07 Temmuz 2014 11:18

Ethem Sarısülük'ü vuran polis tutuklandı

Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne neden olan polis Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davada, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi sanığın tutuklanmasına karar verdi. Savcı mütaalasında Şahbaz'ın olası kastla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti. Dava 3 Eylül'e ertelendi.

Ethem Sarısülük\'ü vuran polis tutuklandı
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara


Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne neden olan polis Ahmet Şahbaz'ın yargılandığı davada, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi sanığın tutuklanmasına karar verdi. Savcı mütaalasında Sarısülük'e doğrudan ateş edildiğini belirterek, Şahbaz'ın olası kastla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti. Tutuklama kararının ardından salon karıştı. Jandarma Sarısülük'ün yakınlarına saldırdı. Dava 3 Eylül'e ertelendi.

1 Haziran 2013 tarihinde Kızılay’daki Gezi direnişi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü silahla vuran polis memuru Ahmet Şahbaz bir önceki duruşmada çapraz sorguya alınmış, “Susma hakkımı kullanıyorum” diyerek konuşmamıştı. Dün gerçekleşen 6. duruşmada, mahkeme salonunda izleyicilerle sanık Şahbaz arasına dört sıra jandarma barikatı kuruldu. Durusmaya Gezi eylemleri sırasında polis şiddetiyle yaşamlarını kaybeden Ali İsmail Korkmaz ve Berkin Elvan’ın aileleri ile Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren Hasret Gultekin’in eşi Yeter Gültekin de katıldı. Aileler adliyeye Sarısülük ailesiyle kol kola girdiler.

Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile birlikte bir grup CHP’li milletvekili ve Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Başkanı İlke Işık da takip etti. Ayrıca Pir Sultan Abdal Kültür Derneği  ve İHD yöneticileri de duruşma salonunda yer aldı.

ŞAHBAZ'IN AVUKATINDAN İTİRAF

Duruşmada Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, Almanya’daki bilirkişi heyetine sanığın fotoğrafının gönderilmediğini hatırlattı, duruşmanın kapalı yapılması yönündeki sanık tarafının talebinin reddini istedi. Sanık avukatı Uğur Ceyhan, dilekçedeki bilirkişi için istenen fotoğraflara ilişkin “Çektim sıktım üç tane diyen kişi, müvekkilimizdir” dedi. Bunun üzerine Bayraktar, “Sanık tarafı itiraf ettiği için fotoğraf isteğimizden vazgeçtik” diye belirtti. Mahkeme heyeti de kapalı duruşma talebini reddetti.

SAVCI: 'OLASI KASTLA  ADAM ÖLDÜRME'

Duruşmada savcı mütalaasını verdi. Sarısülük'ün vurulmasına ilişkin olay yeri incelemesinde, yerde kurşun izi ve çekirdeğine rastlanmadığını belirten savcı, Sarısülük’e doğrudan ateş edildiğini, tanıklar ve deliller göz önünde bulundurularak sanığın “olası kastla adam öldürme suçu”ndan cezalandırılmasını talep etti. Savcı, sanık Şahbaz için tutuklama talep etti.
Mahkeme heyetinin söz verdiği  Ahmet Şahbaz ise “Olaydan dolayı üzgünüm. Olayda da kastım olduğunu düşünmüyorum. Avukatlarımın beyanlarına katılıyorum. Önceki ifademi tekrarlıyorum” dedi.

KARAR SALONU KARIŞTIRDI


Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından kararını açıkladı ve savcının talebi doğrultusunda polis Ahmet Şahbaz'ın tutuklanmasına karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmanın da 3 Eylül'de yapılacağını bildirdi. Karar alkışlarla karşılanırken, sanık Şahbaz, salondan kaçırılırcasına çıkartıldı,  salon hareketlenince, jandarmalar duruşmayı izleyenlere saldırdı.

ANALAR ‘MÜCADELEYE DEVAM’ DEDİ


Duruşmanın ardından aileler ve avukatlar adliye önünde açıklama yaptı.

Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, “Ethem’im, oğlum Kızılay senin” diye haykırarak kararı sevinçle karşıladı. Katilin tutuklandığını ve oğlunun yanında olduğunu söyleyen Sarısülük, “Dünyalar benim oldu” dedi, katilin cezalandırılmasını istedi.

Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Kokmaz da katiller hak ettikleri cezayı alana kadar mahkemelerin peşini bırakmayacaklarını ifade etti. Anaların hep yan yana olacaklarını ifade eden Korkmaz, oğlunun 14 Temmuz’da görülecek olan duruşmasını hatırlattı, “Yılmayacağız, sonuna kadar çocuklarımızın peşindeyiz” dedi.

Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan da, “Tabii ki katiller elini, kolunu sallayarak gezmeyecek. Bu halk mücadele edecek ve katiller er ya da geç cezalarını alacak. Bu kararla üzerimize bir nebze su serpildi. Sevinçten elim ayağım titredi. Çünkü çocuklarımızın kanı toprakta ama onlar geziyorlar, sevdikleriyle yaşıyorlar” dedi.

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ise bütün davalardaki katillerin yargılanarak hak ettikleri cezayı almalarını diledi. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

11 yaşındaki kız çocuğu evlerinin çatısında ölü bulundu

SONRAKİ HABER

İsrail yine Gazze’yi vurdu: 7 ölü, 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...