07 Temmuz 2014 11:37

Buldan: Yasanın ardından gündem yol haritası olacak

AKP hükümeti tarafından hazırlanan "Çerçeve Yasa"nın yarın Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, ittirazlarının esas olarak yasanın isimlendirmesine yönelik olduğunu belirterek, yasanın çıkmasının ardından ise gündemin hükümetin hazırlayacağı yol haritası olacağını kaydetti.

Buldan: Yasanın ardından gündem yol haritası olacak
Paylaş

AKP hükümeti tarafından hazırlanan "Çerçeve Yasa"nın yarın Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, ittirazlarının esas olarak yasanın isimlendirmesine yönelik olduğunu belirterek, yasanın çıkmasının ardından ise gündemin hükümetin hazırlayacağı yol haritası olacağını kaydetti.

"Çerçeve Yasa" olarak bilinen "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı", İçişleri Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından yarın Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Görüşmeler için Meclis'in çalışma saatleri ise uzatıldı. Genel Kurul'un 25 Temmuz'a kadar haftalık çalışma günleri dışında Cuma, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günlerinde de çalıştırılması planlanıyor. Tasarının yasalaşması durumunda sürece ilişkin karar verme yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilecek.

TASARI USUL VE ESASLARI DÜZENLİYOR

Bakanlar Kurulu'na tüm yetkilerin verildiği tasarıyla sürecin usul ve esasları düzenleniyor. İçişleri Komisyonu'nda MHP'nin hemen hemen bütün maddelerin geçersiz olduğuna dair verdiği önergeler AKP tarafından reddedilirken, HDP'nin tasarının diline ve müzakereci taraflara ilişkin verdiği önergelerde reddedildi. Kulislere yansıyan bilgiler ise AKP'nin Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmede de aynı tutumu sergileyeceği ve verilecek önergeleri reddederek, tasarıyı olduğu haliyle genel kuruldan geçireceği yönünde. HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, tasarının Meclis sürecini ve genel kurulda tasarıya yaklaşımlarını değerlendirdi.

'İÇERİĞE DEĞİL İSME İTİRAZIMIZ VAR'

Buldan, yasanın yarın ya da en kötü ihtimalle ondan Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu'na geleceğini vurgulayarak, komisyondaki tartışmalarda da yasanın içeriğine ilişkin itirazda bulunmadıklarını, muhalefetlerini ismine ilişkin yaptıklarını hatırlattı. Buldan, verdikleri önergelerde de "Terör" kavramının çıkartılıp yerine Kürt sorunu kavramının kullanılmasının doğru olduğunu belirttiklerini hatırlatarak, "Bu isim bizim içimizi acıtıyor. 40 yıllık bir meseleden bahsediyoruz. 100 yıllık bir sorunun çözümünden bahsediyoruz. Bunu terör olarak nitelendirmek bizleri üzüyor. Bu 40 yıllık sürede ödenen bedeller verilen şehitler ve çekilen acılar var. Bütün bunları bu kavram ile adlandırmak bu sorunun çözümüne katkı sağlamıyor. Bu itiraz ettiğimiz tek şeydir. İçeriğe dair çok muhalefetimiz yok. Bu şekli ile çıkması çerçeve yasa bakımından önemlidir. Başından beri bunun çıkmasını bekliyorduk. Geç oldu ama yarın ya da öbür gün genel kurulda çıkmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

'HÜKÜMET YOL HARİTASI BİZE SUNMADI'

Basında hükümetin yol haritasına ilişkin yer alan haberleri değerlendiren Buldan, hükümet heyeti ile yaptıkları son toplantıda bakanların yol haritasının üzerinde çalıştıklarını bunun kendileri ile paylaşılacak seviyeye gelmediğini halen olgunlaşma döneminde olduğunu söylediklerini kaydetti.

HEYETTEN İMRALI İÇİN BAŞVURU

Buldan, hükümetin bir çalışmasının olduğunu bildiklerini, heyetlerle yaptıkları görüşmelerde çalışmanın hazır olduğu zaman kendilerine sunulacağının söylendiğini kaydetti. Buldan, Meclis kapandıktan ve yasa çıktıktan sonra gündemlerinin yol haritası olacağını kaydetti. Buldan, ayrıca PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için başvuruda bulunduklarını, bu hafta sonu Sırrı Süreyya Önder ve Leyla Zana'nın gidişini beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini, resmi yanıtın gelmesi durumunda kendilerinin de görüşmelerini gerçekleştireceklerini söyledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail yine Gazze’yi vurdu: 7 ölü, 4 yaralı

SONRAKİ HABER

Bağdadi\'nin \'James Bond saati\' alay konusu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...