05 Temmuz 2014 23:53

Tonguç Ok'a özgürlük!

Türkiye Yayıncılar Birliğinin 2014 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri kapsamında Özel Ödülün sahibi Evrensel Basım Yayın Çevirmeni Tonguç Ok için özgürlük kampanyası başlatıldı.

Tonguç Ok\'a özgürlük!
Paylaş

Türkiye Yayıncılar Birliğinin 2014 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri kapsamında Özel Ödülün sahibi Evrensel Basım Yayın Çevirmeni Tonguç Ok için özgürlük kampanyası başlatıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü, 17 yıldır cezaevinde olan Ok, bu süre zarfında İngilizce ve Kürtçe 17 kitabı Türkçeye kazandırdı.

TMY, AYRIMCILIK YARATIYOR

Evrensel Basım Yayın tarafından başlatılan kampanyada, Terörle Mücadele Yasası (TMY) sebebiyle, insanların siyasi düşüncelerinden dolayı özel mahkemelerde savaş hukuku yöntemleriyle yargılanmakta olduğu, yine TMY kapsamında verilen cezaların infazında da kişilerin ayrımcılığa maruz kaldığı belirtildi.

Tonguç Ok’un TMY kapsamında bir kez “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası”na mahkum edildiğinin ve 17 senedir Kandıra F Tipi Hapishanesinde yatmakta olduğunun ifade edildiği kampanya metninde, Ok’un hapishanede 17 kitap çevirdiği, dört dil bilen bir çevirmen olduğunun altı çizildi.

TÜRKİYE SÖZLEŞMEYE UYMUYOR

TMY nedeniyle “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası”na mahkum olan diğer hükümlüler gibi Tonguç Ok’un da ölünceye kadar hapiste kalmasının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, bu infaz sisteminin insan onuruna, ceza ve infaz hukukunun mantığına aykırı, idam cezasıyla eş bir uygulama olduğu ifade edildi. Açıklamada, bunların, Türkiye’de TMY kapsamında ceza alanlar için idam cezasının hâlâ yürürlükte olduğu anlamına geldiği vurgulanarak, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesinin de, “TMY kapsamındaki ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’nın infazı gibi diğer ayrımcı infaz sistemlerini insan haklarına açıkça aykırı” bulduğu belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90. maddesinde İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi hükümlerinin iç hukuk kuralı gibi uygulanmasının emredildiği söylenirken, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları ve içtihatlarının da iç hukuk içtihatları gibi muamele görmesi gerektiği ifade edildi.

SİYASİ MAHKUMLAR SERBEST BIRAKILMALI

Kampanya metninde “Türkiye’deki ceza infaz sisteminin değiştirilmesi ve ayrımcılığın kaldırılması için, bu ayrımcılığın başlıca temellerinden olan 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 107/f-16 maddesinin ve TMY’nin 17. maddesinin derhal kaldırılmasını, Tonguç Ok ve diğer siyasi mahkumların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” denildi.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Filistinlileri yüzer yüzer öldürün’

SONRAKİ HABER

Sosyalizm mücadelesinde karikatürün rolü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa