08 Temmuz 2014 06:00

‘Eski’ Almanya, ev sahibi Brezilya'ya karşı

Evet, Almanya artık kazanmak istiyor. Ve bu akşam oynanacak Dünya Kupası yarı final maçında da ev sahibi Brezilya’ya karşı önemli avantajlara sahipler. Her şeyden önce, sıkıcı bulunan ancak 'kazandırma' konusunda tescilli bir sisteme geri dönüş yaptılar.

‘Eski’ Almanya, ev sahibi Brezilya\'ya karşı
Paylaş

“Organizeydik, herkes birbirinin açıklarını kapattı, sahaya iyi yayıldık, sakindik, maçı kazanmak için ne yapmamız gerektiğini biliyorduk.”

1996 Avrupa Kupası şampiyonluğunun mimarı, Almanya milli takımının Genel Menajeri Oliver Bierhoff, Fransa karşısında alınan 1-0’lık galibiyet sonrası başarının sırrını bu sözlerle açıkladı. Bierhoff, bu özelliklerin Alman takımlarının her zaman için en önemli avantajı olduğuna da dikkat çekti. Bierhoff haklı ancak Guardian yazarı Raphael Honigstein’ın da belirttiği gibi saydığı bu özellikler “Yeni” Almanya milli takımı için biraz “anakronik”. En azından 2 hafta öncesine kadar öyleydi!

Joachim Löw’ün yıllardır herkesi mest eden Almanya milli takımının, bir türlü şampiyonluğa ulaşamadığını hatırlarsak birazcık demodeliğin şu sıralar hiçbir Alman’ın –gerçek futbolseverler hariç- umurunda olmadığını iddia edebiliriz.

Evet, Almanya artık kazanmak istiyor. Ve bu akşam oynanacak Dünya Kupası yarı final maçında da ev sahibi Brezilya’ya karşı önemli avantajlara sahipler. Her şeyden önce, sıkıcı bulunan ancak “Kazandırma” konusunda tescilli bir sisteme geri dönüş yaptılar. İkincisi Brezilya’nın bugüne kadar beklenen futbolu sahaya yansıttığı söylenemez. Üçüncüsü ve daha önemlisi Neymar ve Thiago Silva (Gerçi Brezilya cezaya itiraz etti ama) sahada olmayacak.

NEYMAR’IN BOŞLUĞUNU KİM DOLDURACAK?

Neymar ve Silva’nın eksikliği çok önemli. Ancak Brezilya’nın bu turnuvadaki başarısının en önemli gerekçeleri değiller. Şili’nin alt edilmesinde en önemli pay Julio Cesar’ı koruyan direklere aitse, Kolombiya maçında da toplam 31 faulle rakibi sindiren fiziksel futbola ait.
Neymar’ın yokluğu bu anlamda bir sorun teşkil etmiyor hatta olumlu. Ancak elbette genç yıldızın olmadığı bir hücum hattı fazlasıyla sıradanlaşacaktır. Brezilya’nın elinde çok sayıda yetenekli hücumcu var ancak her şey o kadar Neymar’ın üzerine bina edildi ki, Neymar’sız ne yapılacağı merak konusu. Scolari, Neymar’ın yerine Chelsea’li Willian’ı kullanabileceğini belirtmişti. Ramires, Bernard ve Hernanes de Scolari’nin değerlendirebileceği isimler. Almanya’da ise Fransa maçında olduğu gibi Lahm’ın sağ bekte, Miroslav Klose’nin de ilk 11’de sahaya çıkması bekleniyor.
Dünya Kupası’nın ilk finalistinin belirleneceği müsabaka saat 23.00’da başlayacak. Maç Estadio Mineirao’da oynanacak. Maçı, Uruguay-İtalya karşılaşmasında Luis Suarez’in Giorgio Chiellini’yi ısırdığını göremeyen Meksikalı Marco Rodriguez yönetecek.

MAÇA DAİR NOTLAR

* Brezilya’nın 5, Almanya’nın 3 Dünya Kupası şampiyonluğu var.
* İki takım arasında oynanan son maç 2011’deydi. Almanya, 3-2 kazanmıştı.
* Almanya, son 13 Dünya Kupası’nın 10’unda yarı finale, 6’sında finale yükseldi.
* Miroslav Klose, bir gol daha atarsa Dünya Kupası tarihinin en golcü ismi olma konusunda zirvede yalnız kalacak. Şu anda 15 golü var ve Ronaldo ile ilk sırayı paylaşıyor.
* Brezilya 41 maçtır evinde yenilmiyor.
* Felipe Scolari, Brezilya milli takımıyla çıktığı hiçbir Dünya Kupası maçını kaybetmedi.
* Berlin Duvarı’nın yıkılışından bu yana Brezilya ile Almanya 9 kez karşılaştı. Bu maçların 5’ini Brezilya kazandı.
* 4 golü bulunan Alman Thomas Müller gol krallığı umudunu sürdürüyor. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bu şehirde güvercinler bile kokain bağımlısı

SONRAKİ HABER

Açık havada film zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa