05 Temmuz 2014 13:48

Müslim: Kürt halkının yüreği Rojava için atıyor

Diyarbakır'da düzenlenen 'Ortadoğu'da Sınırlar, Rejimler, Kürdistan ve Gelecek Tahayyülleri' konulu konferansa video konferans yöntemi ile katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, tüm Kürt halkının yüreğinin şu an Rojava için attığını söyledi.

Müslim: Kürt halkının yüreği Rojava için atıyor
Paylaş

Mezopotamya Vakfı ile Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) ortaklığı ile düzenlenen "Ortadoğu'da Sınırlar, Rejimler, Kürdistan ve Gelecek Tahayyülleri" konulu konferans Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda başladı. Konferansa çok sayıda aydın, akademisyen, siyasetçi ve gazetecinin yanı sıra KCK ana davasından tahliye edilen DEP Eski Milletvekili Hatip Dicle ile yurttaşlar katıldı. Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Mızraklı, Kürt halkının defalarca komplolar ile karşı karşıya kaldıklarını ve bir birinin canını yaktığını belirterek, "Bunlardan ders çıkararak diğer halklar ile birlikte, özgür bir ulusun bireyleri olarak geçmişin bu derslerin yararlanmalıyız. Kürt halkı önemli bir görev olarak dayanışmayı sağlamak zorundadır. Kürt halkı yekpare olduğu zaman 20. yüzyılda başına getirilenlerin 21. yüzyılda işe yaramayacağı görülecektir" dedi. Kürtlerin Ortadoğu'daki gerici akımlara karşı, barış ve huzur içinde yaşama prensiplerini layık-i ile yerine getirdiklerini kaydeden Mızraklı, Kürtlerin yeni dönem için mimar ve inşacı olduklarını söyledi. "Biz buralara kolay gelmedik, 5 noluyu, Halepçe'yi yaşadık. Roboski'de ölen canlarımız var. Bu gerçeklik sorumluluğunda çabaların devam etmesi gerekiyor" diyen Mızraklı, Kürt halkının mücadelesinde ciddi emekler verildiğini ve özellikle Kürt kadını ile annelerin emeğinin çok büyük olduğunu vurguladı. Mızraklı, "Kobani'de, Xaneki'de, Kerkük'teki direnişçileri selamlayarak tüm Kürtleri yek vücut olmaya çağırarak konuşmasını bitirdi.

DİCLE: KÜRT HALKI KEFENİ YIRTMIŞTIR
Konferansın onur konuğu olan DEP Eski Milletvekili Hatip Dicle, bir konuşma yaptı. Konuşmasını Kürtçe gerçekleştiren Dicle, katılımcılara ve konferans düzenleyicilerini selamladı. Dicle, "Kürt halkı devletsiz yaşayan en büyük halk olarak tarihe geçmiştir. Kürt halkı Mezopotamya'da 14 bin yıldır yaşıyor. Neolotik bir devrim gerçekleştiren Kürt halkının yaşamı özellikle Kürt kadını üzerinde gerçekleşmiştir. Hint Avrupa dili ailesine sahip olan Kürtlerin dili de Mezopotamya'da ortaya çıkmıştır" dedi. Kürt halkının yaşadığı trajedilere dikkat çeken Dicle, Kürlerin parçalandığını, halklardan uzak bırakıldığını ve zulümlere uğradıklarına işaret etti. Dicle, Kürt halkı için biçilen kefenin Kürt halkı tarafından kabul edilmediğini ve yırtıldığına değinerek, "Kürt halkı, kendisine biçilen kefeni yırtmış ve tarihi yeniden yazmıştır. Demokratik manifesto ile tüm halkların eşit bir şekilde yaşamasını öngörüyor" şeklinde konuştu. "Kazanacağız" diyen Dicle, herkesi mücadele etmeye çağırdı.

MÜSLİM: DEVRİM TÜM KÜRT HALKI İÇİNDİR
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, belediyeye dönük saldırılardan dolayı konferansa katılamadıkları belirtildi. Konferansa İngiltere'nin Başkenti Londra'dan video konferans yöntemi ile katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı. Diyarbakır'da bulunamadığın için üzgün olduğunu ve ülkesinden uzak olduğunu belirten Müslim, Kürt halkının özü ve kökünün Mezopotamya'da olduğunu söyledi. Müslim, Kürt halkının yaşadığı devrime dikkat çekerek, "Verdiğimiz emek ve sürdürdüğümüz devrim tüm Kürt halkınındır. Tüm Kürtlerin yüreği şu an, Efrin ve Kobani için atıyor. Halkların kardeşliği temelinde yürüttüğümüz bu yol başarıya ulaşacaktır" dedi.

'BİZDEN GÜNEY KÜRDİSTAN GİBİ OLMAMIZI İSTEDİLER'
İmkanlar çerçevesinde Kürt halkının Kobani'de büyük kahramanlık örneğini gösterdiğini ifade eden Müslim, "Kobani düşerse tüm Kürt halkının iradesi düşer o yüzden verdiğimiz mücadelenin önemin farkındayız. Bizden istenen Kürt halkının birlikteliğidir. Yürütülen kirli politikalar tarihi önemin bir parçasıdır. Kürt halkından istediğimiz, ulusal birlikteliğimizi sağlamaktır" şeklinde konuştu. Kobani'deki direnişe dikkat çeken Müslim, tarihi bir dönem yaşadıklarının altını çizdi. Demokrasinin öncülüğünü yaptıklarını vurgulayan Müslim, Kürt kurumlarının önemine işaret etti. Kürdistan'daki tüm kurumların iradesi ile mücadelenin verildiğini kaydeden Müslim, herkesin Rojava devriminde katkısı bulunduğunu ve kimsenin emeğini küçümsememesi gerektiğini söyledi. Herkesin desteğinin devam etmesi gerektiğini söyleyen Müslim, mücadelenin süreceğini vurguladı.

'BÜYÜK UMUTLARIMIZ VAR'
Kürt halkının ulusal birliğine değinen Müslim, "Büyük umutlarımız var" diyerek ulusal birliğin kalıcı bir şekilde oluşması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Kobani Kantonu'nda büyük bir saldırı oluğunu tekrar vurgulayan Müslim, "Bu sabaha karşı güzel haber aldık. Akşama kadar bu saldırıların geri püskürtülmesine ilişkin daha güzel haber almayı umut ediyoruz" sözlerini kullanırken, salonunda bulunanlar tarafından büyük bir alkış aldı. Tılkoçer'de Peşmerge ile YPG'nin birlikte IŞİD'e karşı mücadele verdiklerine işaret eden Müslim, Kürt halkının güçlerinin birlikte mücadele etmesinin önemli bir aşama olduğunu söyledi. Uluslararası güçlerin amacının Güney Kürdistan'da uygulamak istediklerini Rojava'da da uygulamak olduğuna dikkat çeken Müslim, "Ancak buna izin vermedik. Kürt halkının birlikteliği bu kirli politikalara izin vermeyecektir" şeklinde konuştu.

'BAĞIMSIZLIK İÇİN HENÜZ ERKEN'
Güney Kürdistan'ın bağımsızlık talebine de değinen Müslim, "Güney Kürdistan halkının iradesine bakmak gerekiyor. Ancak, Rojava'nın bağımsızlığı için henüz erken. Bunun için uygun koşullar yok" dedi. Müslim'in konuşması salondakiler tarafından uzun uzun alkışlandı.

'HARİCİLİK BİR ZİHNİYETTİR'
Müslim'in ardından "Akademik Perspektifler; İslam tarihinde, demokratik İslam ve Saidi Nursi Modeli" konulu konuşmasını gerçekleştiren Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, İslam tarihinde yapılan tartışmalarda sınıfsız bir devletin olabileceğini söyledi. Haricilerin kendilerinden olmayan Müslümanları ve kadınlar ile çocukları öldürdüğünü belirten Yıldırım, İslam’ın yanlış algılandığını ve Hariciliğin bir zihniyet olduğunu belirterek, "Müslümanları kafir sayanları sadece mezhep olarak görmemek gerekiyor. Haricilik bir zihniyettir. Bu günde aynı görüşte insanlar bulunuyor ve bunlar İslam’a rağmen İslam için savaştığını iddia ediyorlar. El kaide, el Nursa ve IŞİD'i bu kategoriye koymak uygundur" şeklinde konuştu.

Haricileri bu cinayetler ve vahşetler nedeni ile yok olup gittiklerini ifade eden Yıldırım, "Bu gün de kestikleri kafalar ile kule yapanlar, baba ile oğulla mezarlarını kazdıranlar, kestikleri kafalar ile top oynayanlar ile Hariciler arasında bir fark yoktur. Kürtleri ve diğer halklara uyguladıkları bu zulümden dolayı er yada geç ortadan kalkacaklardır" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli\'de 7 yılda 20 bin kişi kanser olmuş

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesi, ÇED muafiyetini durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...