05 Temmuz 2014 06:00

Ali Ekber Doğan: Tahammülsüzlük hükümetten başlıyor

Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Tarsus Belediye Başkanlığı dönemindeki çalışmalarıyla ilgili röportaj verdiği için hakkında dava açılan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan, “Bu dava insanların belediyeye ve benzer yöneticilere karşı ifade ve eleştiri haklarını kullanmasını engellemeye dönük bir davadır” dedi.

Ali Ekber Doğan: Tahammülsüzlük hükümetten başlıyor
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul


Mersin Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın Tarsus Belediye Başkanlığı dönemindeki çalışmalarıyla ilgili röportaj verdiği için hakkında dava açılan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Ali Ekber Doğan, “Bu dava insanların belediyeye ve benzer yöneticilere karşı ifade ve eleştiri haklarını kullanmasını engellemeye dönük bir davadır” dedi.

Dün gazetemizden duyurduğumuz olayda, Mersin Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Kentleşme ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı olan Doğan, yerel bir gazeteye verdiği röportajda Kocamaz’ın Tarsus’u muhafazakarlaştırdığına dikkat çekmiş, yaptıklarını eleştirmişti.  

DERSLERİM BELEDİYECİLİK ÜZERİNE

Kocamaz’ın suç duyurusu üzerine savcılığın açtığı davada Doğan, Kocamaz’a hakaret etmek, saygınlığını ve onurunu zedelemekten iki yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Gazetemize konuşan Doğan, hakaret içeren herhangi bir ifade bulunmadığını, sadece Kocamaz’ın belediyeciliğinin sonuçlarına ilişkin tespitler yaptığını söyledi. Doğan, “Verdiğim dersler yerel yönetimler ve belediyecilik üzerine. Onun dışında belediyecilikle ilgili kitaplarım var. Bunlar, benim konunun uzmanı olarak Kocamaz’ın  belediyeciliğini değerlendirmemi sağlıyor. Verdiğim röportajda belediyecilik ve kent sosyolojisi çerçevesinde yapılan eleştiri ve değerlendirmelerdir.”

‘YILDIRMA ÇABASI’

Röportajın yayınlandığı gazeteye tekzip bile gönderilmediğini dile getiren Doğan, “Sadece benimle ilgili bir suç duyurusunda bulunuyor. Doğrudan muhalif olabilecek sesleri, başa gelir gelmez yıldırma biçiminde değerlendiriyorum bunu. Beni emsal gösterip ‘Mersin’de kimse benimle ilgili eleştiri yapamaz’ demek istiyor. Türkiye’de yöneticilerde eleştiriye tahammülsüzlük çok yaygın. Hükümetten başlayarak yayılan bir yönetim zihniyeti var. Eleştiri, bozgunculuk olarak nitelendiriliyor. En başta hükümet böyle bir pratiği sergiliyor ve diğer yöneticilere de yayılıyor. Bu uygulamalar, demokratik bir kamusal alanın açılmasını engelliyor. Eleştirilerin önü alınmaya çalışılarak kamusal tartışma alanı sınırlandırılmaya çalışıyor” dedi.

‘ÜNİVERSİTEDEN YARGILAMA İÇİN İZİN ALINMADI’

Kendisiyle ilgili YÖK ya da üniversite yönetimi tarafından konuyla ilgili açılan bir soruşturma olmadığına da vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Doğan, üniversiteden yargılama izninin dahi alınmamış olduğunu söyledi. Davada kamu görevlisine hakaret etmekten yargılandığına dikkat çeken Doğan, “Belediye başkanları kamu görevlisi değil. Sonuç olarak memur değiller. Onlar seçimle iş başına gelmiş kamu temsilcileridir. Bu açıdan böyle bir suçlamayla yargılanmamam lazım” diye konuştu.

‘BİLİMSEL ELEŞTİRİ SAVUNULACAK’

16 Eylül’de ilk duruşması görülecek davada bilimsel eleştiri ve analizin savunulacağı bir dava olacağının da altını çizen Doğan, “İfade özgürlüğünün, sosyal hakların geliştirilmesi daha sosyal ve özgürlükçü belediyeliği savunan insanlar bu davaya sahip çıkmalı” dedi. Davanın bütün demokratik kamuoyuna dönük bir dava olarak değerlendirilmesi gerektiğini de vurgulayan Doğan, “Üniversite çevreleri ve bilim dünyasının bu davaya duyarlılık göstereceğini düşünüyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Rojava Kantonlar Koordinasyonu Kobani’yi savunma çağrısı yaptı

SONRAKİ HABER

Soma maden işçileri kurultay düzenliyor; \'Birliğimizi büyütmeliyiz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...