08 Temmuz 2014 19:07

Meriç kumu alıcı bekliyor

Edirne’nin en önemli akarsularından biri olan Meriç Nehri yatağında biriken kumlar alıcı bekliyor.

Meriç kumu alıcı bekliyor
Paylaş

Edirne’nin en önemli akarsularından biri olan Meriç Nehri yatağında biriken kumlar alıcı bekliyor.

Kaynağı Bulgaristan’da olan nehir, Edirne üzerinden Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Ege Denizi’ne dökülüyor. Kış ve ilkbahar dönemlerinde debisi yükselen nehirde yaz ve sonbaharda kuruyacak seviyeye geliyor. Yağışların yoğun olduğu mevsimde yatağı tamamen dolan nehir, şiddetli akıntı ile birlikte yılda yaklaşık 2 milyon metreküplük kumu önünde sürüklüyor. Nehir debisinin düşmesi ve akıntının yavaşlaması sonucu suyun önünde sürüklenen kumlar nehir yatağında birikmeye başlıyor.

8 metre civarında bir derinliğe sahip olan Meriç Nehri yatağında özellikle yaz döneminde kum adaları oluşuyor.

Bu durum su seviyesinin yükselmeye başladığı dönemlerde nehrin taşmasına ve suyun daha geniş alanlara yayılmasına neden oluyor.
Nehirde yatağının temizlenmesi ve kumların alınması için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, alıcılara çağrıda bulundu.

BEDAVAYA YAKIN!
Meriç Nehri’nin boşaltılması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Çok düşük meblağlarla burayı biz isteyenlere vereceğiz. Önemli olan o kumun oradan boşaltılmasıdır. Çünkü o kum oradan boşaltılmadığı zaman 8 metre derinliğinde olan Meriç Nehri dolarak 3 metreye çıkacak. O zaman o su da çevreye yayılarak gidecek ve zarar verecek. O bakımdan oranın derinleştirilmesi için o kumun alınmasında yarar var. Biz çok cüzi bir fiyatla bu kumu vererek oranın boşaltılmasından yanayız” dedi. (EDİRNE)
 

ÖNCEKİ HABER

Gıdada yeni tehlike kanalizasyon suyu!

SONRAKİ HABER

Meclis soruşturma komisyonuna üyeler seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa