27 Haziran 2011 10:53

Kmerler’in davası başladı

Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in hayatta kalan 4 üst düzey yöneticisinin yargılandığı tarihi dava başkent Phnom Penh’de başladı.Pol Pot rejiminin ideoloğu Nuon Chea, dışişleri bakanı Ieng Sary, eski başkan Khieu Samphan ve sosyal işler bakanı Ieng Thirith savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçlamalar

Kmerler’in davası başladı
Paylaş

Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in hayatta kalan 4 üst düzey yöneticisinin yargılandığı tarihi dava başkent Phnom Penh’de başladı.

Pol Pot rejiminin ideoloğu Nuon Chea, dışişleri bakanı Ieng Sary, eski başkan Khieu Samphan ve sosyal işler bakanı Ieng Thirith savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçlamalarına yanıt verecek.

Rejimin bu eski yöneticilerinin, 1975 ile 1979’da, o zaman Kamboçya nüfusunun dörtte birine karşılık gelen 2 milyon insanın ölümüyle sonuçlanan olayları anlatması bekleniyor. Perşembe gününe kadar sürecek oturumların tanık listesi başta olmak üzere bir dizi prosedüre ayrılması ve birkaç hafta aradan sonra da yıllarca sürmesi beklenen davaya geçilmesi planlanıyor.

Kamboçya’da 1975-1979 yılları arasında yaklaşık 2 milyon insanın ölümünden sorumlu tutulan Kızıl Kmerler döneminin üst düzey dört lideri, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanmaya başladı.

Hakim karşısına çıkan dört kişi arasında rejimin eski lideri Pol Pot’un yakın çevresinden olan eski Devlet Başkanı Kieu Sampan ve Dışişleri Bakanı Ieng Sary de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen mahkemede yargılanan liderler, suçlamaları kabul etmiyor.

Suçlamalarla ilgili delillerin sunulacağı asıl yargılama safhasına ise Eylül ayında geçilmesi bekleniyor.

Kızıl Kmerler rejimi liderlerinden Kaing Guek Eav geçen yıl yargılandığı mahkemece 35 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Kızır Kmerler rejiminin lideri Pol Pot ise 1998 yılında Fransa’da hayatını kaybetmişti.

1979 yılında Vietnam ordusu tarafından devrilen rejim, milyonlarca insanın ölümünden sorumlu tutuluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sokak, Cemal Süreya’ya yakıştı

SONRAKİ HABER

Uluslararası Ceza Mahkemesi Kaddafi için tutuklama kararı verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa