07 Temmuz 2014 14:57

'Gençlerimizi bonzaiye kurban vermeyeceğiz'

Son zamanlarda gençler arasında yaygınlaşan ve kullanımında Türkiye genelinde 5. sırada yer alan Kocaeli’nde, Bonzai isimli uyuşturucu madde vatandaşları tedirgin ediyor. Kullanımında son 1,5 yılda yüzde 300’lük bir artış olan bonzai isimli uyuşturucu maddeyle ilgili Derince’nin Esentepe mahallesinde eylem yapıldı.

\'Gençlerimizi bonzaiye kurban vermeyeceğiz\'
Paylaş

Didem ÇELİK
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli


Son zamanlarda gençler arasında yaygınlaşan ve kullanımında Türkiye genelinde 5. sırada yer alan Kocaeli’nde, Bonzai isimli uyuşturucu madde vatandaşları tedirgin ediyor.
Kullanımında son 1,5 yılda yüzde 300’lük bir artış olan bonzai isimli uyuşturucu maddeyle ilgili Derince’nin Esentepe mahallesinde eylem yapıldı.

‘GENÇLERİMİZİ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ’

İki haftadır uyuşturucuya karşı eylemde olan mahallelilerden Gülten Çiçek, uyuşturucunun ailelere ve gençlere zarar verdiğini ifade ederek, “Gençler artık okula gitmiyor, sokaklarda geziniyor. Bu durum bizi bu eylemlere teşvik etti. Biz emniyet güçlerinden bu durumun ortadan kaldırmasını istiyoruz. Biz gençlerimizi kaybetmek istemiyoruz, sorunlarını çözmek istiyoruz” dedi.

İŞSİZLİK UYUŞTURUCUYA İTİYOR

20 yaşındaki Yoldaş Yılmaz ise mahallenin eskiden daha kötü olduğunu, son zamanlarda yaptıkları eylemler sayesinde biraz da olsa uyuşturucu kullanımını azalttıklarını söyledi. Mahalledeki gençleri uyuşturucuya iten etkenlerin başında işsizlik ve eğitimsizliğin geldiğini ifade eden Yılmaz, bu durumun önüne geçeceklerini belirtti.

23 yaşındaki Çağlar Akbal da, bonzai yüzünden yolda doğru düzgün yürüyemeyen arkadaşlarını gördükçe içinin yandığını ifade ederek, “Bu tabloyu değiştirmek için harekete geçtik. Uyuşturucu yüzünden evimden çıkmadığım oluyor. Bu yüzden kendi mahallemden, insanımdan uzak kalıyorum. Bu durumu bilinçlenerek çözebiliriz. Herkesin ailesi çocuğuna daha yakın davrandıkça, onlarla ilgilendikçe bu sorunların ortadan kalkacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Onur Demirkır yetkililerle görüştüklerini ifade ederek, “Gençlerimizi bilinçlendirmek istiyoruz. Parklarımızda, sokaklarımızda arkadaşlarımızın yarı baygın halde dolaşmasını istemiyoruz. Böyle davranışların ortadan kalkması için mücadele edeceğiz” dedi.


BİR NESİL YOK OLMASIN

Raporlara göre, Türkiye’de en çok sentetik uyuşturucu bonzai kullanan yerlerin başında gelen Sakarya’da bir grup genç, eylem yaparak seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı. Sakaryaspor taraftarları Tatangalar’ın da destek verdiği eylemde gençler, “Analar ağlamasın, kardeşlerimiz ölmesin” sloganıyla Şemsiyeli Park önünde bonzai protestosu yaptı. Eylemde konuşan Fatih Şimşek, “Adı, sokağı, semti kim olursa olsun her şeyden önce biz insanız. Biz bu belanın, bu şehirden, bu semtlerden kısacası bu kardeşlerimizin üstünden yok olup gitmesini istiyoruz. Bir nesil kayboluyor. İnsanlar bunun ya farkında ya değil. Bu haykırış sokakların haykırışı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı\'na Erdoğan logosu tepkisi

SONRAKİ HABER

Soma\'da madenciler örgütlü mücadelenin temelini attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...