08 Temmuz 2014 14:57

Alakır’da öz bilirkişi keşfi

Danıştay'ın ‘1. Derece Doğal Sit’ karakteri taşıdığını tescil ettiği Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarındaki Alakır Vadisi’nde çevreciler, kendi bilirkişi keşiflerini yaptı.

Alakır’da öz bilirkişi keşfi
Paylaş

Danıştay'ın ‘1. Derece Doğal Sit’ karakteri taşıdığını tescil ettiği Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarındaki Alakır Vadisi’nde çevreciler, kendi bilirkişi keşiflerini yaptı. Danıştay 14’üncü Dairesi’nin, Kumluca sınırlarında, Bey Dağları’nın 3086 metrelik zirvesi Kızlar Sivrisi’nden doğan ve 75 kilometre katedip Akdeniz’le buluşan Alakır Nehri boyunca uzanan vadinin ‘1. Derece Sit Alanı Özelliklerine Sahiptir’ kararını onamasının ardından çevreciler vadi boyunca denetime çıktı. Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği (KADOK) öncülüğünde çevreciler, vadide 4’ü çalışır, 4’ü proje aşamasındaki HES’lerin 5’inci halkası Dereköy Regülatörü ve HES’in kurulacağı bölgede, kendi bilirkişi keşiflerini yaptı.

‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VAR’

KADOK Üyesi Erdal Elginöz, vadi boyunca uzanan 20 mahalleden biri olan Çaltı’da planlanan Dereköy HES’ine ilişkin Çevre ve Şehircilik Antalya İl Müdürlüğünün ‘ÇED olumlu’ kararına karşı Antalya 2’nci İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu hatırlatarak, “İnşaat durmak bir yana, son hızla devam ettiğini, duvarların yükseldiğini ve ayrıca duvarların önüne temel açılıp beton su basmanlar dökülmüş olduğunu gördük. Üstelik bunları yapabilmek için hemen yanı başındaki tarihi sit alanı bölgesi olan dere kenarından kum ve çakıl alınmış olduğunu üzüntü ve öfkeyle tespit ettik” dedi. 27 Mayıs’ta, yargılama kapsamında gerçekleşen bilirkişi keşfi esnasında şirket yetkililerinin projede ‘Dereköy HES Santral Binası’ olarak belirtilen alanda inşaata başlamış olduğunun yerinde tespit edildiğini aktaran Elginöz, şirket yetkililerinin, bu inşaatın HES’le ilgisi olmayan bir inşaat olduğunu söylediklerini aktardı. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Sapanca’da kritik döneme girildi

SONRAKİ HABER

Yatağan işçisine Denizli’de Başbakan engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...