08 Temmuz 2014 11:29

Sütaş işçilerine polis ve jandarma müdahalesi

Anayasal haklarını kullanarak Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sütaş işçileri üzerindeki baskı artıyor. Jandarma ve polis güçleri dün sabah TÜSİAD Eski Başkanı Muharrem Yılmaz’a ait firmanın Karacabey’de bulunan fabrikasına gelerek zorla işçilerin pankartları indirdi, sendika örgütlenme uzmanını gözaltına aldı.

Sütaş işçilerine polis ve jandarma müdahalesi
Paylaş

Anayasal haklarını kullanarak Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sütaş işçileri üzerindeki baskı artıyor. Jandarma ve polis güçleri dün sabah TÜSİAD Eski Başkanı Muharrem Yılmaz’a ait firmanın Karacabey’de bulunan fabrikasına gelerek zorla işçilerin pankartları indirdi, sendika örgütlenme uzmanını gözaltına aldı. Pankartların “yasa dışı” denilerek indirilmesine tepki gösteren işçiler “Sendikalı olduğumuz için işten atılmamız yasal mı?​” diye sordu.

Patronun talebi üzerine 1 Temmuz’dan bu yana başlayan jandarma baskısı, dün fiili saldırıya dönüştü. 12 işçinin direndiği fabrika önüne gelen robocop kıyafeti giymiş 100 jandarma ve 10 civarı polis, kaymakamın emri olduğunu söyleyerek işçilere “Pankartı indiriyor misiniz, indirmiyor musunuz” dedi. İşçilerin “İndirmeyeceğiz” demesi üzerine pankartları zorla indiren jandarma, pankart sopalarını da kırdı.

SENDİKA UZMANI GÖZALTINA ALINDI

Direniş yerine 50 metre uzaklıkta bulunan Sütaş güvenlik kabininde bulunan insan kaynakları müdürü ise müdahale sırasında işçilere el kol hareketi yaptı. Buna tepki gösteren Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, güvenlik kabinine doğru yürüyünce jandarma tarafından gözaltına alındı. Jandarma müdahalesine tepki gösteren işçiler “Bu pankartlar 75 gündür asılı. 75 gün sonra mı yasa dışı oldu. Patron istedi onlar da yaptı” dediler. Bu yolla baskı kurarak direnişin bitirilmek istendiğini ifade eden işçiler, sendikalı olarak işe dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdiler.

İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Suat Karlıkaya da “Tüketimden gelen boykot hakkımızı kullanmak adına asılı olan pankartımız uygunsuz görülmüş, o sebeple müdahale edilerek, tüm pankartlarımıza el konuldu. Bundan sonra Türkiye genelinde eylemleri yaygınlaştıracağız” dedi.

SÜTAŞ KENDİNİ AŞTI

Tekgıda-İş de yaptığı açıklamada “Güvenlik güçlerinin sermayenin bekçiliğini yapmak yerine hukukun, kanunların ve özgürlüklerin adil bekçisi olmaya çağırıyoruz” dendi. Sendikalaşma nedeniyle 59 kişiyi işten atan Sütaş’ın, son olarak Aksaray fabrikasından, sosyal medyadan direnişteki işçilere destek veren iki işçinin işten atıldığı bilgisi verilen açıklamada, “SÜTAŞ işvereni artık kendini de aştı. Çalışanlarının özel yaşamlarına, özel mesajlarına müdahale etme, haberleşme özgürlüklerini ortadan kaldırma hakkını kendinde görerek, iyice pervasızlaştı” dendi. Petrol-İş Sendikası da “İşten atılan işçiler geri alınana, baskılara son verilip, sendika tanınana kadar Sütaş ürünlerini kullanmayarak tüketimden gelen gücümüzü kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi.

PATRON, KARAYOLLARI, KAYMAKAM, JANDARMA

Direnişteki  işçiler yaşananlara tepki gösterdi.

Adem Ocak: Saldırı planlı. Direnişi kırmak için yapıyorlar. Bilinçli yapılan bir şey. Sendikacılarımız kaymakamla de görüştüler. O da topu karayollarına atıyor. Karayolları söylemiş pankartları söktürün diye.

Oğuz Kahveci: Bize yapılan haksızlıktır. Daha iyi bir çalışma ortamı istiyoruz. Çalışma şartları yoğun ve verilen haklar ise çalışmamıza göre düşük. Bunun için sendikaya üye olduk ve işten atıldık.

Recep Bulut: Kara yolları üzerinde lokantasından çay ocağına kadar herkesin pankartı var. Bir bizim pankartımız mı göze batıyor. Bunlar Sütaş patronunun şikayetiyle oldu ama ayrılmak yok. Kesinlikle geri adım atmayacağız.

SÜTAŞ ÜRÜNLERİNİ TÜKETMİYORUZ

Sütaş patronunun sendika düşmanı tutumundan vazgeçmemesi üzerine, işçilerle dayanışmak için geçtiğimiz hafta ‘Sütaş ürünlerini tüketmiyoruz’ kampanyası başlatıldı. Birçok sendikanın da destek verdiği boykot, Sütaş’ın işçileri işlerine geri alınana kadar devam edecek.

MARİFETLERİ SAYMAKLA BİTMİYOR

SÜTAŞ’ta sendikalaşmayı kırmak isteyen patron akıl almaz yöntemleri hayata geçirmişti. Sendikalaşmanın başlamasının hemen ardından ilk önce önde gelen işçilerin işten atıldığı fabrikada daha sonra işçilerin e-devlet şifreleri zorla toplantı. Sendikalı olanlar istifa ettirilirken, sendikasız işçiler üye olamasın diye şifreleri değiştirildi ve işçilere verilmedi. İşçilere “Resmi işiniz olursa insan kaynaklarına gelip halledin” dendi. Direnişi kırmak için ise işçilerin beklediği alana insan ve hayvan dışkısının olduğu foseptikten pis su çektirip döktürdü. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Burdur Gölü\'ne 3 kanalizasyon hattı bağlanmış

SONRAKİ HABER

AİHM: Ahmet Şık ve Nedim Şener\'in hakkı ihlal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...