09 Temmuz 2014 06:00

78’in rövanşı

1978 Dünya Kupası finali deyince akla konfetilerle bezenmiş El Monumental’de kollarını iki yana doğru açarak uzun bacaklarıyla “zafer koşusu” atan Mario Kempes gelir.

78’in rövanşı
Paylaş

1978 Dünya Kupası finali deyince akla konfetilerle bezenmiş El Monumental’de kollarını iki yana doğru açarak uzun bacaklarıyla “zafer koşusu” atan Mario Kempes gelir.

Mavi-beyaz şeritli güzel formasıyla Arjantin, ilk Dünya Kupası’nı Hollanda karşısında çıktığı bu final karşılaşmasıyla kazanmıştı. 38’de Mario Kempes’in golüne 82’de Dick Nanninga yanıt vermiş, uzatmalarda ise 105’te Kempes, 115’te Bertoni kupayı Güney Amerika’ya getirmişti. Hollanda üst üste ikinci kez finalde kaybederken, Arjantin’e gelmeyi reddeden yıldızı Johann Cruijff’u fazlasıyla aramıştı.

Cruijff olsaydı, Peru maçı Arjantin’e “satmasaydı”, dönemin askeri cuntası işlediği korkunç suçları ve stadyumlara doldurduğu binlerce insanı, bedeli ne olursa olsun bir dünya kupasıyla unutturmak istemeseydi...

Tarih elbette Portakallar için farklı yazılmış olabilirdi. Ancak dünya futbolunun seyrini değiştiren bu güzel futbolcular, 1974’ten sonra bir kez daha haksız bir şekilde final kaybettikleri hissiyatından hiç kurtulamadılar.

VAN GAAL KUPAYI İSTİYOR

1978’den gelelim bugüne... Elbette, 78’den sonra ilk kez Arjantin’le bu kadar üst düzey bir arenada karşı karşıya gelen* Hollanda, bunu bir rövanş olarak görecektir. Arjantin’le 8 kez karşılaşan Hollanda, aldığı 4 galibiyete karşın tek yenilgisini, en önemli maçta almıştı. “Dünya şampiyonu olmak istiyorum” diyerek Hollanda’nın başına geçen ve “Milli takım bana göre değil” sözleriyle turnuva sonrası takımdan ayrılacağını daha ilk günden söyleyen Louis Van Gaal’in şampiyonluğu ne kadar istediği malum. Van Gaal, bu uğurda en radikal değişiklikleri yapmaktan çekinmedi. Kurgusunu 5-3-2 üzerine oturttu. Topu seve seve rakibe teslim etti ve kaptığı toplarla Robin van Persie ile Arjen Robben’i buluşturarak sonuca gitmeyi hedefledi. Sistem işlemediğinde 4’lüye dönüp skoru değiştirmeyi bildi. Zorlansa da son 4’e kalmayı başardı.

DI MARIA BÜYÜK EKSİK

Arjantin ise Angel di Maria’nın şokunu yaşıyor. Turnuva boyunca sahaya futbol olarak pek bir şey koyamayan ancak Lionel Messi’si sayesinde sonucu lehine çevirmeyi bilen Arjantin, Messi’den sonra takımın en iyisi Di Maria’nın yokluğunu fazlasıyla arayacak. Alejandro Sabella, onun yokluğunda ya yeni bir yardımcı bulacak ya da Messi’ye dua edecek.  Maç 23.00’da Arena de Sao Paulo’da oynanacak. 


ÇAKIR SAHNEDE

1974’ten sonra Dünya Kupası’nda maç yöneten ilk Türkiyeli hakem unvanını elde eden Cüneyt Çakır, bugün hakemlik kariyeri için önemli bir maça çıkıyor. Brezilya 2014’te daha önce Brezilya-Meksika ve Cezayir-Rusya maçlarını yöneten Cüneyt Çakır, turnuvadaki üçüncü maçına çıkacak. Arjantin-Hollanda yarı finalinde Cüneyt Çakır’ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Diego Ribas geliyor

SONRAKİ HABER

Süzgece takılanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...