05 Temmuz 2014 11:01

‘PKK gerillası infaz edildi’ iddiası

Başkale’de hayatını kaybeden PKK’li Alican Erikmen'in askerler tarafından öldürülüp, mülteci süsü verilmek istendiği iddia edildi.

Paylaş

Başkale’de hayatını kaybeden PKK’li Alican Erikmen'in askerler tarafından öldürülüp, mülteci süsü verilmek istendiği iddia edildi.
 

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Sualtı (Dirîşke) köyünde askerlerin pusu atması sonucu hayatını kaybettiği iddia edilen PKK'li Alican Erikmen'in (Şervan Koçer) vurulduğu yerde BDP'liler inceleme yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın "İran askeri vurdu" açıklamasının aksine olay yerinde MKE yapımı boş kovanlar bulunurken, olayın görgü tanıkları, sabah 06.00'da askerlerin tepede birinin boynuna ip bağlayıp aşağı doğru çektiğini gördüklerini belirterek, "Ölmemişti, askerler silahın dipçiğiyle vuruyorlardı, küfrediyorlardı. Sonra öldürüp dökülen kanı yıkadılar. Askerler de bizim peşimize verdi, bizi kovaladı" dedi. BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak ise, askerlerin PKK'linin elbiselerini üzerinden çıkarıp mülteci görünümü vermek istediğini söyledi.

BDP Başkale İlçe Örgütü ve beraberindeki MEYADER, KURDİDER ve DÖKH yöneticileri, 2 Temmuz gecesi askerlerin pusu atması sonucu çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Alican Erikmen'in (Şervan Koçer) yaşamını yitirdiği Başkale'ye bağlı Sualtı (Dirîşke) mezrasında inceleme yapıldı. Sualtı (Drişkê) mezrasına giden ve aralarında BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, Belediye Eş Başkanı Aynur Tarhan, meclis üyeleri, MEYA-DER, KURDİ-DER, DÖKH üyelerinin de aralarında bulunduğu 500'e yakın kişi yürüyüş halinde köye yaklaşık bir kilometre uzaklıkta bulunan olayın yaşandığı yere gitti. Çatışma izlerinin ve MKE yapımı boş kovanların bulunduğu alanda yapılan incelemede, metrelerce dökülen kan izlerinden yaşamını yitirdikten sonra PKK'li Erikmen'in cenazesinin 50 metre boyunca yerde sürüklendiği kaydedildi. Söz konusu çatışma alanında HPG'li Erikmen için saygı duruşunda bulunan kitleye hitap eden BDP İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, yaşanan olaya ilişkin bilgi vererek, "AKP Hükümeti senelerdir kirli politikalarını Kürt halkı üzerinden yürütmeye devam ediyor. Barış ve müzakere sürecindeyken bile hala Kürt gerillaları katlediliyor. Belki gerilla kendini savunsaydı katledilmezdi ama Kürt halkının hareketi 'Önder Apo karar vermiş, canımızda gitse biz bu karara uyacağız ve ateşkesi bozmayacağız' dedi ve kendini savunmadı" dedi. Öcalan tarafından yürütülen sürece işaret eden Yeşilırmak, AKP Hükümeti'nin söz konusu çatışmasızlık durumunu imha için fırsata çevirmeye çalıştığını söyledi. Hükümet yetkililerine seslenen Yeşilırmak, "Bizler burada şehidimizin kanı üzerinde AKP Hükümeti'ne sesleniyoruz, Kürt halkının sabrını artık sınamayın, artık hiçbir hukuk kalmadı" ifadesinde bulundu.

'CENAZE 50 METRE YERDE SÜRÜKLENMİŞ'
Yeşilırmak, olay yerinden topladıkları boş kovanları göstererek, "Genelkurmay açıklamasında 'Biz öldürmedik, bu katliamı biz yapmadık İran askeri yaptı' diyor. Biz mıntıkamızı çok iyi biliyoruz, İran askerleri asla buraya kadar gelmez, burayla İran arası en az 10 kilometre" diye konuştu. PKK'li Erikmen'in yaşamını yitirdikten sonra askerlerce 50 metre boyunca yerde sürüklendiğini ve ardından kıyafetlerinin değiştirilerek, sınırı geçmeye çalışan mülteci süsü verilmeye çalışıldığını söyleyen Yeşilırmak, "Arkadaşımızı öldürdükleri yerden iple belki 50 metre boyunca sürüklemişler, sonra da katliamı örtbas etmek için, bütün elbiselerini üzerinden çıkarıp mülteci görünümü vermek istemişler ki biz bu katliamı yapmadık desinler. Arkadaşımızın öldürüldüğü yerde bulduğumuz kovanların üzerinde MKE (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu) yazıyor, yani bu kovanlar Türk hükümetine ait" dedi.

'SİLAH DİPÇİKLERİYLE VURUYORLARDI'
Olayın yaşandığı köyde yaşayan ve isimlerini vermek istemeyen bir yurttaş ise, yaralı HPG'linin iple sürüklendiğini ve infaz edildiğini iddia ederek, "Gece silah sesleri duyduk, dışarı çıkamadık. Ben sabah saat 06.00 civarlarında arazide olan atlarımı getirmek için geldiğimde tepede birinin boynuna ip bağlayıp aşağı doğru çektiklerini gördüm. Sürükledikleri yerde dökülen kanı da suyla yıkıyorlardı. Ölmemişti, askerler silahın dipçiğiyle vuruyorlardı, küfrediyorlardı. Sonra öldürüp dökülen kanı yıkadılar, askerler de bizim peşimize verdi, bizi kovaladı. Öldürdükten sonra burada bir şeye sarıp arabaya koyarak götürdüler" diyerek, şahit olduğu olayı anlattı.

'YARALI BİR ŞEKİLDE YERDE ÇEKİYORLARDI'
Bir başka görgü tanığı yurttaş ise, silah seslerinden dolayı çocuklarının gece boyunca uyumadığını ifade ederek, tanık olduğu olayı şöyle anlattı: "Sabah erken saatlerde camdan dışarı baktığımızda tepede çok sayıda asker olduğunu ve bir şeye halat bağlayarak tepeden aşağı çektiklerini gördük. Ne olduğunu bilmediğimiz için bir şey yapamadık. Sonradan öğrendik ki bir gerillayı öldürmüşler. Öldürmeyi anlarız ama yaralı bir şekilde tepeden aşağı boynuna ip geçirerek sürüklemeleri hiç bir dine sığmaz." (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Çankaya yarışında biz daha güçlüyüz

SONRAKİ HABER

Soma Holding’e 788 milyon TL ödenmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa