09 Temmuz 2014 17:52

HDP: Koruculuk sistemine son verilsin

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Mardin’in Kayadere köyünde korucuların açtığı ateş sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle yeniden gündeme gelen koruculuk sisteminin lağvedilmesi amacıyla Meclise araştırma önergesi verdi.

HDP: Koruculuk sistemine son verilsin
Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Mardin’in Kayadere köyünde korucuların açtığı ateş sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesiyle yeniden gündeme gelen koruculuk sisteminin lağvedilmesi amacıyla Meclise araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, koruculuğu kabul eden insanların büyük çoğunluğunun ‘90’lı yıllarda bölgede süren ağır baskı sonucu bunu yaptığını belirten Yıldırım, “Koruculuğu gönüllü olarak yapan insanların belli bir kısmı da devletin gücünü arkasına alarak hukuk dışına çıkmış ve koruculuğun suç örgütüne dönüşmesini sağlamışlardır” dedi. Korucuların, faili meçhul cinayet, yargısız infaz, tecavüz, gasp, soygun, adam öldürme, yaralama, kaçırma, hırsızlık, zorla çek-senet imzalatma, rüşvet, zimmet, tehdit, tecavüz, kadın ticareti, uyuşturucu, silah, tarihi eser kaçakçılığı gibi birçok suça karıştığını belirten Yıldırım, 3 bini aşkın korucu hakkında yasal işlem yapıldığını hatırlattı. İHD verilerine göre, korucuların son 4 yılda toplam 91 kişiyi öldürdüğünü, belirten Yıldırım, korucuların ayrıca, 38 köy yakma, 14 köy boşaltma, 12 taciz ve tecavüz, 22 insan kaçırma, 294 silahlı saldırı, 50 infaz, 70 gasp, 454 işkence, 9 intihara sebebiyet verme suçu işlediğini, 20 yıl içinde 187 kişinin de korucular tarafından öldürüldüğünü dile getirdi. Yıldırım, koruculuk sisteminin araştırılıp lağvedilmesi ve suça karışan korucuların hesap vermesi gerektiğini belirtti.

BAKAN ALA’YA SORULAR

Yıldırım ayrıca İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle de Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Yıldırım, Ala’ya şu soruları yöneltti:
* Bu güne kadar yüzlerce ağır insan hakkı ihlaline sebep olan korucularla ilgili toplam kaç dava açılmıştır? Suçun kategorisine göre kaç kişiye ne kadar ceza verilmiştir?
* Korucuların silah kullanabileceği durumlarla ilgili yasal bir düzenleme yapılmış mıdır?
* 2002’den günümüze kadar kaç korucu alımı yapılmıştır?
* Bu alımların illere göre dağılımı nasıldır?
* Temmuz 2014 tarihi itibarıyla kaç korucu görev yapmaktadır?
* Koruculuğun lağvedilmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır? (ANKARA)


KORUCUBAŞI MEDENİ GÜVEN SERİ KATİL Mİ?
Haşim ABAK

Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Kayadere köyünde 3 Temmuz’da çıkan kavgada korucuların ateş açması sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de yaralandı. Olayın sorumlusu olduğu belirtilen Köy Muhtarı ve Korucubaşı Medeni Güven’in 1994 yılında Şeyhmuz Kaymaz ve Feyzi Kaymaz’ı da ailelerinin gözü önünde katlettiği iddia edildi.
Olayın ardından Kaymaz ailesinin başvurusu üzerine Mardin Cumhuriyet Savcılığı, Korucubaşı Güven hakkında ‘Bilerek ve isteyerek adam öldürmek’ suçlamasıyla dava açtı. Mardin Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’e müebbet hapis ile 25 yıl hapis cezası verdi. Bu karar üzerine Güven, tutuklanırken, dosya sanık avukatları tarafından temyize götürüldü. Yargıtay, bir buçuk yıl sonra ‘delil yetersizliği’ iddiasıyla kararı bozarak dosyayı Mardin Ceza Mahkemesine gönderdi. Mahkeme, 1995 yılında mevcut delillere rağmen beraat kararı vererek Güven’i serbest bıraktı. Kaymaz ailesi, 2000 yılında tekrar dava açılması için Mardin Cumhuriyet Savcılığına başvurdu. Savcılık, kovuşturmaya gerek olmadığını belirterek, başvuruyu reddetti. Güven korucubaşı olarak görevine kaldığı yerden devam etti.
1994 yılında öldürülen Şeyhmuz Kaymaz’ın eşi Neriman Kaymaz, o günü şu sözlerle anlattı; “1994 yılı idi. Sabah erken saatte bağa gitmiştik. Medeni (Güven) ve korucu olan teyzemin oğlu Mehmet ve beraberinde 4 kişi bağa geldi. Mehmet ismindeki kişi eşimin ayağına bir şarjör boşalttı. Medeni ise eşimin kafasına ve vücuduna kurşun sıkmaya başladı. Eşim ve kaynımı gözlerimizin önünde öldürdüler. Sonra ellerini kollarını sallaya sallaya gittiler.”
Şeyhmuz ve Feyzi Kaymaz’ın anneleri Çaçane Kaymaz ise “Medeni (Güven) benim iki çocuğumu gözlerimin önünde sorgusuz sualsiz öldürdü. Şimdi yine ölüm yağdırıyor” dedi.


MİDYAT’TA 3 KİŞİYİ YARALAYAN KORUCULAR SERBEST

Lice’deki karakol protestosunda 2 kişinin askerlerce öldürülmesini Mardin’in Midyat ilçesinde protesto eden halkın üzerine ateş açarak 3 kişiyi yaralayan ve daha sonra tutuklanan korucu M. Şirin Akçay serbest bırakıldı.
Olayın ardından saldırıyı gerçekleştiren koruculardan Yusuf Taş çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılırken, M. Şirin Akçay ‘Kasten adam yaralama’ suçundan tutuklanarak Midyat M Tipi Cezaevine gönderilmişti. Cezaevinde bulunan Akçay’ın avukatlarının talebini inceleyen Mardin 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Akçay’ı serbest bıraktı.
Konuya ilişkin bilgi veren BDP Midyat İlçe Yöneticisi Yılmaz Güneş, korucular tarafından taranan ve ölümden dönen 3 kişiye ‘Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’ suçlamasıyla dava açıldığını belirterek, “Korucu çeteleri dışarıda gezerken, yaralananlar yargılanıyor” dedi. (Mardin/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Muhaliflerin Yeni Başkanı Hadi Bahra

SONRAKİ HABER

Rusya ile ABD’nin gözaltı krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa