06 Temmuz 2014 17:58

Deva İlaç Fabrikası’nda sendika düşmanlığı

Türkiye’nin en büyük ilaç firmalarından Deva’da sendika düşmanlığı devam ediyor. Petrol-İş’e üye olan işçilere patron da her zaman olduğu gibi işten atmayla yanıt verdi. Tazminatsız olarak işten atılan 6 işçi fabrika önünde direnişe başladı. Mücadelelerinde kararlı olduklarını belirten işçilere, içerideki arkadaşlarından ve çevre fabrikalardan destek geliyor.

Deva İlaç Fabrikası’nda sendika düşmanlığı
Paylaş

Türkiye’nin en büyük ilaç firmalarından Deva’da sendika düşmanlığı devam ediyor. Patron 2010 yılında; baskıyla, Petrol-İş Sendikası’nı tasfiye etmiş, işçiler iki kez yeniden örgütlenme girişiminde bulunmuş ama işten atmalar ve baskılar nedeniyle başaramamıştı.

İşçiler son olarak, 4 ay önce yeniden Petrol-İş’e üye oldular. Patron da her zaman olduğu gibi işten atmayla yanıt verdi. Tazminatsız olarak işten atılan 6 işçi fabrika önünde direnişe başladı. Mücadelelerinde kararlı olduklarını belirten işçilere, içerideki arkadaşlarından ve çevre fabrikalardan destek geliyor.

İşçiler, patronun işten atmak için ileri sürdüğü gerekçeleri ise “komik” olarak nitelendiriyor. İşten atılan işçilerden Ekrem Kılıç, 16 yıllık işçi ve fabrikanın en eski üçüncü işçisi. İşten atılma gerekçesi “tahsilinin yetersiz olması.” Kılıç buna tepkili: “16 yıldır ilkokul mezunu olarak çalıştım da sendikaya üye olunca mı tahsilim yetersiz oldu.” İşten atılan işçilerden Osman Dursun, sendikanın tasfiye edilmesinin ardından ücretin yanı sıra başka sorunlar da yaşadıklarını söyledi. Fazla mesaiye kalmaları için sürekli psikolojik baskı yapıldığını ifade eden Dursun, işten atılma tehdidi ile daha çok çalışmaya zorlandıklarını belirtti.

2010 YILININ ÜCRETİ VERİLİYOR

FabrikadaA sendikanın tasfiyesinin ardından, işçiler bütün haklarını kaybetti. İlk önce ikramiye, bayram parası, giyim, yakacak gibi sosyal haklar kaldırıldı, ardından da fazla mesai oranları düşürüldü. İşçilerle bireysel sözleşme yapılmaya başlandı. Yapılan sözleşmelerde işçilerin haklarının nasıl gasbedildiğini Serdar Korkmaz anlattı: “2010 yılındaki brüt maaşım 1050 liraydı. Sosyal haklarla birlikte giydirilmiş brüt maaşım 2000 lira oluyordu. Sendikanın yetkisi düştü ve bugün brüt 2050 lira alabiliyorum.”

İŞÇİ GÜVEN TAZELENDİ

İşçiler 2010 yılında sendikanın tasfiye edilmesinde, Petrol-İş işyeri baş temsilcisinin patronla hareket etmesinin büyük rol oynadığını düşünüyor. Sonraki örgütlenmelerde ise şube yönetiminin duyarsız kaldığını anlatan işçiler, yönetimin değişmesinin ardından yeniden örgütlenme çalışmalarına başlamış. İşçilerin büyük kısmı da sendikaya üye olmuş. İşten atılan işçilerden Emel Şabanoğlu, “Deva işçisi ile sendika arasında yeniden güven tazelemesi oldu. Daha fazla işçiyi sürece kattı ve kararlı şekilde devam ediyor” dedi.  (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK\'te eş başkanlık dönemi

SONRAKİ HABER

Tuncel: Sorunları çözmeye adayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...