28 Haziran 2011 07:03

‘Özel atama’ya üniversite tepkisi

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can’ın Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesine atanması üzerine hem dekanlık, hem de Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulundan art arda itirazlar geldi. Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, usulsüzlükleri tek tek sıraladı. Dernek de, “İkt

‘Özel atama’ya üniversite tepkisi
Paylaş

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can’ın Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı’na atanması, itirazları da beraberinde getirdi. Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu rektörlüğe bir yazı göndererek, atanma sürecindeki usulsüzlükleri açıkladı. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu da, yazılı bir açıklama yayımlayarak, “İktidar Osman Can’a nihayet üniversite buldu. Bu ilk değildir ve son yıllarda bu tip atamalar sık görülmeye başlanmıştır. YÖK’ü ve rektörleri yasalara ve akademik teamüllere uymadığı için bir kez daha kınıyoruz” dedi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Osman Can’ın atanmasıyla sonuçlanan süreç şöyle gelişti: Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, nisan ayı başında Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalından doçentlik kadro ilanıyla ilgili görüş istedi. Bu sırada doçentlik kadrosuna ilişkin ilanlar gazetelerde yayımlandı. Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, 4 Nisanda gönderdiği cevabında, doçentlik kadrosuna değil araştırma görevlisine ihtiyaçları olduğunu yazdı. Rektörlük 29 Nisanda İbrahim Kaboğlu’nu doçentlik ilanıyla ilgili jüri üyesi seçti. İbrahim Kaboğlu, jüri üyesi olduğunu, 11 Mayısta Osman Can’ın dosyası ile birlikte görevlendirme yazısıyla öğrendi.

Rektörlük, üniversitede başka anayasa hukuku dalında profesör olmadığı için diğer iki jüri üyesini başka üniversitelerden atadı. İbrahim Kaboğlu, 2 Haziranda rektörlüğe bir yazı göndererek kadro ihtiyacının belirlenmesi, kadro ilanı, başvuruların kabul edilmesi ve jürilerin belirlenmesinde yasal süreç ve mevzuatın göz ardı edildiğini bildirdi. İbrahim Kaboğlu’nun, hakkında rapor hazırlamadığı Osman Can, dışarıdan atanan 2 profesörün raporuyla 7 Haziranda doçentlik kadrosuna atandı.

OSMAN CAN’A ÖZEL MUAMELE

Atamanın ardından Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler Osman Can’ın bir üniversiteye atanmasına karşı değiliz. Ancak eskiden olduğu gibi tüm akademisyenlere uygulanan yasa, yönetmelik, akademik teamüllere ve bilimsel liyakata uygun bir biçimde olması gerekliliğini hatırlatmak isteriz. İktidar, YÖK ve Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, hepsi birlikte, hukuka ve akademik yaşamın gereklerine aykırı, telafisi mümkün olmayan bu atamayı gerçekleştirirken, üniversitelerin tüm değerlerini yok etmişlerdir. Atanan Osman Can, bu yok edilişin üstünde nasıl bir akademik yaşam sürdürebilecektir, bunu kendi etik değerleri gösterecektir. İktidar gücünü (Kim olursa olsun), üniversiteye dokunmamaya davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Blok vekilleri Diyarbakır'da

SONRAKİ HABER

Başbakan BDP’lilerle görüşmeyi şarta bağladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...