz, bir ülkeye cumhurbaşkanı seçeceğiz. Anayasa’dan cumhurbaşkanının görevlerine baktık, edeceği yemin metnine baktık ve dedik ki, toplumun her kesimini kucaklayan bir cumhurbaşkanı adayı olmalı. Bu aday hem bilgili, hem batıda hem doğuda saygınlığı olmalı. Yönetim erki gücü olmalı, toplumun hiçbir kesimini rahatsız etmemeli. Adaylığı (İhsanoğlu'nun) açıklandığı zaman çok tanınmadığını biliyoruz ama bütün bu özelliklerini alt alta koyduğumuz zaman herkes ‘evet bu cumhurbaşkanı adayı olabilir’ diyebilmeli” şeklinde konuştu.

Aday belirleme sürecinde hem parti içinde hem de parti dışında arkadaşlarına sorduğunu söyleyen CHP lideri, cumurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun son derece saygınlığı olan, yeri geldiğinde dik duran, cumhuriyetin değerlerine bağlı, halkın değerleriyle çelişmeyen dindar bir isim olduğunu belirtti. ''İhsanoğlu, AKP’li, MHP’li, CHP’li değil; Türkiye’nin yetiştirdiği ender insanlardan biri'' diyen Kemal Kılıçdaroğlu, ''Eğer AK Parti aday gösterseydi biz ona destek verirdik'' ifadelerini kullandı.

Altaylı'nın, ''Niye çatı aday?'' sorusuna Kılıçdaroğlu, “İlk kez cumhurbaşkanı halkın oyuyla seçiliyor. Parlamenter sistem içinde cumhurbaşkanlığı seçimlerine baktığımız zaman hep bir uzlaşma arayışı olmuştur, bir ortak aday çıkarılmak istenmiştir. Biz de acaba ortak aday bulabilir miyiz, bir uzlaşma sağlayabilir miyiz yani sadece CHP, MHP değil diğer partilerin de, sivil toplumun da desteğini alarak biz bunu götürebilir miyiz diye bir arayışın içine girdik. Şimdi Ekmeleddin beyin ismini çıkardık. Kimse, aleyhine konuşamıyor. Ne diyecekler? Kimisi diyor ki ‘Atatürkçü değil’, birisi diyor ‘laik değil’, birisi diyor ‘Amerika fısıldadı, İsrail fısıldadı’, ‘cemaat söyledi.’ Yok böyle bir şey'' şeklinde cevap verdi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: ''Eğer yolsuzluğu savunuyorlarsa, kirli birini arıyorlarsa, Erdoğan duruyor orda işte. İnançlı, Laik, Cumhuriyet'in değerlerine bağlı, Parlamenter sistemi savunan temiz bir adam mı istiyorsun? İşte Ekmeleddin beyde bunların hepsi var.''

'MİLLETTEN TARAF OLAN MİLLETİNE TOKAT ATAR MI?'


Erdoğan’ın, ‘Cumhurbaşkanı olursam tarafsız olmayacağım, milletten taraf olacağım’ sözlerine de eleştiriler getiren Kılıçdaroğlu, “Milletten taraf olan milletine tokat atar mı? Tokat attı mı; attı. Kendi vatandaşına tokat atan birisi hangi çağdaş ülkede cumhurbaşkanı adayı olur? Ya insanın yüzü kızarır. Kendi vatandaşına ‘ihale alacağız, bu milletin anasını bilmem napcağız’ diye küfreden bir adam çıktı. Bu adamı yanına alıp aile fotoğrafı içinde fotoğraf çektirdi mi? Çektirdi. Bu milletin anasına küfreden birini yanına alan adam gider de nasıl cumhurbaşkanı adayı olur? Milletten yanaymış! Hangi millet? Milletten yana değil, milleti kandırmaktan yana" diye konuştu.

''Biz, cumhurbaşkanı adayında parti kimliği olsun istemedik. Eğer parti kimliği olan birisi oraya oturduğu zaman karşı taraftan olan hiç kimse tarafsız cumhurbaşkanı olarak görmez'' diyen Kemal Kılıçdaroğlu, ''Bunu bildiği için Erdoğan 'tarafsız olmayacağım' diyor. 'Taraflı AKP’lilerin cumhurbaşkanı olacağım, eskiden olduğu gibi ihaleleri takip edeceğim, yine rüşveti TÜRGEV’e yönlendireceğim' diyor'' şeklinde konştu.

'VATANDAŞ SİZİ BOŞ KAĞIDA İMZA ATIN DİYE Mİ SEÇTİ?'

Başbakan Erdoğan’ın, partisi tarafından cumhurbaşkanı adaylığının belirlenmesi sırasında boş kağıda imza atan milletvekillerini de eleştiren CHP lideri, “O milletvekillerinin kişiliklerini de sorgulamak zorundayım. Hiç isim belli olmadan gözü kapalı imza verdiler. Siz bilmediğiniz, tanımadığınız, ne olacağını bilmediğiniz boş bir kağıda nasıl imza atarsınız? Siz milletvekilisiniz. Vatandaş sizi boş kağıdın altına imza atın diye mi Parlamento’ya seçti?​” dedi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail hep 19 yaşında

SONRAKİ HABER

Nikel asidi taşıyan tren raydan çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...